Przesuwasz drut na obok do zewnątrz. Wskoczy w wycięcie, wyczujesz kiedy.
To jest widok strony w wersji do druku
Przesuwasz drut na obok do zewnątrz. Wskoczy w wycięcie, wyczujesz kiedy.
Witam koledzy od nie dawna jestem posiadaczem Cromy rok 2008, mam spryskiwacze reflektorów a lampy są zwykłe, czy w takim połączeniu Cromy wychodziły czy poprzedni właściciel podmienił reflektory z ksenonu na zwykłe auto mam z Niemiec.
Masz regulacje wysokości świateł w panelu z przyciskami do świateł przeciwmgielnych,menu...? Jeśli tak, to masz pakiet zimowy bez xenonow, jeśli nie Masz regulacji wysokości świateł tzn ze lampy zostały zastąpione zwykłymi.
Dzieki, mam regulacje wysokości lamp, szkoda bo te światła to tragedia.
No niestety nigdy żarówka nie osiągnie temperatury choćby zbliżonej do xenów, chciałem zmieniając trochu polepszyć światło ale nawet Philips White Vision daje światło imitujące biel.
Co chcesz osiągnąć? Dobry xenon ma barwę jak najbardziej ciepłą czyli w stronę 4200K. W miarę wzrastania temperatury koloru masz coraz gorszą widoczność na mokrej jezdni i ilość lumenów nie wiele w tym pomaga. Optymistycznie zakładam, że gdyby masowo wprowadzili żarniki np 3000-3500K miałyby niezłe zejście.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3c80da3b67.jpg
Tu różnica po prawej jeszcze Stare po lewej już Philips.
Ja założyłem już Tungsramy, te + 120%. Plus czyszczenie soczewek (były nieznacznie zaparowane). Wg mnie świeci trochę lepiej ale przysłowiowej "d..." nie urywa. Wg mnie widoczność wzrosła o ok 20%. Zdjęć porównawczych nie zrobiłem bo nie miałem dobrego ekranu.
Jak kiedyś przejechałem się autem kolegi z ksenonami to... sam kiedyś chciałbym mieć takie światła w aucie. Ksenon jest jednym z niewielu dodatków jaki chciałbym mieć w aucie (drugi to Webasto). Mógłbym się zamienić za np elektryczne szyby, klimę dwustrefową i duży wyświetlacz (wg mnie to zbędne bajery). I jeszcze zostawiłbym zmieniarkę CD bo Croma ma dobry zestaw audio do muzyki poważnej. Ale to już nie na temat...
W poprzednim aucie miałem ksenony i... też dupy nie urywało (Audi A3 8L). I to nie była kwestia samych żarników bo miałem nowiutkie oryginalne Philipsy. Może czyszczenie/regeneracja/wymiana soczewek/kloszy mogłaby pomóc.
Wydaje mi się, że teraz BMW robi jedne z lepszych świateł w swoich modelach. Piszę, że mi się wydaje bo nigdy nie jechałem żadnym nowym modelem. Opieram swoje zdanie tylko na tym co obserwuję na drodze.
A ja po wymianie prawego reflektora i przyszlym czyszczeniu soczewki lewej lampy będe mega zadowolony z xenonów w Cromie. Juz prawa lampa daje bardzo dobre światło.
JA do swojej Cromy zamontuje zestaw Hidów wiem że to nielegalne.