To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam koleżanki i kolegów, jestem tutaj ponieważ kupiłem fiata ducato z 2013 roku EURO5 i potrzebuje pomocy. Auto nie ma tempomatu a ja kupiłem manetkę 3 piny z ogranicznikiem prędkości (zakup bez żadnej wiedzy, myślę że dobry), dziś ściągnąłem osłonę i widzę że nie ma wiązki. Ktoś może podzielić się jakimś schematem żeby dołożyć wiązkę i cieszyć się z działającego tempomatu? Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich
-
Witam, dokladam tempomat w 290 i niestety bcm nie przyjmuje kodowania. Czy ma ktoś nr bcm które na pewniaka obsługują tempomat i ogranicznik? Czy jest opcja flashu pod inny sw?
-
Witam koleżanki i kolegów, mamy Fiata Ducato z 2016 roku EURO5, tempomat 3 piny, schema jest:
W BCM pin 37 do pinu 1 w manetce, pin w bmc 56 do pinu 6 w manetce, w bmc pin 2 do pinu 5 v nanetce tempomatu. ( styki kostki 60 pinowej od przodu samochodu(czyli będąc w kabinie i patrząc na BCM, to od tyłu) od lewej strony). Pozdrawiam wsytkych V.
-
Tempomat Euro5
Cytat:
Napisał
Venca
Witam koleżanki i kolegów, mamy Fiata Ducato z 2016 roku EURO5 i potrzebuje pomocy. Auto nie ma tempomatu a ja kupiłem manetkę 3 piny z ogranicznikiem prędkości dziś ściągnąłem osłonę i widzę że nie ma wiązki. Ktoś może podzielić się jakimś schematem żeby dołożyć wiązkę. Bardzo dziękuje i pozdrawiam wszystkich
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W BCM pin 37 do pinu 1 w manetce oraz BCM pin 56(obydwa styki kostki 60 pinowej od przodu samochodu(czyli będąc w kabinie i patrząc na BCM, to od tyłu) od lewej strony) do pinu 6 w manetce. I 3 drut kdzie? Dziekuje
Kupiłem manetkę 2PIN 2014- , wszystko w niej to sterowanie rezystancjami:
0. Nie ma rezystancji nie ma tempomatu ;)
1. Włączenie : 2,5 KOhm
2. SET: 130 Ohm
3. Góra: 340 Ohm
4. Dół: 730 Ohm
:)
-
2 piny to chyba tylko tempomat? Bez ogranicznika. Dobrze myślę?
-
A możesz napisać, jak to się robi?
-
Teoria rzadko idzie w parze z praktyką jeżeli chodzi o Ducato ?? Piszcie jeszcze czym robicie adapacje ??
-
Witam kolegów i koleżanki , mój pacjent to Ducato 2016 Euro 5 x290. Nie miałem wyprowadzonej wiązki więc taką sobie wyciągnąłem, zakupiłem manetkę 3 pin (temp+ogranicznik). Przez MES aktywowałem cruise control, osiowanie i zacząłem testy. Kontrolka tempomatu cały czas świeci na zielono a przyciski działają różnie. Zacząłem szukać i natrafiłem, że do tej manetki też powinienem uruchomić SLD, ale u mnie tej opcji nie ma (uboga wersja?), rozumiem że musze znaleźć manetkę 2 pin tylko z tempo? Od jednego kolegi dostałem podpowiedź że idzie przerobić manetkę 3pin na 2 pin ale nie znalazłem dokładnej informacji jak tego dokonać.
-
Żeby działał ten ntempomqt musisz aktywować jeszcze speed limiter
-
Właśnie wiem tylko czy to możliwe że u mnie w ducato nie ma takiej opcji? Przez MES nie widzę opcji speed limiter "SLD" jest tylko tempomat.
-
Spróbuj podlaczyc się z ducato x250 i tam powinno być
-
A w x250 był ogranicznik? Jak kombinowałem do siebie, to wychodziło na to, że ogranicznik jest dostępny dopiero w x290.
-
Nie ma tej opcji na x250 i x290.
A powiedzcie wersje bez ogranicznika są tylko dwu pinowe czy są też 3 pinowe?
-
Opcja jest. W sensie dołożenia sprzętu. Sprawdzałem w katalogu, kupiłem nawet manetkę, tylko właśnie okazało się, że zbyt 'nową'. Bo z ogranicznikiem. Więc jakoś to aktywować trzeba.
Pytanie, jak to się nazywa w MESie...
Ja mam inny komputer, więc się nie wypowiem.
Są tu na forum dwa mocno rozbudowane wątki na temat tempomatu. Warto chyba przeczytać, może tam ktoś już odpowiedział na Twoje pytanie.
-
W 250 nie było ogranicznika ale w mes może różnie pokazywać bo ja naprzyklad aktywowałem kamerę przez fiata 500 kiedyś