W zegarach nie robi się resetu olejowego, a reset serwisu.
Centralka silnika.
To jest widok strony w wersji do druku
no to dalej nie mogę się połączyć z silnikiem.
Pytałem z pół roku temu kiedy będzie obsługa tego silnika, odpisali że po najbliższej aktualizacji.
Tyle że jej na razie nie robią...
Fiksiu podjedz do mnie w Łodzi, to ci skwituje ten serwis.
MES posiada obsługę tego silnika :
Załącznik 43960
Jeżeli nie ma wbitego kodu ISO, to marne szanse. Jeżeli dobrze pamiętam, to na obsługę mojego MultiAir z 2016 musiałem czekać do 2018 roku, mimo, że na liście był. Nie było wbitego kodu ISO, więc połączenie ze sterownikiem odpadało z powodu niezgodności ISO. Zgaduję, że o ISO chodzi, nie jest podany błąd przy podłączeniu do sterownika.
Jack chętnie podjadę, tylko dziś w nocy jadą do roboty na dwa tyg.
Chyba że dzisiaj to jeszcze może bym dał radę podjechać.
Podeślę nr tel na priv
No silnik niby jest ale nie mogę się podłączyć ani przez bluetooth ani elm po kablu.
Załącznik 43961
Ciężki temat z tym
Żaden ciężki temat, alfaobd łączy się z
1.0 GSE jak również MES się łączy z tym silnikiem.
Koledze fiksiu zresetowałem wymianę oleju w silniku bez problemów.
Problemem okazał się dokładany gaz. Trzeba odłączyć bezpiecznik od instalacji gazowej aby połączyć się z centralka silnika. Temat znany, że instalacja gazowa zakłóca połączenie interfejsu OBD z centralka silnika.
Witam
przy kasowaniu inspekcji w moim tipku za pomocą AlfaOBD znikła w ogóle zakładka "serwis" inne rzeczy jak ciśnienie opon,temp oleju jest czy ktoś z forumowiczów wie o co chodzi bo nie kminie tematu. Dawniej olej był wymieniony resecik i było Ok
Kupony Ci się skończyły. Podłącz się jeszcze raz mesem i tam gdzie resetujesz serwis wpisz liczbę kuponów np 10, bo teraz zeszło ci do zera zapewne. Każdy reset serwisu zmniejszał ilość kuponów.
Pomyliłem wątki i napisałem nie w tym: https://fiatklubpolska.pl/instalacja.../55#post447619 :sciana:
Jak wyżej, czy ktoś mógłby podpowiedzieć/podrzucić link (wcześniejsze coś nie śmigają), który ELM po bluetooth kupić żeby móc w AlfaOBD / MultiEcuScan dokonać pełnej inspekcji olejowej (silnik + zegary)? Rozumiem że trzeba też wersji pro którejś z tych aplikacji?
Witam. Z resetem wartości adaptacyjnych (mapy benzyny) może być to samo? Alfa pełna wersja, tester łączy się itd- ale tu mam komunikat: " Awaria. Warunki niewłaściwe lub błąd sekwencja zapytania". Lub: " Awaria. Usługa nie jest obsługiwana w aktywnej sesji diagnostycznej ". Odłączyć bezpiecznik od LPG? .
P.S.
(Przyczyna grzebania- przerywa czasem po 1 odpaleniu na zimnym, nierówna praca- nieregularnie - raz odpala ok, raz przerywa. Na PB- po kilkunastu /dziesięciu sekundach- jest ok Czasem jest ok- pogoda różna. Na LPG - jeździ ok. Na Pb- później tez jest ok. Działania podjęte: przerwy zapłonu 4 cylinder ( taki błąd wyskoczył ) - świece i cewka 4 wymieniona. Wyjeżdżone PB, nalane nowe, dolane "placebo" STP na kondensacje wody itp w paliwie. Jeżdżę teraz na PB, i dlatego chciałem te mapy wykasować . Czy winny może być ELM, ze nie mogę skasować adaptacji ? Ale niby się łączy, serwis też powpisywałem licznik ,datę itd . Dzięki za pomoc i pozdrawiam
ELM taki : INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM327 OBD2 V1.5 2PCB BT PIC18F25K80 , 2 płytki
MarkZ jesteś z Łodzi, podjedź do mnie to sprawdzimy co jest. Napisz do mnie na priv.