To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Croma tuning? -
CHIP FIAT 500 BRAVA BRAVO CROMA DOBLO DUCATO PUNTO (4250003314) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ktoś to zainstalował?
nie narzekam na żwawość moich 150 koników, ale mi wpadło w oko takie cudo i ciekaw jestem, czy ktoś to już kupił, albo ma zainstalowane w swoim aucie?
150KM do ponad 180KM i moment z 320Nm do 380Nm przy spadku zużycia paliwa ...intrygujące :)
-
Nie instalowałem, nie korzystałem i nie polecam. Podnoszenie mocy bez uprzedniego sprawdzenia samochodu, kondycji silnika i osprzętu, jest ryzykowne. Na jednym zaoszczędzisz, na drugim dołożysz...
Jeżeli chcesz "iść w moce" to tylko strojenie indywidualnie u tunera z diagnostyką przed i po operacji chiptuningu.
-
Cytat:
Napisał
matulaskocz
150KM do ponad 180KM i moment z 320Nm do 380Nm przy spadku zużycia paliwa ...intrygujące :)
Cudów nie ma, a większość boxów ma słabe opinie. Jedź zrób dobrą mapę i kontrolę na hamowni. Spadek zużycia paliwa będzie przy jednoczesnym usunięciu dpf/egr, samo podniesienie mocy niewiele zmieni.
-
Cytat:
Napisał
TMK
Cudów nie ma, a większość boxów ma słabe opinie. Jedź zrób dobrą mapę i kontrolę na hamowni. Spadek zużycia paliwa będzie przy jednoczesnym usunięciu dpf/egr, samo podniesienie mocy niewiele zmieni.
A czy po tym usunięciu EGR samochod nie kopci perfidnie na czarno?
-
Cytat:
Napisał
mugsy
A czy po tym usunięciu EGR samochod nie kopci perfidnie na czarno?
Nie. Czarnego dyma może co najwyżej puścić po mocnym tuningu jak ostro depniesz w gaz. W pozostałych przypadkach masz przecież tłumik, katalizator itd.
-
Odkopię trochę wątek po latach. Pytanie głownie do posiadaczy 1.9JTD 150 KM w automacie którzy podnosili moc. Jaka waszym zdaniem jest bezpieczna granica NM i KM? Jaki moment przyjmie bezpiecznie skrzynia AF40?
Odnośnie obniżenia większość sprężyn na allegro jest do 2.4 ale tez trafiają się do 1.9. Ktoś zakładał? Jakiej marki? Jak to siadło?
Kolejna rzecz to zegary z Fiata Stilo Abarth. Z zewnątrz wyglądają bardzo podobnie zastanawia mnie czy by mogło to pasować?
-
Co do powyższego chipsa to teraz bardziej mnie interesuje sprawa jak to wygląda w automacie bo taki kupiłem. Silnik 1.9 JTD 150 KM 2011 rok.
Obecnie będę przekładał koła i mam pytanie odnośnie dystansów. Jak cos to na obie osie dawać na przykład po 20 mm czy na tył dać na przykład szerzej 25/30 mm? Montaż na czymś w ogóle polega czy to jest jedynie przyłożenie do fabrycznej piasty i tyle?
Z tego co wiem po takim zabiegu konieczne jest wykonanie zbieżności. Ktoś się podzieli wiedzą?
-
Podłączając MESa i grzebiąc w nim dowiedziałem się, że skrzynia ma ogranicznik na 510 Nm. Zakładam zatem, że ta wartość jest bezpieczna.
Niestety to moja całkowita wiedza na ten temat. Nie chipowałem, choć może kiedyś to zrobię.
-
Cytat:
Napisał
Zawaś
Co do powyższego chipsa to teraz bardziej mnie interesuje sprawa jak to wygląda w automacie bo taki kupiłem. Silnik 1.9 JTD 150 KM 2011 rok.
Obecnie będę przekładał koła i mam pytanie odnośnie dystansów. Jak cos to na obie osie dawać na przykład po 20 mm czy na tył dać na przykład szerzej 25/30 mm? Montaż na czymś w ogóle polega czy to jest jedynie przyłożenie do fabrycznej piasty i tyle?
Z tego co wiem po takim zabiegu konieczne jest wykonanie zbieżności. Ktoś się podzieli wiedzą?
Dystanse teoretycznie nie wpłyną na kąty zbieżności bo tak naprawdę rozsuwasz koła/opony. Z drugiej strony 20 mm to dość dużo więc na pewno warto sprawdzić jak dana felga zachowa się.
Co do tego silnika to z reguły jak go mierzą ma bez chipa pod 165 KM.. U mnie gdzieś leży nawet Box do tego silnika ( kiedyś sobie sprawdzałem ale mam skrzynię M32 i wolę jej nie przeciążać więc zapewne już nie założę :cool: )
Spokojnie te 400 Nm u ciebie można ustawić i lekki program do 185 KM
-
Cytat:
Napisał
iron64
Podłączając MESa i grzebiąc w nim dowiedziałem się, że skrzynia ma ogranicznik na 510 Nm. Zakładam zatem, że ta wartość jest bezpieczna.
Niestety to moja całkowita wiedza na ten temat. Nie chipowałem, choć może kiedyś to zrobię.
Jak zrobisz daj znać bo u mnie jest lista rzeczy do zrobienia zanim do tego dotrę ;)
Cytat:
Napisał
lisekg
Dystanse teoretycznie nie wpłyną na kąty zbieżności bo tak naprawdę rozsuwasz koła/opony. Z drugiej strony 20 mm to dość dużo więc na pewno warto sprawdzić jak dana felga zachowa się.
Co do tego silnika to z reguły jak go mierzą ma bez chipa pod 165 KM.. U mnie gdzieś leży nawet Box do tego silnika ( kiedyś sobie sprawdzałem ale mam skrzynię M32 i wolę jej nie przeciążać więc zapewne już nie założę :cool: )
Spokojnie te 400 Nm u ciebie można ustawić i lekki program do 185 KM
Mówisz fabryka taki gratis dawała do 165 KM? :) Te 185 KM wydaje mi się optymalne.
Do co dystansów chciałem przyłożyć poziomicę do nadkola i zmierzyć luz od fabrycznych 17ek jakie mam na zimę przy czym fabryczne 18" ET będą miały zupełnie inne.
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Co do tego silnika to z reguły jak go mierzą ma bez chipa pod 165 KM
Jak wymieniłem turbinę, to moja Croma (150KM) odwiedziła hamownię.
Wyszło 168KM :)