To jest widok strony w wersji do druku
-
Odświeżę temat - generalnie wskazówka temp. jest zawsze na środku - czy upał czy mróz. Ale wczoraj samochód stał po trasie 2-3 h na dworze po czym ruszyłem. Powolny wyjazd z parkingu, droga przez Bydgoszcz ok 3 km (światła itp) oraz kilkanaście min jazda w korku w garażu podziemnym w poszukiwaniu miejsca i wskazówka na 1/3. W tym czasie powinna już być w połowie. Czy raczej norma czy spodziewać się wymiany termostatu? Przy samochodzie czyś było zapach płynu chłodzenia ale raczej stawiam na samochód obok. Poziom płynu ok i u mnie w garażu nic nie czułem. Jak ruszyłem w trasę to wskazówka poszła na połowę :?:
Pozdrawiam
-
Skoro kiedys było inaczej i silnik trzymał temp na postoju to znaczy, że termostat zaczyna szwankować. U mnie jest podobnie. Zlogowałem temperaturę w czasie jazdy, nie przekracza 75 stopni. Muszę umówić auto na wymianę.
-
Szczerze nigdy się nie przyglądałem. Temp. trzymał na trasie i to mi wystarczało. Ale racja - zloguję go po rozgrzaniu i sprawdzę.
Trudno się to bydle wymienia?
-
W 120Km lekko nie jest . Glownie przeszkadza chlodnica egr ale jest do opanowania w 2-3h
-
z tego co kojarzę, to w 1,9 16V siedzi podobnie jak u mnie. po wyjęciu akumulatora z podstawą i odkręceniu rury doprowadzającej powietrze do kolektora dolotowego, to masz dużo miejsca.
łącznie masz do odkręcenia akumulator, następnie jego podstawa( 3 śruby), rura dolotowa (3 śruby i jedna opaska zaciskowa).
sam termostat jest przykręcony chyba na 2 śruby i jeśli dobrze pamiętam to 5 opasek zaciskowych na przewodach.
dobrze jest wcześniej spuścić płyn chłodniczy. pod chłodnicą jest zaworek do spuszczania płynu. niestety lubi stwarzać problemy.
kilkanaście osób już z tym walczyło z różnymi rezultatami.
poczytaj wcześniej o ewentualnych utrudnieniach co byś się nie zdziwił jak już będziesz miał wszystko do wymiany przygotowane. był o tym dość duży temat.
-
Dzięki. Jeszcze poobserwuję jego zachowanie i zobaczę. Mam też do uszczelnienia dolot turbo a bez kanału trudno więc za jedny razem oddam wszystko do magika - albo wezmę się sam:cool:
-
1 załącznik(i)
Ja mialem taka temperature po 8km normalnej jazdy.
Załącznik 30356
-
Najdłużej schodzi zanim wskazówka wejdzie na te ćwierć wskaźnika, później już idzie w miarę szybko do pionu. Moja też nie nagrzewa się ekspresowo, ale chyba te silniki tak już mają.
-
Hmm
U mnie po 8km to jest chyba wyzsza temp po wymianie termostatu (jeszcze dzisiaj sie przejade).
Objawami uwalonego termostatu bylo np hamowanie silnikiem spadała temp. ,postoj w korku temp spadala (oczywiscie zima) no i dosc dlugo sie nagrzewal.Teraz temp stoi w pionoe
-
U mnie po ok 8km jest w pionie
-
U mnie w ciągu 5 km (ok. 10 min jazdy przez Poznań) silnik nagrzewa się tak, że wskazówka wstaje prawie do samego pionu.
Mam jedną uwagę: to że przejeżdżasz 8 km nic nie znaczy, bo wydaje mi się, że jadąc cały czas silnik Ci się nagrzeje, a jeśli dużo czasu będziesz spędzał stojąc w korkach czy na światłach, to silnik Ci się nie dogrzeje aż tak bardzo. To zaobserwowałem u siebie, że zimą temperatura silnika spada, ale miałem tak też w poprzednim benzynowym aucie (również po wymianie termostatu na nowy), mój tato ma tak u siebie od nowości, służbowe diesle też tak mają... Także bez spiny. :)
-
Zawsze możecie dotknąć węży na chłodnicy .. jeśli wskazówka nie jest w pionie a węże na chłodnie sa ciepłe/gorące to macie problem z termostatem..
Przy sprawnym termostacie wskazówka po nagrzaniu ma stanąć pionowo i stać nieruchomo niezależnie od warunków na drodze... jeśli opada, wacha się to termostat do wymiany i niema co dywagować o wyższości i sprawności silników diesla itp.. ;-)
Niesprawny termostat = większe spalanie i 1000 innych problemów w tym z DPF-em
-
Cytat:
Napisał
luk202
Trudno się to bydle wymienia?
Lekko nie jest, bo jak podjechałem z tym do mechanika, który mi ostatnio bez żadnych przypałów ogarnął wymianę kompletu świeczek żarowych, to chciał mnie odesłać do swojego kolegi po fachu :mad: Ty masz 16V, może tam jest łatwiej.
W moim przypadku termostat otwiera się w miarę prawidłowo, ale niedogrzewa silnika. Po zlogowaniu okazuje się, że temperatura rośnie liniowo do ok. 80 stopni po czym następuje spadek temperatury, którą termostat utrzymuje w przedziale 72-75 stopni przy spokojnej jeździe i ok. 80 stopni przy bardziej dynamicznej jeździe. Każde zatrzymanie auta powoduje zauważalne cofnięcie wskazówki na desce. Tak jak napisał lisekg, ewidentny sygnał do wymiany.
-
Jutro jade kupic termostat, a ile wchodzi plynu do obiegu?
-
Kup baniak 5l to wystarczy