To jest widok strony w wersji do druku
-
Odnośnie skrzyni M32 pytanie do osób które miały do czynienia z wymianą łożysk, przy jakim przebiegu zaczęło szumieć i czy zanim do tego doszło wymienialiście/dolewaliście olej. Mój egzemplarz ma co prawda dopiero 22 tys km ale zastanawiam się czy cokolwiek w niej ruszać zwłaszcza że wychodzę z założenia, że co fabryka zalała tego lepiej nie ruszać bo jednak oni mają najlepszą wiedzę w tej kwestii.
-
Przy takim przebiegu jeszcze nie masz się co martwić - wymienić olej owszem, ale jeszcze nie teraz. Ewentualne awarie ujawniają się zwykle po 100 k km, aczkolwiek czytałem gdzieś, że w naszych tjetach te skrzynie sprawują się dużo lepiej niż w oplowskich dieslach (diesel ma dużo większy moment). Sam mam M32 i przebieg 120k km i póki co jest cisza. Planuje wymienić olej na wiosnę gdyż nie mam pojęcia czy było to kiedykolwiek robione.
-
Tak jak pisano wyżej, większe znaczenie ma wymiana oleju niż sam przebieg. U mnie był lekki wyciek a nikt nie sprawdzał poziomu oleju w efekcie skrzynia pracowała na 0,8 litry - nawet niezniszczalna zacznie szumieć.
-
Dzięki za info, zasięgnąłem też opinii kolegi pracującego w Oplu i potwierdził że najlepiej skrzyni robi dolewka do stanu 2,9L czyli pół litra więcej niż zaleca producent. Podobno metoda sprawdzona w wielu egzemplarzach która powoduje dłuższą żywotność skrzyni. Co ciekawe stwierdził również że łożyska podobno zużywają się dużo szybciej w ruchu miejskim na niższych biegach niż w trasie na wyższych. Jestem umówiony na sobotę na dolewkę, orientuje się może ktoś czy olej przekładniowy w skrzyniach M32 montowanych w Fiatach i Oplach jest ten sam (producent, lepkość etc.)?
-
Z tego co się orientuję Opel stosuje olej przekładniowy GM, który ma raczej kiepskie notowania. To właśnie w Oplach problem z tymi skrzyniami jest największy. Zalej skrzynię olejem zgodnym z instrukcją obsługi swojego auta i będzie dobrze.
-
Pogrzebałem trochę w necie i wyczytałem że Opel zalewał skrzynie do 2012 roku olejem GM1940182 - kolor czerwony. Jak skapnęli się że coś jest nie halo i olej ten nie daje rady zakupili od Petronasa produkt o kolorze słomkowym i nazwali go roboczo GM 1940004 i jest to podobno ten sam lub zbliżony olej który stosowany jest przez Fiata.
Czytając jednak różne fora i artykuły wyłania się wniosek że najlepiej spisuje się jednak Tutela Matryx 75W85 i najlepiej wymieniać olej co 60 tys. km lub 5 lat oraz zalewać ponad 2,5 litra (max 2,9). Ważne również żeby olej spełniał standard API GL-4 gdyż GL-5 może uszkadzać materiał z którego wykonane są uszczelniacze.
Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie bo skłaniam się do wymiany całego oleju na Tutelę.
-
Byłem w ASO fiata żeby się upewnić co jest zalane przez producenta w 120 konnych T-Jetach i w skrzyniach C544 (M32) czyli latach 2007-2010 zalewany był Tutela Matryx a w skrzyniach C635 montowanych w latach 2010-2014 Tutela Technyx. Kupiłem więc litr Matryxa i jutro robię dolewkę tym bardziej że Matryx ma dobre opinie na rynku.
-
Witam. Kupiłem fiata bravo 1.4 150 km. Zauważyłem, że rusza mi się lewarek na 5 biegu podczas dodawania gazu. Co może być tego przyczyną.
Mam również wrażenie że skrzynia biegów szumi/huczy na 5 i 6 biegu.
Czy wymiana i zastosowanie lepszego oleju zneutralizuje ten szum?
-
@Jarex82, olej możesz sprawdzić / wymienić, ale niestety jest to raczej objaw padających łożysk.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki @faradek za info.
Rozumiem, że czeka mnie wymiana łożysk. Co dokladnie, które łożyska trzeba wymienić... tylko 5 i 6 biegu?
Orientuje sie ktos jaki jest koszt takiej naprawy?
-
Jarex82 koszt pełnej regenaracji skrzyni to koszt 2000zł 2500zł :)
-
Czy ktoś się orientuje czy Anmar Auto serwis w Kocmyrzowie jeszcze istnieje?
-
Jarex82 ja za kilka tygodni wybieram sie do firmy BCS w Sosnowcu ze swoja skrzynia, tam robia tylko pelna regeneracje. U mnie wystepuja szumy na 5 i 6 biegu, od niedawna mam tez lekkie drgania, ktore sa spowodowane uszkodzeniem lozysk. Powiedzieli mi ze nie oplaca sie wymieniac tylko tych lozysk, bo moga sie po wymianie kolejne zepsuc, wiec zeby nie dmuchac na zimne lepiej zrobic pelna regenaracje.
-
Dzwoniłem tam dzisiaj. Mi również powiedzieli, że robią pełną regenerację.
Inną skrzynia tam nie podejdzie? Ktoś się orientuje? Jaka skrzynia była montowana od 2010 r?
-
Witam. Czy jest wg. Was możliwość zamontowania do fiata bravo 1.4 tjet 150 KM 5 - biegowej skrzyni C.510 stosowanej do Abartha 500?
Blok silnika w bravo i abarth 500 jest identyczny. Zastanawia mnie kwestia półosi/kielichow oraz umocowania skrzyni w karoserii.