To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
WidaÄ w zĹodziejce dwa bezpieczniki, czyli kamera jest jednak zabezpieczona.
Dzisiaj podłączałem w swoim TIPO. Plus "po stacyjce" jest w "wewnętrznym - tym bliżej "środka" styku gniazdka bezpiecznika F94. Druki styk gniazdka, ten bliżej brzegu skrzynki bezpiecznikowej prowadzi do gniazda zapalniczki.
Na zdjęciu, do którego się odnosiłem złodziejka jest tak włożona, że kabelek ze złodziejki łączy się bezposrednio z plusowym stykiem oryginalnego gniazda bezpiecznika F94. Prąd przez dodatkowy bezpiecznik wogłle nie płynie. Łatwo sprawdzić przez wyjęcie dodatkowego bezpiecznika. Prąd do rejestratora popłynie bez niego.
To wynika z wewnętrznych połączeń wewnątrz kostki "złodziejki". Samo gniazdo zapalniczki będzie chronione przez bezpiecznik bez względu na to jak włożymy złodziejkę.
Właściwie to trzeba by to narysować i uniknąć tego zawiłego opisu słownego.
Jeśli ktoś jest w stanie sprawdzić multimetrem moje dywagacje, to może się przydać kolejnym osobom podłączającym rejestrator.
BTW - przynajmniej tak jest w moim TIPO, plus jest na prawym styku gniazda F94 i moja złodziejka ma takie połączenia w kostce, że nie jest obojętne jak się ją wepnie.
PS - jacekviola, pod które gniazdko bezpiecznika podpiąłeś złodziejkę ? Pod F94 ? Na zdjęciu nie widać.
__________________________________________________ ______
TROCHĘ NAMIESZAŁEM, ale po przeanalizowaniu połączeń w złodziejce WYCOFUJĘ SIĘ z tego co napisałem. Wygląda na to, że przy jednym podłączeniu prąd zasila rejestrator przez jeden bezpiecznik,l a przy odwrotnym połączeniu prąd do rejestratora płynie przez oba bezpieczniki. W jednym i drugim przypadku rejestrator jest chroniony. Przepraszam za zamieszanie :-)
-
Cytat:
Napisał
wuhabe
PS - jacekviola, pod które gniazdko bezpiecznika podpiąłeś złodziejkę ? Pod F94 ? Na zdjęciu nie widać.)
tak, 94
-
-
Odświeżę trochę temat. Przymierzam się do zainstalowania kamerki Viofo i zastanawiam sie czy wpinac sie do zasilania przez dedykowany Viofo Hardware Kit Acc czy tez opcja z powerbankiem.
Mam pewne obawy co do wpinania sie bezpośrednio pod akumulator przez Viofo Hardware Kit, jak to wplynie na zywotnosc akumulatora, szczegolnie zimą.
Z drugiej strony jesli powerbank, to wlasnie pytanie jaka pojemnosc? Kamerka Viofo A129 dual gps.
Glownie chodzi o nagrywanie na postoju przez kilka godzin.
Ktoś ma jakies doświadczenie z Viofo lub powerbankiem?
-
Mam kamere dod przód i tył podłączona przez moduł zabezpieczający przed rozładowaniem aku DP-4 pod bezpiecznik na którym jest cały czas napięcie i często zostawiam włączone obie kamery na noc, niejednokrotnie na 8-9h postoju na parkingu w dzień. Takie niskie prądy nie robią wrażenia na moim aku, ale aku zmieniłem na porządny. Karta 256GB wystarcza na niemal dobę nagrywania w fullhd z obu kamerâŚ
-
U siebie mam viofo a129 dual PLUS podłączony przez KIT. Nagrywa 24/7. Założyłem gdzieś mniej wiecej w lutym br. Tydzień temu padł aku, doszczętnie. ORG fiat prawie 5 letni. Myślę że kamera nie miała wiekszego wpływu na to. Zobaczymy ile podziała nowy aku.
-
Jest w Viofo opcja wyłączenia? W sensie ze mam podłączoną do stalego zasilania - bezpieczniki, ale włączam tryb parkingowy tylko wtedy gdy chce, a jak nie to wyłączam kamerę.
-
Nie jestem na 100% pewien ale chyba wystarczy wyłączyć ja przyciskiem na kamerze.
-
Jeśli tak, to super. Podłączenie hardware kit, czarny do masy, czerwony do F94, a żółty do zapłonu, czyli pod jaki bezpiecznik?
-
F33, F34. Podnośnik szyb w tylnych drzwiach.
-
Ja sobie dołożyłem osobny włącznik do zasilania kamery :-)
-
Cześć,
czy zgaszony silnik i wyjęty kluczyk odcina w pełni napięcie w gnieździe zapalniczki? Chodzi konkretnie o to czy pozostawiona wtyczka od kamerki samochodowej (np przez noc) może w którymś momencie zaskoczyć mnie rozładowanym aku :)
-
Cytat:
Napisał
mihauu
Cześć,
czy zgaszony silnik i wyjęty kluczyk odcina w pełni napięcie w gnieździe zapalniczki? Chodzi konkretnie o to czy pozostawiona wtyczka od kamerki samochodowej (np przez noc) może w którymś momencie zaskoczyć mnie rozładowanym aku :)
Zapalniczka jest po zapłonie także spokojnie możesz mieć podłączony cały czas.
-
Wyłączenie stacyjki odcina zasilanie zapalniczki⌠gniazda w sensieâŚ
-
Pytanie jeszcze jak macie poprowadzony przewod do tylnej kamerki? Myślałem żeby puścić w podsufitce, ale mam obawę co do poduszek powietrznych, czy to nie zakłóci ich działania...