To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Jantaro Czy ktoś z Was próbował zmienić seryjny rozmiar opon 225/45 R17 na np. węższe o wyższym profilu ( 215/50 R17 )?
Nie ma to specjalnie sensu, różnicy w jeździe nie odczujesz praktycznie wcale. Nominalny rozmiar 225/45R17 producent nie wybrał od tak sobie. Są to najbardziej optymalne opony do auta o gabarytach Bravo. Rozsądne są jeszcze 205/55R16, ale to już koło jest o cal mniejsze. Jakbyś chciał faktycznie włożyć opony z większą bańką, to pozostają Ci jedynie 195/65R15. Być może podniesie się komfort, ale spadnie trakcja. Poza tym rozmiar 215/50R17 jest niestandardowy i przez to takie opony są droższe od 225/45R17. Reasumując uważam, że zmiana nie ma sensu.
-
Ale przecież profil to stosunek wysokości do szerokości opony jak dasz węższą oponę o trochę większym profilu to będzie praktycznie to samo. Bez zmiany średnicy felgi nic nie ugrasz , chyba że założysz np 227/17/55 , ale wtedy zmieniasz średnicę całego koła i jest lipa. Może obcierać i licznik będzie przekłamywał. Jak chcesz poprawić komfort to po prostu 205/55/16.
-
Miałem w Bravo opony Dunlop 205/50/17 93V. Mimo wyższego indexu nośności były dość komfortowe.
Kupione jako młode używki z 6 mm bieżnika.
-
A były założone na fabryczne fiatowskie felgi ?
-
Ja śmigam na 215/45R17 i jest całkiem nieźle. Przy felgach 7J nie ma balona, ale też nie ma naciągu. Trakcja jest za to świetna. ;) Jedynym minusem jest dość słaby komfort jazdy, ale taki już urok dość niskiego profilu. Porównując z zimowymi 205/50R16 różnicy w przyśpieszaniu itp. nie czuć.
-
Fabryczne alufelgi 17-tki. Wersja auta: Emotion.
-
Cytat:
Napisał
piter Miałem w Bravo opony Dunlop 205/50/17 93V. Mimo wyższego indexu nośności były dość komfortowe.
Kupione jako młode używki z 6 mm bieżnika.
Ja mam wersję sport i standardowo 17tki. Opony 225 z przodu i 235 z tyłu(w 270konnym MLu mam 255). W łuki wchodzi super, ale komfort w miejskich warunkach trochę kiepski, zwłaszcza że 1.6 diesel 105KM musi tymi kółkami jeszcze zakręcić. Na wiosnę przesiadam się o cal niżej i 205 to max co założę.
-
Kupiłem nokiany zline r17 45 225. Trzymają się drogi jak szalone, na mokrej nawierzchni również. Za sezon przód starł się o 3mm tył o niecały 1mm. Nie są najcichsze ale w normie. Mogę je śmiało polecić, przyczepność super.
-
Sylwek masz pakiet sport, wersja to co innego ;) Ja mam lato Pirelli Cinturato P7 bez Run Flata i bardzo sobie chwalę, im goręcej na asfalcie i im gorętsza jazda, tym bardziej pokazują sfoje właściwości. Ale ścierają się szybko - coś, za coś :) Bravo na standardowych 18''
-
A co myślicie o Pirelli P-Zero SportContact ? miał ktoś styczność?
-
Cytat:
Napisał
lookas A co myślicie o Pirelli P-Zero SportContact ? miał ktoś styczność?
Pirelli to marka premium i jak każda marka premium jest dopracowana, dopieszczona, zarówno pod względem indeksu prędkości jak i indeksu nośności.
Myślę, że powinieneś być zadowolony, bo dobrze będą służyły.
Alternatywą może być Dunlop Sport Bluresponse - konkretnie ten tutaj model: https://testyopon.pl/opony/dunlop-sport-bluresponse - który to pod względem ceny do jakości sprawuje się naprawdę bardzo dobrze.
Masz tam fajnie opisaną specyfikację tego ogumienia.
-
Zakupiłem Pirelli P-Zero SC zależało mi przede wszystkim na dużym rancie ochronnym felgi i po założeniu okazało się że jest naprawde o.k. opona 225/40 r18 wystaje ponad felgę ok 1cm, jeżeli chodzi o właściwości jezdne przekonamy się dopiero wiosną ;)
-
A co myslicie o oponkach Yokohama?
-
Cytat:
Napisał
Princesskowa A co myslicie o oponkach Yokohama?
Bardzo dobra opona. Letnie C Drive, BluEarth albo Advan Sport.
-
Ja planuję w tym roku zakupić Nokian zline. Obecnie testuję nokiany Nokian WR, jestem zadowolony, jednak nie do końca w tym roku test jest obiektywny, nie ma śniegu i chyba już nie będzie.