To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
Podepnę się pod temat.
Od poprzedniego właściciela wiem, że wstawiona jest kryza z 4 otworami.
Ostatnio po podpięciu pod ECU zauważyłem następujące parametry (są cały czas takie same):
otwarcie zaworu EGR - 3,998%
sterowanie EGR - WYŁ.
Czy to oznacza, że zawór jest usunięty programowo? Ewentualnie jak inaczej można to sprawdzić?
-
wypnij wtyczkę od EGR i uruchom silnik. jeśli wyświetli błąd to chyba nie do końca wyłączony.
podobne parametry, z tego co pamiętam, mam u siebie. nie wiem czy one się zmieniają. widziałem je na postoju, nie sprawdzałem co jest w trakcie jazdy.
-
Dzięki, sprawdzę to. Tak jeszcze dopytam przy okazji, czy jak jest ta zaślepka to jest dalej sens czyszczenia tego zaworu?
-
Egr wydaje mi sie ze nie dziala na zimnym silniku w jtd ale na 100 tego nie sorawdzalem. Stad tez moze byc taki opis w mes.
Po zagrzaniu jest to samo?te same parametry?
-
Parametry, które podałem są cały czas takie same, odczyt na biegu jałowym, temp. 90 st. C.
-
Sam EGR, niezależnie czy jest kryza z 4 otworami czy jej nie ma, powinien być drożny i poprawnie się domykać, szczelnie. jak jest częściowa zaślepka również trzeba go regularnie czyścić w celu poprawnego działania.
ta blaszka powoduje, że na wyjściu z EGR jest większe ciśnienie i syf w kolektorze dolotowym ma ciężej się osadzać, mniej się zapycha. tak kiedyś czytałem.
w najbliższych dniach mam zamiar to sprawdzić, w sobotę już zabrakło mi na to czasu.
-
A w mes nie ma czegos takiego jak test egr? Powinno byc go slychac jak sie zalacza. Jesli bedziesz mial wyprogramowany to pewnie testu nie zrobisz.
-
Jest coś takiego, też dobry pomysł.
-
Albo na pracujacym silniku silnik powinien zmieniac brzmienie przy sterowaniu egr
-
DLA egr off
jest :
otwarcie zaworu 4 %
sterowanie egr - wył.
Odpinanie wtyczki nie powie czy egr jest off w ecu.
Dla edc16c39 98% wyłącza egra za pomoca hysterezy, co powoduje że egr jest zamkniety, zaślepienie nie daje błędu ale już odpięcie sterowania tak.
Co nie ejst całkowicie poprawne bo awaria cewki w egr da nam marchewę, niepotrzebnie.
-
Panowie
A czy nie prościej będzie zakupic elektrozawór , podłączyć do niego wtyczkę od kompa niech sobie steruje na sucho a oryginalny egr zaślepic pełna blaszka i mieć spokój?
Wszystko potem można przywrócić do oryginału w zaciszu swojego garażu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
-
Zle rozwiazanie bo beda bledy od uszkodzonego egr
-
Cytat:
Napisał
grzegorzmis
Panowie
A czy nie prościej będzie zakupic elektrozawór , podłączyć do niego wtyczkę od kompa niech sobie steruje na sucho a oryginalny egr zaślepic pełna blaszka i mieć spokój?
Wszystko potem można przywrócić do oryginału w zaciszu swojego garażu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Czyli pomimo że będzie miał na przewodzie podłączony lewy egr to ECU wykryje że nim steruje a nic się nie zmienia i dlatego wywali błąd?
-
Jest jeszcze przeplywomierz ktory daje info o masie powietrza. Jak jest otwarty egr to masa zassana bedzie inna i beda bledy
-
Emulator EGR załatwi sprawę?
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka