To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
A tak z innej beczki....czy pompa raila może piszczeć czy to może alternator?? bo cholera od strony rozrządu coś czasem sobie popiskuje i silnik faluje na obrotach jak rano na mrozie odpalam(ale to od słabego aku bo po włączeniu wszystkiego objaw się nasila), a wszystko od strony rozrządu było wymienione poza altkiem i pompą raila która de facto nie jest droga...
Zaślepkę mi przepaliło bo była zbyt cienka, a drugą z kolegą założyliśmy nie tak jak trzeba i ją ucięło.[/QUOTE]
piszczy sprzęgiełko jednokierunkowe alternatora - będzie jeszcze gorzej przerabiałem ten problem osobiście - wymienić na nowe
co do zaślepek egr to na allegro można kupić za psie pieniądze i na pewno się nie przepalą - sprawdzone, jeżeli chcesz go usunąć fizycznie to też możesz kupić zestaw kryz razem ze śrubami, jeżeli nie chcesz wydawać kasy to zaślepki muszą mieć co najmniej 2 mm grubości
-
Zastanawiam się jak będzie wyglądała emisja spalin po usunięciu egr? Ostatnio napotkałem zielonych którzy sprawdzali emisję spalin
-
nas usunięciem również się zastanawiam bo po zaślepieniu bład wywala po odpaleniu auta, co prawda bład po 10-20 sekundach znika ale draźni mnie to. Widziałem kiedyś test w internecie gdzie porównywali bodajże fiata bravo z egr i dpf i zwykłego bez dpf i egr i o dziwo ten bez EGR i DPF miał mniejszą emisje spalin...
-
W internecie bardzo łatwo manipulować informacją w celu uzyskania pewnych korzyści - w tym przypadku korzyści finansowych. Być może autorem tego porównania była firma specjalizująca się w usuwaniu EGR/DPF.
-
A jaką masz zaślepkę z otworami ? Zakładałem już kilka z otworami i w żadnym nie wywalało błędu.
-
U mnie po założeniu zaślepki z dziurkami szarpanie zamieniło się w turbo dziurę. Także też się zastanawiam nad zaślepieniem, zwłaszcza że jeżdżę sporo po mieście i nierzadko stoję w korkach. W moim przypadku dochodzi koszt wyprogramowania EGR ze sterownika (Multijet), koszt ok. 250 zł.
-
Ale silniki 140 i 150 KM mają inne EGR niż silniki 115 i 120 KM. Inne też zaślepki.
-
mam z 4 otworami i wywaliło błąd EGR P0404ster.zaw.EGR. No własnie kolega też ma z 4 otworami ale orginalną z ASO i nie wywala błędu. JA usunę błąd i po 2-3 odpaleniu auta błąd wraca. Z kolei dzwoniłem do gościa do usuwa EGR ze sterownika to mówi , że 1.9jtd 140 km zawsze po zaślepieniu będzie wywalac błąd niezależnie czy z otworami czy bez. Błędem ię nie przejmuje w końcu stilon zaczął jeździć jak należy:)
-
Dobrze wiedzieć ja zakładałem do 150KM Fabryczne.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Ale silniki 140 i 150 KM mają inne EGR niż silniki 115 i 120 KM. Inne też zaślepki.
Ale czy to ma jakieś znaczenie? Uszkodzone elektrycznie lub zapieczone zawory EGR zarówno w wersjach 115; 120; 140 oraz 150 KM dają podobne objawy. Kwestia indywidualnego przypadku jak i stanu EGR. Serwisowa zaślepka z otworami zamontowana w silnikach MJTD nie powinna dawać błędu. Jeśli tak się dzieje, tzn. że zawór nadaje się do regeneracji. Autodata przy okazji problemów z silnikiem JTD/MJTD w Stilo zaleca w pierwszej kolejności kontrolę zaworu EGR. Tutaj masz temat z identycznym silnikiem (140 KM). Po wyczyszczeniu zaworu i założeniu częściowej zaślepki z otworami auto śmiga jak nowe i błędów żadnych nie ma:
Fiat Stilo | Błąd P0404, a silnik śmiga | FIAT Forum
-
-
A czym się różni serwisowa od tej która zamontowana jest w twoim aucie?
-
właśnie nie wiem, ale piszesz , że założenie serwisowej nie wywala błędu.. u mnie po założeniu z 4 otworami błąd wywala... i własnie dziwi mnie,że ludzie piszą ze załozenie zaslepki z 4 otworami nie powoduje błędu... jak spowodowało;/
-
Może masz dalej walnięty EGR i dlatego wywala błąd . Samo założenie zaślepki przy walniętym zaworze nic nie da.
-
trochę inaczej podejrzewałem walnięty EGR. Błędu po podłączeniu do kompa nie było. Przy wyciąganiu zauwazyłem, ze zaslepka była (orginalna) ale spadła mi i nie odnalazłem jej. Pod autem nie było, a mój wzrok nie wychwycił jej gdzieś na silniku czy osprzęcie. wyczyściłem EGR zabrudzony mocno nie był, za to trzpień się nie ruszał długo walczył. aż w końcu ruszył i rozruszałem go. dodam ,że było silne zabrudzenie kolektora przy wejsciu EGR-a. Nie było mozna śruboketa wbic. Wyczyściłem trochę. Poskładałem wszytsko. Założyłem zakupioną blaszkę i auto odzyskało moc. Zaczeło normalnie jeździć i tak dalej. ale po 3-4 odpaleniu wyskoczył błąd EGR. Auto dalej bardzo dobrze jeździ. Czyli może te orginalne zaslepki są jakieś inne?? żebym odnalazł starą to pewnie bym starą założył i sprawdził.