Nie na idiotę ale czasem nie warto na siłę szukać powodu jakiegoś skrzypienia np.. ;) Ważne że auto jest bezpieczne..
To jest widok strony w wersji do druku
Wiesz, co w zeszłym roku na jesień też miałem jakieś problemy z samochodem. Pracownicy ASO stwierdzili, że mam "urojenia" i nic się nie dzieje. Tydzień później wzywałem pomoc drogową. Mam nadzieję, że tym razem się, to nie powtórzy. Poza tym dzisiaj też słyszałem jakiś pisk w hamulcach jak trochę mocniej wcisnąłem hamulec nożny pod górkę. Spokojny będę dopiero wtedy, gdy zatrzymam się pod bardzo wysokim kątem i nie poczuje żadnych dziwnych objawów ani przy hamowaniu nożnym, ani przy zaciąganiu ręcznego.
ja w poprzednim samochodzie brava _ gdzie wszyscy mówili ( przegląd, mechanicy kilka razy), że jest sprawny ukl. hamulcowy, miałam wypadek przy prędkości ok. 20 km wpadł w poślizg , rozwaliłam samochód przede mną i swój o barierki, miałam pecha, ale kosztowna kosmetyka.
niki1977 a w końcu co się okazało z układem hamulcowym? Bo w poślizg można i sprawnym autem wpaść..
wpadłalam w poślizg kilka razy , kilka razy cudem wyszłam z tego w UK, dlatego, gdy miałam tam przegląd i kazałam im sprawdzić hamulce kilka razy i naprawić i mówiłam ze kolo przednie sie blokuje, byłam chyba u 3 mechaników w UK , na komputerze je też sprawdzili i stwierdzili że sa oki, wkurzona byłam bo ja wiedziałam że nie są i nie jest to bezpieczne, wróciłam do Polski by mój brat je rozkręcił i poszukał przyczyny, nie zdążył. Syf w płynie hamulcowym ( mam fv że płyny wszystkie od razu po zakupie wymieniałam w Polsce) powodował ,że tłoczek w lewym kole nie działał zawsze prawidłowo raz na 100 hamowań się blokował. Po drugie tarcze się wykrzywiły.
Ale co miałaś dzwon? Płyny to jedno ale najprawdopodobniej przewody giętkie miałaś już stare i się rozwarstwiały - wtedy właśnie blokuje się w nich przepływ..
tak w końcu rozwaliłam brava ( niby tylko blacha , szyba , kosmetyka -ale kosztowna), i nie tylko swoj , z malej predkosci wpadłam w poślizg na zatloczonym skrzyżowaniu , nie problem byl tylko z plynem hamulcowym brudnym i zapieczonym tloczkiem , samochodu juz nie ma , kupilam polski juz ( stilo ) ogolnie bylam z niego bardzo zazdowolona, wszystko bylo lux , odkupilam od pierwszego wlasciciela w UK, serwis w ASO, silnik , skrzynia ideal ,bogato wyposazony, zostawiony jest na czesci dla samochodu mojego brata , ten sam silnik 1.6 16 v
Płyn hamulcowy miałem też wymieniany na fakturę. Dokładnie 14 września. Może to jest przyczyna, że podczas wymiany płynu mechanik użył jakiegoś zanieczyszczonego urządzenia, w wyniku czego nowy płyn się zanieczyścił ?
Poza tym ostatnio zauważyłem, że coś mi sprzęgło czasami wydaje krótki pisk przy zmianie biegu. Rzadko się to zdarza,ale jednak się zdarza. Od czasu do czasu jak zmienię biegu słyszę bardzo krótki pisk. Co może być tego przyczyną ?