To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Termostat-Wymiana -
To typowy objaw uszkodzonego termostatu, który się nie domyka. Reguła jest prosta: im bardziej używasz gazu tym bardziej wskazówka jest "pionowo" (90 st.). Im więcej jazdy na luzie, zjazdów z góry (hamowanie silnikiem), itp. tym bardziej temperatura spada.
BTW u mnie udało się w końcu wymienić termostat (udało się spuścić płyn z układu ale trzeba było bardziej odkręcić kurek spustowy). Nie jest to jednak wcale taka banalna sprawa: sporo odkręcania i zabawy z opaskami zaciskowymi (warto wcześniej kupić nowe bo może być problem, żeby ponownie założyć stare).
Stary termostat blokował się w pozycji lekko otwartej. Trzpień był jakby wytarty i coś go tam przytrzymywało.
-
Dzięki za odpowiedź, tak coś czułem że termostat będzie do wymiany, ehhh, mam nadzieję, że już skończą się te niespodzianki, bo ostatnio coś ich za dużo.
Pozdr.
Panowie, czy taki będzie ok?
http://allegro.pl/termostat-behr-oe-...092482520.html
-
też pytałem kolegów o termostat bo mam do wymiany i ten będzie ok
-
Dzięki, więc trzeba będzie zamówić, zastanawiam się jaki przy okazji płyn zalać. Czy zostać przy Paraflu, czy może np. Prestone.
-
Cytat:
Napisał
Ali4
Czy zostać przy Paraflu, czy może np. Prestone.
Prestone jest znacznie tańszy od Paraflu ale tak samo dobry. Stosowałem w poprzednim aucie i było OK - przez ok 60 kkm (aż do sprzedaży) nie miałem żadnych wycieków ani problemów z układem chłodzenia.
Pamiętaj tylko aby dobrze przepłukać układ przed zastosowaniem nowego płynu.
-
Mam jeszcze pytanie, czy poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym na zimnym silniku powinien być taki sam jak na ciepłym? Zauważyłem, ze u mnie na zimnym silniku poziom jest niższy niż na rozgrzanym. Czy to normalny objaw?
-
Tak to normalny objaw gdyż ciecz pod wpływem temperatury się rozszerza i poziom w zbiorniku wtedy wzrasta :)
-
Czyli wszystko w normie, dzięki :-)
-
Chciałbym tylko poinformować, że termostat wymieniony i wskazówka temp. stoi pionowo jak ta lala ;-)
-
Pytania odnośnie wymiany termostatu.
1. Ile mniej więcej potrzeba płynu zakładając spuszczenie na górze przy termostacie a nie przy chłodnicy.
2. Jak odpowietrzyć układ? Czy wystarczy jak popracuje na wolnych obrotach i sam się odpowietrzy czy należy odkręcać odpowietrznik na rurce idącej wzdłuż głowicy na przodzie silnika - kiepsko to widzę bo wzrokowo ta śruba na imbus wydaje się po latach mocno zapieczona.
3. Czy oprócz wyjęcie akumulatora aby było dojście do termostatu trzeba jeszcze rozpinać jakieś węże wodne bo chciałbym mieć w zapasie odpowiednie opaski?
-
Kup 5l na pewno starczy. Odpalasz grzejesz silnik dolewasz plynu i nic wiecej nie odpowietrzasz
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Opasek nakup bo troche upiwmerdliwa jest ta wymiana przynajmiej w 120KM
-
Tak musisz kupić opaski zaciskowe - skręcane najlepiej... szkoda czasu na zabawę z tymi jednorazowymi. ( maja różną średnice więc mając termostat możesz sobie dobrać )
Ja zawsze przed założeniem węży na termostat jeszcze smaruje je od środka klejem typu budapren lub podobnym.... nie sylikonem!!!
Samego termostatu i uszczelki przy głowicy niczym nie smaruj :!: - tylko dokładnie oczyść aby nowa uszczelka przywarła
Ile płynu ucieknie ... około 4 litrów - włóż wężyk do naczynka i odessij z środka a nawet z samego dołu ile się da ...
Akumulatora w 1,9 150 KM ja nie wyciągałem ... nie było takiej potrzeby
Odpowietrzy się sam jak się nagrzeje i włączysz obieg w kabinie.... potem dolej do poziomu.
Uważaj bo płyn po nagrzaniu jest pod ciśnieniem - korek w naczynku może wyskoczyć
Tej śruby nie ruszaj na imbus :!: bo narobisz sobie kłopotu :cool:
-
Ja profilaktycznie po jakimś czasie od wymianu płynu odkręciłem tą śrubę z magistrali wody (to nie imbus a spline), nie było tam już żadnego powietrza, więc nie trzeba jej używać.
-
Dzieki za wyczerpujące info, właśnie zastanawiałem się czy lekko smarować uszczelkę. @lisekg - jak to zrobiłeś bez wyciągania aku? Tylko zdejmowałeś wąż IC? Klucze standardowe czy jakieś niespodzianki typu torx? Odpowietrzać bez korka na zbiorniczku czy normalnie z zakręconym korkiem?
-
Ja posmarujesz to nic jej nie bedzie.Torx we fiacie to standard. Odpowietrzasz na zamknietym. Do dzieła ..