To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Żaba w Tipo -
@krowka1975 W pewnym sensie Cię rozumiem, ale jeśli tak pesymistycznie podchodzisz do wiedzy i fachowości pracowników ASO, to dlaczego u nich serwisujesz? Teoretycznie możesz serwisować gdzie indziej... Wszędzie pracują ludzie, niestety różnie to jest z fachowością...osobiście też o tym przekonałem się, do silnika przy przeglądzie wlali nie ten olej... zatem jakie masz rozwiązanie? W instrukcji też są byki, jak już kilkakrotnie przekonaliśmy się w innych postach, sugestie innych użytkowników też są różne...więc komu w końcu mamy zaufać? Niestety, ale skłaniam się ku autoryzowanemu serwisowi, w razie czego będę mógł wnosić o naprawę lub odszkodowanie do fiata...że źle przeszkolił pracowników lub nie stosują się do instrukcji lub procedur serwisowych jakie mają. Czy wygram? nie wiem, ale uważam, że miałbym większe szanse niż w jakimś prywatnym warsztacie.
-
Cytat:
Napisał
Robson_75
@krowka1975 W pewnym sensie Cię rozumiem, ale jeśli tak pesymistycznie podchodzisz do wiedzy i fachowości pracowników ASO, to dlaczego u nich serwisujesz? Teoretycznie możesz serwisować gdzie indziej...
Znikąd to mi się nie wzięło. Wiele lat, wiele ASO lepszych i gorszych. Co do serwisowania, to Punto serwisuję u sąsiada, z pincetą będzie tak samo, tylko gwarancja mechaniczna minie.
-
Przyznam się bez bicia, że Brawo II, żabą przód podnosiłem w miejscu takim samym jak to zrobił @Kot66, w tyle podkładałem pod samą belkę i prze 9 lat nie miałem żadnych problemów z geometrią zawieszenia. Jednak czytając powyższe porady, to dla świętego spokoju podnośnik już teraz będę podkładał w miejscach wyznaczonych fabrycznie.
-
ja podnosiłem żabą w miejscach oznaczanych strzałką, i żaba wyjechała z rantu. dobrze, że nie spadł z niej samochód. ale próg wgięty, i tyle w temacie:)
Nie wziąłem pod uwagę, że to auto jest dość wysokie, i na przyszłość muszę podkładać jakiś podkład kolejowy pod żabę zanim zacznę koła wymieniać. Problem u mnie był tylko z przodu, z tyłu nie miałem takiego czegoś, ale to dopiero druga zmiana kół, więc może następnym razem z tyłu wgniotę ;)
pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
ksys
ja podnosiłem żabą w miejscach oznaczanych strzałką, i żaba wyjechała z rantu. dobrze, że nie spadł z niej samochód. ale próg wgięty, i tyle w temacie
ja też w tych miejsc podnosiłem żabą ale dodatkowo pomiędzy żabę a wycięcie w progu dałem kawałek dopasowanego do tej wnęki kołka drewnianego. Nic się nie pogięło/wgięło wygląda OK.
-
Dla pewności wymieniłem sobie koła w aso Ganinex Katowice. Potwierdzili, że można podnosić żabą za te miejsca z pierwszego postu. Dokręcają śruby momentem 110 Nm.
-
Cytat:
Napisał
SeA33
ja też w tych miejsc podnosiłem żabą ale dodatkowo pomiędzy żabę a wycięcie w progu dałem kawałek dopasowanego do tej wnęki kołka drewnianego. Nic się nie pogięło/wgięło wygląda OK.
Też tak zrobiłem i wyszło ok;-)
-
1 załącznik(i)
Może głupie pytanie, czy jak podnosi się "żabą" samochód to nie "przesuwa się całości karoserii". Czy może przesuwa się "żaba" ?
Chodzi o to czy łapa nie spadnie z punktu z postu pierwszego ?
Załącznik 30045
-
Jak masz równą powierzchnię to będzie podjeżdżać.
-
Po to są kółka W podstawie żaby żeby się podstawa przemieszczała A punkt podparcia był W miejscu. Skombinuj sobie W razie czego jakieś podkładki o grubości kilku cm bo u mnie żaba była trochę za niska. Chociaż jak masz tą na zdjęciu 2,5t to ona ma większy zakres podnoszenia.
-
Nie wiem czy Panowie czytali ale w opisie tego lewarka 2,5T jest taki zapis
" Podnośnik rekomendowany jest do obsługi pojazdów mechanicznych o obniżonym zawieszeniu (samochody sportowe lub osobowe poddane tuningowi)."
Nasze Tipki mają wysoki prześwit i aby nie okazało się że owy lewarek ledwo ledwo podnosi auto. Poza tym Damiano nie po to kupuję lewarek aby kombinować przy podnoszeniu z jakimiś deskami kilkucentymetrowymi, zgadza się?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Nasze Tipki mają wysoki prześwit i aby nie okazało się że owy lewarek ledwo ledwo podnosi auto. Poza tym Damiano nie po to kupuję lewarek aby kombinować przy podnoszeniu z jakimiś deskami kilkucentymetrowymi, zgadza się?
No właśnie - jak lewarek ledwo podnosi to trzeba coś podłożyć.
-
Kupić inny lewarek z większą wysokością podnoszenia :)
-
Większość "żab" jest robiona na jedno kopyto różnią się tylko kolorem ;) Moja żabcia wygląda tak jak ta ze zdjęcia i podnosi Tipka na tyle, że koła wymieniam bez problemu .
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Kupić inny lewarek z większą wysokością podnoszenia :)
Może jakiś link do aukcji lub do sklepu internetowego ?? :lol: