To jest widok strony w wersji do druku
-
Panowie kontrolowałem ostatnio dwa wypalania z podpiętym kmp. od zatkania dpf od 103- 104% wypalanie zaczęło się od 105,3% za pierwszym razem tmp. wzrosła do 720 st.wypalił się do 17% przy prędkości 70-80 następne wypalanie rozpoczęło się po przejechaniu 1008 km ale tmp. wzrosła tylko do 630 st. i temp. spadła po zatrzymaniu się na światłach do 580 stop. następnie wzrosła do 634 stop., wypalił się do 16%. Wniosek z tego taki,że na wypalanie wpływ ma wiele czynników tj. przede wszystkim jakość paliwa( wiadomo multijet wymaga dobrego paliwa), olej , styl jazdy, uważam ,że lepiej kupić dobre paliwo niż dodawać jakieś wynalazki typu millares+ 2t które tak pomagają jak gripex a ponadto do naszych samochodów z przebiegiem ok.200000 trzeba dołożyć kilka dziesiątek a może i setek. poz.
-
Cytat:
Napisał
adamo
uważam ,że lepiej kupić dobre paliwo niż dodawać jakieś wynalazki typu millares+ 2t które tak pomagają jak gripex
Millers nie millares, poza tym stosowałeś jedno i drugie że wyciągasz takie wnioski?!
-
Cytat:
Napisał
scrabit
Millers nie millares, poza tym stosowałeś jedno i drugie że wyciągasz takie wnioski?!
Tak stosowałem jedno i drugie po zakupie auta, żadnej różnicy.
-
A co konkretnego zastosowałeś? I w jakim celu?
Jeżeli to nie tajemnica...
-
Cytat:
Napisał
scrabit
A co konkretnego zastosowałeś? I w jakim celu?
Jeżeli to nie tajemnica...
Nie pamiętam nazwy ale stosowałem środek do czyszczenia układu zasilania, czasami ciężko rano odpalał, teraz jest OK.
-
U mnie jeszcze podczas wypalania pojawia sie dziwny zapach i pojawia sie metaliczny dzwiek.
-
No niestety u mnie po raz pierwszy od zakupu wystąpił problem z DPF(80 tyś przejechane). Podczas jazdy nad morze całkowicie się zapchał, wywaliło błąd silnika, komputer wprowadził stan awaryjny (20 % mocy obroty do 3 tyś. bardzo ciężko było osiągnąć 90 km/h). Oczywiście komputer, oprogramowanie miałem z sobą, ale zapomniałem wziąć kabla. Nad morzem nie wiedząc gdzie tkwi problem wyczyściłem EGR i chłodniczkę do niego prowadzącą, czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym. Po ponownym odpaleniu wszystko działało do momentu rozgrzania silnika (na nowo wszystko powracało). Po bardzo długim powrocie do domu i podłączeniu do komputera okazało się ze błąd dotyczy zapchania DPF-u. Zrobiłem wymuszone wypalanie, błąd skasowałem i wszystko działa poprawnie.
Dlaczego DPF się zapchał
1 przyczyna to, że 2 razy nie dokończyłem procedury wypalania
2 przyczyna wydaje mi się że zatankowałem złej jakości paliwo (zawsze tankuję na shellu, niestety kilka krotnie pod rząd zatankowałem na jakiś pobocznych stacjach.)
-
To musiales jechac nad to morze jak przyslowiowy dziadek. Wypalanie DPF w normalnym trybie wymaga odpowiedniego rezimu czyli odpowiednia temp wydechu, odpowiednie obroty itd itp. Wymien olej, zatankuj auto na cywilizowanej stacji i co 500 km rob pol godzinna przejazdzke po autostradzie nie schodzac na budziku z 3000 obr./min.
-
Wcale nie trzeba żadnego buta, u mnie wypala się przy normalnej jeździe. A jak ktos ma automat i nie ma w poblizu autostrady to jak ma kręcić te 3000 obr.?
-
3000 obrotów wzięło się z VW.
Nie dotyczy Fiata.
pzdr
-
Każdy ma swój sposób, ja tylko opisałem jak ja to robię. Odradzam częste tzw. serwisowe wypalanie DPF, pierwsze co pada to turbo.
-
Cytat:
Napisał
mrozek
3000 obrotów wzięło się z VW.
Nie dotyczy Fiata.
potwierdzam - raz wypalil mi się DPF na postoju - przymusowe zatrzymanie na trasie - zorientowałem się, ze zaczał się wypalać podczas jazdy i profilaktycznie nie wyłączyłem silnika. Jakie było moje zdziwienie jak po podpięciu pod MESa okazało się, że wypalil się jak zawsze mimo biegu jałowego.
-
Tak zgodze sie ze skonczy wypalanie dpf na postoju. Zależy tez na jakim jest etapie wypalanie. Jak pisalem wcześniej, mi zaczal wypalac po wjechaniu na parking pod domem. Skończyl wtedy wyjatkowo szybko, ale dopalil tylko czesciowo. Po nastepnych 150 km znow zaczal wypalac dpf, przez co srednie wypalanie dpf w fes z 5 ost. wyaplen spado wtedy 550km na okolo 220 km. Takie wypalanie co 150 km jest mocno szkodliwe dla silnika.
-
z tego co wiem, serwisowe dopalanie nie dopala filtra tak jak to ma miejsce przy dopalaniu aktywnym (np. ze 100 do 15%), a zaledwie tylko kilkanaście procent i należy po krótkim czasie dokonać ponowne dopalanie tym razem w trybie aktywnym.
ja stosuje się do tego co napisałem wcześniej. przy filtrze zapchanym w minimum 80% jadę w trasę i staram się utrzymywać prędkość obrotową w granicach 3 tys. obr. jeśli ktoś posiada instrukcję Fiata dot. zasad wypalania w trybie aktywnym, to będę bardzo wdzięczny :)
-
mam pytanie i prośbę do posiadaczy aut z DPF i możliwości podłączenia pod Multiecuscan. możecie sprawdzić u siebie w sterowniku silnika parametr "Przebieg przy ostatniej wymianie DPF"? czy jest on w miarę zgodny z przebiegiem na desce, czy może wynosi 0?