To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Brava - felgi -
Witam.
Żeby nie robić bałaganu na forum podepnę się pod ten temat. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, tzn. do jutra, do wieczora.
A rozchodzi się o opony i felgi. Znajomy likwiduje wulkanizację i ma felgi 4x98 16" 7J ET-39 na nowych oponach 205/55/16 do opchnięcia w bardzo dobrych pieniądzach. Pytanie za sto punktów, czy wejdą one bez modyfikacji, bądź po lekkich modyfikacjach do Bravy 80 16v, z plastikowymi nadkolami na przodzie i tyle?
Forum przeszukałem, ale jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem. Wiem że chłopaki dają 17", ale na sporo niższym profilu. Wg. moich obliczeń i mierzenia na aucie powinno się zmieścić, bez obcierania, ale na styk. Jak takie koło będzie się zachowywać podczas pracy zawieszenia, nie mam jak zmierzyć... Obecne koła mają 47cm średnicy całkowitej, tamte 52cm. Czy ktoś kiedyś stosował podobny zestaw? Koła chciałbym kupić też przyszłościowo, do nieco nowszego samochodu.
Tak jeszcze poza konkursem, czy jazda na profilu 55 wiele odbiega od 60? Przyznam nigdy nie miałem kół powyżej 15 cali i profilu poniżej 60.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
-
u mnie są 16 cali. 195/45 opona i wchodzą bez problemu. ale odpychać się nie chce . a ty masz 1.2 to nie polecam :) ale odpowiadając na pytanie myślę że wejdą.
-
Tak jak kolega wyzej pisze ale przy 1.2 nawet kapcia nie upalisz a i spalanko może minimalnie wzrosnąć... Mam komplet 15 z 205 bodajże na 60 i przy 1.6 dynamika spadła okrutnie ( nie silnik nie jest zapałowany i ma moc :)