To jest widok strony w wersji do druku
-
Zestaw naprawczy to pic na wodę. Jak rozetniesz oponę to możesz co najwyżej popatrzeć jak ciecz wypływa z rozcięcia. Przy LPG warto mieć chociaż dojazdówkę, na tym w ostateczności dojedziesz chociaż do domu jak trafi ci się pana (dla goroli - kapeć) w weekend albo po godzinach pracy firm wulkanizujących. Ja nie mam LPG więc mam koło pełnowymiarowe. Jak kiedyś na wakacjach przy powrocie złapałem to założyłem zapasówkę a potem szukałem wulkanizatora, bo miałem jeszcze 400km do przejechania.
-
Ja przez ostatnie 10 lat nie musiałem nigdy użyć koła zapasowego, jednak wolę je posiadać - tak na wszelki wypadek.
Bo to trochę jak z jazdą na gapę, jak raz nie będziemy mieć biletu to akurat kanar wejdzie :)
-
W ciągu prawie 10 lat w Kropku zapasu użyłem przynajmniej 3 razy. Stąd w Viagrze mam dojazdówkę.
-
A ja w ciągu ostatnich kilkunastu lat miałem dwie "gumy" i to takie przy których zestaw naprawczy nic by nie poradził. Raz przeciąłem oponę z boku, chyba na remontowanym przejeździe kolejowym. Drugi raz był drut grubości ok. 5 mm, który musiałem wyjąć bo tłukł o nadkole i wtedy całe powietrze uciekło w sekundę.
-
W Kropku przez 9 lat na szczęście nigdy nie wyjąłem koła zapasowego, ale tak jak koledzy wyżej piszą, musi być w aucie zapas u mnie i to najlepiej normalne koło a nie dojazdówka.
-
Cytat:
Napisał
Robs
W Kropku przez 9 lat na szczęście nigdy nie wyjąłem koła zapasowego, ale tak jak koledzy wyżej piszą, musi być w aucie zapas u mnie i to najlepiej normalne koło a nie dojazdówka.
W 500X pełnowymiarowe koło zabiera za dużo miejsca, niestety wnęka jest bardzo płytka, nawet na dojazdówkę. Kto oglądał jak wygląda w 500X bagażnik, to wie o co chodzi. Z dojazdówką można wykorzystać przestrzeń pomiędzy kołem a drugą podłogą bagażnika.
-
Dojazdówka niby fajna sprawa ale jak złapiesz gumę powiedzmy 1000km od domu to zmieniasz koło na normalny zapas i prujesz przez świat. Na dojazdówce zdaję się ze dla bezpieczeństwa 60km/h. Zawsze mam zapas zwłaszcza, że dalsze wyprawy to zazwyczaj w święta a wtedy o sklep i wulkanizatora ciężko.
-
Cytat:
Napisał
pelikan1
Na dojazdówce zdaję się ze dla bezpieczeństwa 60km/h.
Na dojazdówce 80km/h, do tego nie do końca chodzi o względy bezpieczeństwa, dochodzi ochrona dyfra, jeśli trafi na odpowiednią oś.
-
Nieważne czy ochrona dyfra czy koło może nie wytrzymać powyżej 80 nie pojedziesz. Po co się ograniczać?
-
Cytat:
Napisał
pelikan1
Nieważne czy ochrona dyfra czy koło może nie wytrzymać powyżej 80 nie pojedziesz. Po co się ograniczać?
Po to, aby w niektórych autach, np. 500X, mieć trochę więcej miejsca w bagażniku. Dzięki temu mogę coś położyć na kole pod podłogą. Do 500X do mojej wersji "dają" 18" alusa z oponą 225/45, więc dużo miejsce na wysokość zabiera.
Problemów z oponami miałem w Kropku 3, więc ewentualny kapeć w Viagrze przeboleję jadąc maks. 80km/h.
-
Pytanie do Panów z 1.4 t-jet lpg. Czy ktoś z was dokupywał dojazdowke? Według konfiguratora nie da się zamówić dojazdówki. Czy ktoś wie czy do t-jet wchodzi felga 15-tnastka?
-
Mógłby ktoś wrzucić fotkę oryginalnego lewarka? jestem w trakcie kompletowania zestawu którego z racji LPG nie mogłem zamówić.
-
A ja mam pytanie, czy jest szansa, że koło dojazdowe zmieści się pomiędzy podwójnym dnem bagażnika? Mam tu na myśli wersję SW.
-
Cytat:
Napisał
szporax
Mógłby ktoś wrzucić fotkę oryginalnego lewarka? jestem w trakcie kompletowania zestawu którego z racji LPG nie mogłem zamówić.
Na Allegro jest dużo takich zestawów: LEWAREK PODNOŚNIK KLUCZ FIAT GRANDE PUNTO 05-13 (6871670827) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. W tipku _chyba_ jest identyczny, ale nie chce mi się wybebeszać bagażnika ;-)
-
Cytat:
Napisał
szporax
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/ti...9/2#post257789
generalnie go nie używam , kupiłem hydrauliczny słupkowy - mówiąc szczerze nie mam pojęcia jak ten oryginalny miałbym podkładać pod samochód żeby nie uszkodzić progu