To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kontrola świateł -
Cytat:
Napisał
66pawel
Body komp nie kontroluje wszystkich żarówek
Kontroluje, kontroluje. Również światła stop, oświetlenie wewnętrzne, a nawet i żarówkę przy zapalniczce czy w schowku...
Tylko w tym ostatnim przypadku nie zapali nam się żółty trójkącik na desce, taką informację można odczytać podłączając się interfejsem pod komputer :)
Ten błąd ma również swój kod, którego niestety nie pamiętam. W GP pojawił mi się, kiedy padła żaróweczka właśnie od zapalniczki... Długo nie mogłem zaczaić o co chodzi, bo opis błędu dotyczył podświetlenia konsoli, które de facto działało bez problemu. Dopiero po wymianie też żaróweczki problem zniknął...
-
`Mam takie pytanko - ile w naszych tipkach jest świateł przeciwmgłowych tylnych? Zapaliła mi się wczoraj w nocy kontrolka od świateł - wysiadam i widzę że z lewej się świeci a z prawej nie, teraz tylko pytanie czy z prawej strony w ogóle powinna być żarówka? Ciemno już było to nie chciało mi się grzebać przy nadkolu ;)
-
W sedanie światła przeciwmgielne tylne są po obu stronach
-
Ok, dzięki, zaraz idę zajrzeć.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
W sedanie światła przeciwmgielne tylne są po obu stronach
Z ciekawostek, w ustawieniach body compa w AlfaObd jest opcja ustawienia, czy oba przeciwmgielne mają się zapalać, czy tylko jedno i które.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Z ciekawostek, w ustawieniach body compa w AlfaObd jest opcja ustawienia, czy oba przeciwmgielne mają się zapalać, czy tylko jedno i które.
Ustawienie w zależności przeznaczenia na rynek. W USA nie mają przeciwgielnych z tyłu, więc ich 500X mają dwie lampy cofania - w AlfaOBD można to poustawiać, o ile działa.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ustawienie w zależności przeznaczenia na rynek. W USA nie mają przeciwgielnych z tyłu, więc ich 500X mają dwie lampy cofania - w AlfaOBD można to poustawiać, o ile działa.
To jednak trochę inna sytuacja niż w Tipo - zarówno cofania jak i przeciwmgielne są podwójne.
-
Eee, wyciągał ktoś tę zaślepkę z tyłu w nadkolu (tę od przeciwmgielnych)? W instrukcji piszą, że trzeba jakimś kluczem z wyposażenia nacisnąć w odpowiednim miejscu:? Chodzi o ten metalowy w kształcie litery L? Za cholerę nie wiem, a boję się coś pourywać. I tak będę w środę w ASO w innej sprawie to wspomnę o tych światłach, ale tak z ciekawości chciałem zajrzeć ;)
-
Okazało się, że żaróweczka od prawego tylnego przeciwmgielnego była przepalona :confused: Trochę to dziwne w półrocznym aucie - tym bardziej, że na palcach jednej ręki drwala dałoby się policzyć ile razy je zapalałem.
-
dziś miałem sytuacje jak opisana w pierwszym poście tylko u mnie dodatkowo nie zapaliły się LED z przodu. Po kilku próbach zgaszenia i odpalenia wszystko wróciło do normy. Czy posiadacie jakieś informacje czemu tak się dzieje? Czyżby komputer pokładowy źle diagnozował i wywala błędy??
-
Cytat:
Napisał
Mati66622
Witam dzisiaj wsiadam do autka(auto zaparkowane w garażu) i zapala mi się lampka od świateł informująca o przepaleniu. Na komputerze wyświetla: kontrola świateł mijania, kierunkowskazy i wszystkie pozostałe co załączałem.... doszedłem do halogenów nie działa prawy pewnie przepalona żarówka sprawdzam przeciwmgielne też nie świeci prawy...myślę ciekawe sprawdzę jak będę w domu. w trakcie jazdy po włączeniu kierunkowskazu na desce lewy szaleje miga jak głupi ale na zewnątrz ok, tempo świecenia normalne, a prawy na desce zaś wolniej miga stwierdziłem wymienię żarówkę będzie ok.dojechałem do celu, po 4 godzinach wsiadam odpalam samochód, świeci kontrola świateł mijania i zaraz przeskakuje na kontrola świateł przeciwmgielnych to załączam je i kasuje się wszystko.wszystko działa normalnie kontrolka się nie świeci, na komputerze brak komunikatów, strzałki na desce świecą z ta samą prędkością ...dziwne miał ktoś coś podobnego? dodam że samochód ma przejechane dopiero 1800 km i ma zaledwie miesiąc.
Podobny problem pojawił się u mnie w tipku . z tym ze przestaje się świecić lewe światło przeciwmgłowe. wymieniłem żarówkę na nowa zaświeciła się tylko na 10 sekund i nic . sprawdzianem 3 żarówkę i to samo tylko 10 sekund się świeciła. podejrzewam ze coś w kablowaniem lub modułem. w tygodniu wybieram się do ASO zobaczmy co zrobią. wszystkie żarówki działają bez zarzutów po stronie prawej.
-
Odnosniw kierunku to ze miga szybko w srodku a na zewn dobrze to tak ma byc. Tak sygnalizuje przepalenie zarowki kierunkowskazu. Co do lewej prawej strony jak cos hurtem w jednej lampie to pewnie masa.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Odnosniw kierunku to ze miga szybko w srodku a na zewn dobrze to tak ma byc. Tak sygnalizuje przepalenie zarowki kierunkowskazu. Co do lewej prawej strony jak cos hurtem w jednej lampie to pewnie masa.
Jest to raczej wskaowka ze któraś żarówka jest przepalona . Podobnie jest w Renault ze szybciej strzałka na desce rozdzielczej migają jak jakaś żarówka jest przepalona niekoniecznie od kierunków.
Ps. wlanie jechałem swoim tipkiem problem znikną. wszystkie żarówki działają nawet ta od halogena lewego.
-
To jest wskazowka ze nie dziala kierunek a nie inna zarowka. Przy braku np. pozycji miga normalnie(sprawdzone organoleptycznie). Od tego sa inne komunikaty. Urodzonym stosunkowo niedawno podpowiem ze to jest imitacja dzialania przerywacza bimetalicznego w starych autach. Gdy nie mial obciazenia nominalnego migal szybciej (i kontrolka i same kierunki).I tak zostalo. Jak sa problemy z sygnalizacja kilku zarowek na raz w jednej lampie/po jednej stronie to albo problem z punktem masowym tych lamp albo zwarcie miedzy obwodami np. przez wilgoć. Szansa spalenia wszystkich zarówek na raz to jak w totolotku.
-
Serwis usterki nie znalazł. wyczyścili styki i wymienili wszystkie żarówki na nowe . zobzcymy .