To jest widok strony w wersji do druku
-
To jest jakaś*masakra z tym dpf'em. W moim Bravo wypalał się co 2 dzień. Dodatkowo miałem dym spod maski i smród, że aż wstyd. Wypaliłem go raz na autostradzie 120km/h 3500 obr. pomogło na tydzień i znów się zaczęło. Poza tym auto raz muliło, raz nie. Wyciąłem dziada i jestem szczęśliwy. Spalanie jak ta lala i moc jest normalna :)
-
No to Ty już miałeś go pewnie uszkodzonego..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
stopień "zatkania" był 20 procent więc, ale raz egzaminer pokazał 106% :)
-
Co pokazywał nie wiem ale to nie możliwe żeby czyścił się co 2gi dzień.. Jakich byś nie zrobił odcinków, ile razy nie odpalał, gazował itp.. Nie realne ;) To się powinno wypalać raz na miesiąc, dwa miesiące ale nie dzień czy dwa ;)
-
No ale już nie mam problemu:) i parę kucyków więcej przy okazji :)
-
Czytałem, żę na zatykanie się filtra duży wpływ ma styl jazdy tj. im bardziej agresywny to gorzej dla DPFa. Ciekawe czy jest jakaś zdefiniowana zależność pomiędzy częstotliwością zatykania DPFa a stosowaniem paliw klasy nazwijmy to premium? Może warto zapłacić odrobinę więcej za dłuższy czas świętego spokoju? W Motorze czy innym AŚ czytałem (jeszcze nie wiedziałem, że kupię samochód z DPF), o środkach chemicznych dodawanych do paliwa, które przyspieszają i ułatwiają wypalanie suchego filtra. Może to też jest sposób?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
W nawiązaniu do wcześniejszego wpisu,link do takiego środka. http://www.motochemica.pl/produkty/preparaty/czyszczenie-filtra-czastek-stalych/dpf-super-clean/
-
Świętu spokój to da chyba tylko usunięcie DPF.
-
Dzisiaj dodałem pierwszy raz dodatek Liqui Molly DODATEK DO OCHRONY FILTRA DPF 5148. Cytując za oficjalną stroną: "Dodatek do ochrony filtra DPF zapobiega powstawaniu sadzy, wydłuża żywotność filtra cząstek stałych. Jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich użytkowników pojazdów z silnikami Diesla, których pojazdy poruszają się w ruchu miejskim i są narażone na przed wczesne zapchanie filtra cząstek stałych. Dodatek powoduje powstawanie mniejszej ilości sadzy, dlatergo też regularne stosowanie zwiększa niezawodność oraz obniża koszty eksploatacji." Stosowanie co 2000 km. Będę na bieżąco informował. Mam nadzieję, że tylko dobre info.
DODATEK DO OCHRONY FILTRA DPF 5148
-
Ja swój zabezpieczyłem zdecydowanie lepiej od powyższego smarowidła ;) W reklamówkę z biedronki i do szafy :P
-
Cytat:
Napisał
Abramsik
zapobiega powstawaniu sadzy, wydłuża żywotność filtra cząstek stałych
To jest dla mnie najważniejsze, wyciąć zawsze zdąże. Filtry nie są doskonałe ale przed nimi nie uciekniemy. Jeszcze "kastracja" DPFu jest możliwa ale to moim zdaniem się skończy. Mam może złą analogię ale podobnie było z katalizatorami w benzynach. Wycinali, wstawiali struminice, nażekali że kat. wytrzyma tylko 100-150 tys.km, padające sondy itp. Jak widać kat. sa i trzeba z nimi żyć. Z DPFami też tak będzie, dopracują technologie, my się nauczymy i ...
-
Tak do całości sprawy. Czy nie macie Panowie wrażenia, że DPFy w Bravo są mniej kłopotliwe tz. wypalają się znacznie skuteczniej i mniej spektakularnie (bez efektów specjalnych) min. dlatego że są umieszczone jeszcze w komorze silnika. Łatwiej się przez to rozgrzewa i osiąga temperaturę roboczą a przez to jest skuteczniejszy? Nie znam wielu innych "dyliżansów" z DPFami ale z tego co wiem to i w Paździochach (VW) czy też Mazdach filtry sa pod podłogą samochodu (gdzieś w połowie ukł. wydechowego - w benzynach jest tam tłumik środkowy), przez co są dlużej "niedogrzane" i przez to bardziej kłopotliwe?
-
myślę że dużą rolę ma tu fakt ze sa to filtry ceramiczne i dobre jakościowo oraz że nic je nie chłodzi od spodu
-
Czy orientuje się ktoś i ma sprawdzony zakład zajmujący się wycinką w Poznaniu lub okolicach?
-
koszt 1500 zł nie odstrasza cię??
-
Nie możliwe że aż tak drogo... U mnie w Sosnowcu wycięcie 700 zł, bo szwagier wycinał w Astrze 1.9 cdti. No chyba że takie rozbieżności cenowe są! W każdym razie pozbądź się tego szajsu i będziesz mieć święty spokój raz na zawsze.