Słuchaj rozumiem że masz swoje zdanie, ja nie chce go podważyć.
Zobacz jednak jaki syf wlatuje do silnika przez ten egr, dla mnie to jest gorsze.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
To jest widok strony w wersji do druku
Słuchaj rozumiem że masz swoje zdanie, ja nie chce go podważyć.
Zobacz jednak jaki syf wlatuje do silnika przez ten egr, dla mnie to jest gorsze.
ja nie mówię ze muszę mieć rację ale po coś jest to montowane. I przynajmniej mi jest łatwiej wyczyścić zawór niż potem w razie czego naprawiać silnik. Poczekam na opinie kogoś kto m-jet'em przejeździł z zaślepionym zaworem i wtedy może się skusze.
Powod jest konkretny jeden: normy emisji spalin euro. + zarobek na częsciach i serwisie.
Wsadzony jest tylko ze względow ekologicznych, niestety normy euro są coraz bardziej rygorystyczne, a takie rozwiązanie jest tansze nisz skąplikowane poprawianie procesu spalania.
chyba kiepski powód z tą ekologią bo w starszych autach kiedy jeszcze o euro nie myśleli też są. Ja sie wole wstrzymać, czas na czyszczenie zaworu to kilka minut a juz jak jest to niech sobie siedzi.
Dlatego chce wiedziec wasze wszystkie opinie na ten temat.
Z drugiej strony podczas czyszczenia EGR nie zapominajcie o czyszczeniu przepustnicy i zobaczcie jak ona wygląda, potem pomyslcie co trafia do silnika i jak wyglądają zawory ssące.
z tym zaślepieniem w nowych silnikach jest jeszcze taki myk że montuje sie zaślepki z kryzą. Więc trochę jednak te spaliny sa ganiane. Podejrzewam że w starszym dieslu spokojnie bym zaślepił natomiast w nowym to temat do głębszego przemyślenia. Kto wie może na próbę zamontuje i zobaczę jak to będzie wyglądało w parametrach.
aha tylko kiedys to byly sporadyczne przypadki a dzis niema diesla bez egr-u. (w sumie po co kiedys to było to pojcia nie mam)
Akurat u Ciebie chyba wielkiego sensu zaslepienie by nie miało. Zdaje się duże przebiegi robisz więc nawet jak się cos osadzi to szybko jest wydmuchane.
ja akurat średnio co 2 tyg robię trasę około 350 km i pomniejsze w tygodniu. Niestety w nowych dieslach nie da się oszukać zaworu i zaślepki z dziurami chyba nic nie dają.
Paweł u ciebie rzeczywoscie komputer moze na to nie pozwolic, ale tak jak Łukasz pisał, te komputery co my mamy jeszcze na to pozwalają, więc da sie i błędow komp tez miec nie bedzie.
Seth: dziurki są nie po to żeby w ogole błędu nie było tylko żeby na desce się nie swieciło nic co nie powinno i żeby auto czasem w tryb awaryjny nie przeszło. Też mam Multijeta, egr zaslepiony, na desce nie swieci check engine ani nic w tym stylu, ale jak się kompem podepnę (no u mnie komorką :)) to wyswietla błąd egru. I tak ma byc.
Mam przeczucie że się przekonasz.....
Zaślepiaj tą Lucynę i tyle.To jest zbędne dziadostwo i to wszystko.Ekologii im się zachciało a jak każdy wie na niej można sporo zarobić.
Seth w starszych autach też był EGR tak jak napisałeś wcześniej, (na przykład astra I 96r) ponieważ ten cyrk trwa od 93r.A problem z gniazdami zaworów i zaworami od wysokiego ciśnienia jest jak by to napisać niezrozumiały,bo przecież właśnie o to chodzi w silniku spalinowym,żeby uzyskać jak największe ciśnienie.
Po całkowitym zaślepieniu EGR (tam gdzie się da) może jedynie troszkę wzrosnąć spalanie i tyle.Podany jest wcześniej link do czyszczenia EGR-u i zobacz co tam się przez nie go dzieje.Ja śmigam z zaślepką,mój tato i mój brat i tak już zostanie :palacz: