To jest widok strony w wersji do druku
-
może zasysa, bo silnik się kręci w drugą stronę? ;) znaczenie jakieś tam pewnie i ma. nie znalazłem jednak w necie konkretnych informacji w tym temacie. wiadomo jednak że w skrzyni korbowej tworzy się ciśnienie, którego nadmiar wyrzucany jest przez odmę wraz z cząsteczkami oleju. tak teoretyzując trochę... jeśli u mnie w odmie panuje podciśnienie i powietrze, które trafia przez rurę od filtra powietrza jest pożyczane przed odmę do silnika, to może przepustnica nie otrzymuje właściwej dawki powietrza i w momencie kiedy przechodzę na wolne obroty (zamknięta przepustnica) następują problemy? pomyślę nad filtrem do odmy, na który link zapodał lukq. zmierzę jutro średnicę przekroju wężyka od odmy co by kupić właściwy rozmiar ;)
-
Cytat:
Napisał
egon
Pierwsze słyszę, żeby to miało, aż takie znaczenie, odma jest odpowiedzialna za "odpowietrzanie" komory korbowej i tyle, ja na twoim miejscu w ogóle bym sobie tym głowy nie zawracał, ewentualnie posprawdzaj wszystkie węzę, wężyki czy nie maja gdzieś przetarć, albo cos i tyle ;)
Takie ma znaczenie ze jeden przewod polaczony jest za przepustnica,jesli bedzie nieszczelny to bedzie zasysal "lewe"powietrze.
-
Cytat:
Napisał
modjo
,jesli bedzie nieszczelny to bedzie zasysal "lewe"powietrze.
Dlatego napisałem, żeby sprawdził wszystkie węże, jeśli są OK to nie ma się czym martwic ;)
boch w skrzyni korbowej nigdy, ale to nigdy nie ma mniejszego ciśnienia niż w kolektorze ssącym :!: więc twoja teoria jest raczej mało prawdopodobna ;)
-
Cytat:
Napisał
modjo
Takie ma znaczenie ze jeden przewod polaczony jest za przepustnica,jesli bedzie nieszczelny to bedzie zasysal "lewe"powietrze.
Jeszcze oring na laczeniu wlewy oleju z blokiem