Jak spaliny nie maja sie gdzie podziać, przecież normalnie wylatują przez wydech, po prostu nie zasyfiaja dolotu tyle, a turbo nie ma z tym nic wspólnego, bo przeciez spaliny zawsze lecą przez turbine, takie jej zadanie ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Jak spaliny nie maja sie gdzie podziać, przecież normalnie wylatują przez wydech, po prostu nie zasyfiaja dolotu tyle, a turbo nie ma z tym nic wspólnego, bo przeciez spaliny zawsze lecą przez turbine, takie jej zadanie ;)
a zadanie EGR odprowadzić nadmiar toxi jak nie pójdą przez EGR to przez turbo i zasyfią dlatego diesla nie gasimy jaj benzyniaka po zatrzymaniu tylko czekamy - żeby turbo zeszło z obrotów i toxi odeszło
Przeciez spaliny do dolotu ida tylko podczas zwalniania, podczas przyspieszania, EGR nie puszcza spalin w dolot tylko wszystko jest wydalane, takze o jakich nadmiarach ty piszesz, a turbo jest do tego stworzone, zeby pracować w takich warunkach.
proszę nie pisz, ze zaslepienie EGR szkodzi turbinie.
EGR to tylko ekologia i nic poza tym, równie dobrze mozna go wywalić całkowicie i nic sie nie stanie, jedynie bedzie troche bardziej denerwował ekoludkow.
Czytałem cały temat i nikt nic nie napisał o przepływomierzu a to też jest ważna sprawa możesz go wyjąć z auta i przeczyścić np.zmywaczem do hamulców, popsiukaj cały w środku i załóż może pomóc w tym szarpaniu między 2-3 tyś obr
Przepływomierz był sprawdzany po podpięciu do komputera - sprawdzali parametry pracy silnika na podpiętej i odłączonej przepływce i niby w tym temacie jest wszystko OK bo po odłączeniu było gorzej niż przy podłączonym.
Co do odpalania po wymianie świec żarowych - pali prawie na strzał. Niestety zdarza się dalej, że czasem dziwnie chodzi jak opisywałem wcześniej bez względu czy zimny czy gorący silnik: telepie się, jest głośniejszy. Dalej też ciągle się przydławia i poszarpuje lekko jadąc ze stałą prędkością w okolicach 2 tys. obrotów.
Nie wiem czy to jakaś wskazówka ale jak wjadę do garażu i go od razu nie zgaszę to strasznie śmierdzi z wydechu i szczypie ostro w oczy nie do wytrzymania.
sprawdź czy przy pierwszym odpaleniu rano zakopci na czarno jeśli tak to zrób test wtrysku