Ps! Napewno ten przysłowiowy problem występuje w silniku 1.4 - sprawdźcie czy tak macie. Ja juz przygotowalem pismo do Fiata....jestem ciekaw co napiszą....moze tvn turbo:lol:
To jest widok strony w wersji do druku
Ps! Napewno ten przysłowiowy problem występuje w silniku 1.4 - sprawdźcie czy tak macie. Ja juz przygotowalem pismo do Fiata....jestem ciekaw co napiszą....moze tvn turbo:lol:
spoko na pewno sie odezwę;)
właśnie w tym jest cały ambaras czy coś zmalowali czy może tak ma być... ja już doszedłem do tego że problemów z hałasującą pompą nie ma w modelach z tarczowymi hamulcami z tyłu;) a u nas są bębny. Od 2015 w wersji z dieslem 1.3 i benzyna 1.4 mpi są bębny ( w benzynie zrezygnowali również z aluminiowej łącznej podpory wału korbowego i aluminiowej miski)... oszczędności?? pewnie tak i ja nie mam nic przeciwko ale to ku... misi działać poprawnie, a nie że coś tam sobie hałasuje. mam pewną teorie czemu się to dzieje ale muszę ją uściślić żeby nie pisać bzdur;)
Posiadam rocznik 2013 od nowości nie słuchać nic od pompy ABS, z tył ma tarcze, jedynie co bardziej słyszę silnik bo kuny zjadły wygłuszenie, jak zapytałem w ASO o nowe 650 zł plus montaż, narazie odpuściłem wymianę.
juri nic nie słyszysz bo masz właśnie tarcze z tylu...problem jest w autach z bębnami z tyłu
Witam. w moim przypadku ( jak narazie ) pomogło czyszczenie bieżni czujników z tyłu, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia bo była tam warstwa około 4mm aż czujnik zgarniał ;)
Dużo pracy z czyszczeniem tej biezni czujników? Demontaż bębna konieczny?
no jasne że trzeba bębny ściągnąć i lepiej jak nie wiesz ja to działa to oddaj auto mechanikowi bo na bębnach tworzy się "rant" którym jak nieumiejętnie ściągniesz bęben możesz uszkodzić szczęki lub inne graty w środku ( np uszczelnienie zewnętrzne na cylinderku - rzadko ale się zdarza )
Dodam tylko że FCA polska w mojej sprawie będzie robiła zapytanie we Italia
Witam. Nie wiem czy to kogoś pocieszy, ale mam to samo :) A właściwie miałem przez pierwsze 1500km. Od kilku dni dźwięk się nie pojawia w ogóle, obecnie auto ma na liczniku 2100km.
Oczywiście cały czas nasłuchuję. Wcześniej chciałem to nagrać, ale się nie udało. W ASO nie byłem, bo nie potrafiłbym tego wiarygodnie opisać, a i z prezentacją mogły być problemy, bo u mnie ten dźwięk nie pojawiał się każdorazowo, ale jak się pojawił to zawsze w tych samych warunkach - 4, 5 i 6 bieg, pomiędzy 2 a 2,5 tys. obrotów. Dźwięk o stałym natężeniu, trwa maksymalnie 5 sekund, znika natychmiast po puszczeniu gazu. I powoduje wibracje pedału gazu (to wydawało mi się najbardziej absurdalne). Dajcie znać, jak uda się coś zdiagnozować, ja u siebie będę nasłuchiwał dalej.
U mnie zrobili testy i wydruki z komputera....temat znany u mojego dilera i Fiat Polska. Wydruki i dane zostały wysłane do Włoch.
Mam do ciebie prośbę MarMarK zgłoś to do swojego serwisu.....czym więcej osób to zgłosi to lepiej.... może coś z tym zrobią.
Najlepiej wyślij mail do Fiat Polska
witam, z ciekawości pytam czy coś nowego w tym temacie?
Nie wiem, albo jestem przewrażliwiony albo u mnie sporadycznie też pojawia się taki dźwięk, tylko ja mam 1.4 t-jet i tarcze na 4 kołach.
Otrzymałem odpowiedz z Włoch....że tak ma być! Nie jestem tym usatysfakcjonowany - bo to znaczy, że coś im nie wyszło do końca a i tak będą się upierali, że jest ok
No to nie dobrze.
Przeglądając fora natrafiłem na informacje że w większości przypadków za taką usterkę odpowiadają czujniki w kołach, ich połączenia elektryczne, bieżnie łożysk, łożyska kół, krzywe tarcze hamulcowe, niesprawne - zapieczone hamulce, niewłaściwe ciśnienie kół, bądź same opony.
Mogę tylko dodać, że intensywność tego dźwięku jest też zależna od pogody...i wilgotniej i zimniej tym głośniej - w cieple słoneczne dni czasami prawie nie słychać. Może to ma związek z bieżnią ABS?
wilgotność wg. mnie największy związek może mieć z połączeniami elektrycznymi, konektorami, złączkami, większość z nich powinna być hermetyczna ale sama jakość złączki poprawność montażu, ewentualne uszkodzenie uszczelek może mieć wpływ na szczelność.
Mam zamiar jechać z tym do ASO, niech sprawdzą, tyle że nie do Kalisza a do Ostrowa WLKP, z Kaliskim ASO mam bardzo złe doświadczenia.