To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
wspomaganie -
Prąd jest nawet do 100A, to max wartość. Ale warto sprawdzić MESem, bo przy problemach w układzie prąd może znacząco skakać podczas kręcenia kierownicą. O ile pamiętam graniczną wartością jest 100A powyżej tego wspomaganie będzie odłączone, rodzaj zabezpieczenia.
Tylko teraz tak. Max prąd oczywiście przy max dociśnięciu kierownicy w jakąś stronę. W obie strony prąd powinien być podobny. Jak puścisz kierownice powinien znacząco spaść.
Przy normalnym delikatnym skręcie prąd nie powinien przekroczyć 40A. Jeśli jest inaczej warto wymienić płyn, albo chociaż sprawdzić jego poziom. Wiem, że u Ciebie pewnie nie ma tego problemu, ale trochę dla innych też napisałem. :)
-
Więc sobie pomierzyłem i gdy kierownica jest na wprost to tym przewodem prądowym do wspomagania płynie jakieś 8A a gdy skręcę na maxa do oporu to na zimnym silniku/ płynie dochodzi do 76..80 Amper
Sam Alternator po uruchomieniu na biegu jałowym ładuje około 80A a silnik i reszta osprzętu pobiera 16A tak więc faktycznie jest deficyt energii w takim przypadku.
Niestety nie wiem jakiej mocy mam Alternator więc na wszelki wypadek nabyłem na znanym portalu Allledrogo za niespełna 120 zł alternator 140A.
Zastanowię się nad wymianą ale najpierw może wymienię w nim łożyska i go sprawdzę...
PS...
Wspomaganie nadal działa poprawnie...