To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
lukq
Jednak tempomat dziala, światła wsteczne działają, stopu także.
Zrób diagnostykę. Na pewno coś wyjdzie. U mnie co jakiś czas miałem podobny błąd podczas spokojnej trasy. Wyłączał się również tempomat. MES wskazywał na prawy przedni czujnik ABS lub uszkodzony pierścień magnetyczny piasty. Wyciągnąłem czujnik, przeczyściłem go i zamontowałem ponownie. Póki co, błędu nie miałem, a tempomat nie wyłącza się. Zrobiłem loga podczas jazdy ze wszystkich czujników ABS, prawy przedni nieco odstaje sygnałem od pozostałych. Na wiosnę czujnik wymieniam.
-
U mnie od ostatnich mniej wiecej trzech miesiecy swieci sie blad abs a co za tym idzie hill holder i esp, wg kompa czujnik lewe przednie kolo, mialem wymieniac ale przez jakis czas blad zniknal, pozniej sie pojawil, a ostatnio przy wiekszych mrozach znowu bledu nie ma, jak tylko przyjdzie odwilz znow sie pojawia. Mysle ze w takim razie zepsuty czujnik abs moge wyeliminowac i szukac problemu we wtyczce/wiazce?
-
Myślę że tak, winna wiązka. U mnie właśnie świeci ciągle od 2 dni. Aura na zewnątrz sprzyja wilgoci w wtyczkach. Jak było sucho, nie było błędu. Nie udało mi się zrobić diagnostyki, bo auto jeździ cały czas. Dziś np Torun... Muszę, albo sam sprawdzić na kanale połączenia, albo mechanik. Jednak obiecuję że długo z błędem jeździć nie będę, bo to strasznie mnie irytuje.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Rav3003
Mysle ze w takim razie zepsuty czujnik abs moge wyeliminowac i szukac problemu we wtyczce/wiazce?
Na początek potraktuj wszystkie wtyczki preparatem do czyszczenia styków, zapewnie gdzieś dostała się wilgoć i z tad takie objawy.
-
Ja od około tygodnia borykałem się z tym problemem. Pojawiające się losowo błędy a dzisiaj nawet razem ze świecąca się czerwona dioda od hamulców. Po podpięcia do komputera czujnik prawy tył. Okazało się ze pin we wtyczce był skorodowany. I nie zawsze stykał. Po dolutowaniu części wszystko Ok. Błędów nie ma.
-
Też od paru dni losowo pojawia mi się komunikat , dziś mam zamiar sprawić komputerem który czujnik świruje . Jak najszybciej dobrać się do wtyczki bez kanału ? Musze zrzucić koło ?
-
Najlepiej zrzucić koło.
Bez kanału zrobisz bez problemu .
Czarno- żółta wtyczka.
-
Udało się;)
Auto odstawiłem do mechanika, diagnoza i z dwóch stron tył wymienione po~20/25cm wiązki, po czym problem zniknął.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
-
A ja mam komunikat dotyczący tylko ESP i Hill holder bez ABSu. Tez może się to wiązać z przyczynami opisanymi powyżej?
-
Matteus Poszukaj w moich postach, znajdziesz rozwiązanie. Teraz forum mi tak wolno działa, że nie mam cierpliwości.
-
2 załącznik(i)
Witam i mnie dopadło hill holder ABS ASR ESP unavailable see handbook,po podłączeniu pod Mesa pokazało że problem jest w prawym przednim kolem. Oględziny przy samej wtyczce uszkodzony przewód,jakimś cudem udało mi się to polutować ,wiem że jest to rozwiązanie na krótką metę .Szukam ale nie mogę znaleźć wtyczki ,Załącznik 37444do ABS ,czy ktoś z szanownego grona wymieniał wtyczkę? lub zna namiary na sklep ,proszę o pomoc .
-
Cytat:
Napisał
kubus1
lub zna namiary na sklep ,proszę o pomoc .
Poszukaj w tym sklepie https://www.e-connectors.pl/pl/c/Wtyczki-samochodowe/80
-
Cytat:
Napisał
bob96
Dzięki za podpowiedź ,już tam szukałem i niestety nie ma
-
Cytat:
Napisał
kubus1
Witam i mnie dopadło hill holder ABS ASR ESP unavailable see handbook,po podłączeniu pod Mesa pokazało że problem jest w prawym przednim kolem. Oględziny przy samej wtyczce uszkodzony przewód,jakimś cudem udało mi się to polutować ,wiem że jest to rozwiązanie na krótką metę .Szukam ale nie mogę znaleźć wtyczki ,
Załącznik 37444do ABS ,czy ktoś z szanownego grona wymieniał wtyczkę? lub zna namiary na sklep ,proszę o pomoc .
Nie będzie łatwiej zamówić całego przewodu z pierścieniem? Na alledrogo trochę tego jest... Najtańsze już za 54 pln
-
Szukam wtyczki kończącej wiązkę elektryczną, wtyczka jest wpinana do pierścienia o którym piszesz-czujnika ABS