A ktoś z Was w ogole wie gdzie w TIPO znajdziemy gniazdo do wpiecia sie z tym całym MultiEcuScan? Bo to moje pierwsze "włoskie" auto i nie mam zielonego pojęcia gdzie to moze byc :) w oplu mialem przy skrzyni biegów..
To jest widok strony w wersji do druku
A ktoś z Was w ogole wie gdzie w TIPO znajdziemy gniazdo do wpiecia sie z tym całym MultiEcuScan? Bo to moje pierwsze "włoskie" auto i nie mam zielonego pojęcia gdzie to moze byc :) w oplu mialem przy skrzyni biegów..
Po prawej stronie tuż obok uchwytu do otwierania maski. Schyl się i zobaczysz.
Prawo o Ruchu Drogowym nie jest jedynym aktem prawnym dotyczącym pojazdów i poruszania się nimi. Wymogi co do świateł do jazdy dziennej opisane są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych
pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. W załączniku nr 6 (WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY) czytamy:
Cytat:
1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej
Oglądając różne filmiki z Tipo na YouTube przed zakupem wydaje mi się że widzialem że byly opcje wyłączenia świateł dziennych. W menu tak jak w Punto. Natomiast po zakupie niemiło się rozczarowałem ze takiej opcji nie ma. Coś jak te strzałki przy zmianie biegów. Coś jakby różnica w oprogramowaniu..? I pytanie czy przy pomocy interfejsu bt i programów typu MultiScan jest możliwość jakiejś zmiany?
Tak, program AlfaOBD ma opcję włączenia tego menu: ustawienia konfiguracyjne body computera -> "DRL menu enable". Jednak na 99% wystąpi problem o którym mowa w sąsiednim wątku na temat aktywowania tempomatu w tipo (poczytaj sobie, dość ciekawa lektura) i na razie nie mamy przetestowanego rozwiązania.
No to szkoda. A czy da radę zrobić takie coś żeby przy otwieraniu z pilota nie zapalały się światła wewnątrz auta a dopiero przy otwarciu drzwi? Przełączenie przycisków od lampek wyklucza taką możliwość...
Kurna, szkoda. To trzymam kciuki żeby udało sie jakos pokonać te problemy.
Kupował ktoś z Was może już H15tki? Zastanawiam się nad poszukaniem jakichś z ładnym białym kolorem, bo akurat przepaliła mi się jedna cholera i muszę wymienić :<
Ogólnie polecam żarówki Osram Cool Blue Intense, miałem je w poprzednim samochodzie, sama barwa jak i moc światła najlepsza ze standardowych żarówek, a sporo ich przerobiłem w różnych autach
Nie sugerować się nazwą, dają mocne białe światło
@brylancik A jak z żywotnością? Starczają na długo? Jak za taką cenę, to fajnie by było aby długo świeciły :)
Trzeba sugerować się danymi producenta, mi się nie przepaliły, auto z nimi sprzadałem, no i korzystałem z żarowki H1, teraz te nowe H15 to nie wiem jak sa zywotne
DLR to żarówka H15 - 15/55W.
1- są żarówki H15 mające ogniwo 15W LED, a 55W standardowe?
2- chciałbym podpiąć dodatkowe DLR LED, pod które przewody żarówki H15 się wpiąć?
Załącznik 27855