no to kolego odgrzałęs kotleta ;) a rady juz znane :)
To jest widok strony w wersji do druku
no to kolego odgrzałęs kotleta ;) a rady juz znane :)
To i ja odgrzeję, bo mam podobny problem ;) Jeżdżę Bravo 1.4 SX. Kontrolka zapala się i gaśnie jak chce. Generalnie nie odczuwam w związku z tym żadnych problemów chociaż kilka razy zauważyłem strasznie mało mocy przy ruszaniu ze skrzyżowania (wydaje mi się, że jest to jakoś powiązane). Byłem w jednym warsztacie na diagnostyce ale w komputerze nie było żadnych błędów. Tylko odczyty z sondy lambda były jakieś nieprawdopodobne, ale po jej wyjęciu i sprawdzeniu zapewniono mnie, że działa prawidłowo, a problem złych odczytów po podłączeniu do kompa wynikał ze starego oprogramowania. Co z tym zrobić? Pojechać jeszcze do jakiegoś ASO na diagnostykę?
nie ma możliwości żeby zapalona choćby na chwilę kontrolka błędu układu wtryskowego nie pozostawiła błędu w sterowniku. tak mi powiedział serwisant z ASO Fiat. jedyna okoliczność to odłączenie w międzyczasie akumulatora co powoduje wyczyszczenie błędów zapamiętanych w sterowniku silnika. diagnostyka w ASO na Examinerze z pewnością droższa, ale pewniejsza.
Też mi się tak wydawało. Akumulator nie był odłączany, pojawiła się też w drodze do mechanika. Cóż chyba będę musiał zainwestować w diagnostykę w ASO. Dzięki za odpowiedź
Wczoraj w pewnym momencie praktycznie zero mocy. Szczęśliwie umówiłem się na poniedziałek z mechanikiem pracującym na co dzień w ASO Fiata.
Jeśli kogoś interesuje to do wymiany rozrząd, wałek i popychacze, do przeczyszczenia magistrala olejowa:/ Przy okazji jakiego oleju używacie?
Coś podobnego mówił mi właśnie też mechanik. Zmienię olej, swoją drogą aktualnie olej czarny (wymieniany rok temu, przejechane ze 2k km). Polecasz jakiś dobry wałek? Z tego co zdążyłem się zorientować raczej nie warto na nim za bardzo oszczędzać.
Niestety odnośnie wałka nie mam zupełnie orientu więc nie pomogę..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Wałek spróbuj dostać orginał, a jak nie to szukaj na allegro ORYGINALNY WAŁEK ROZRZĄDU FIAT BRAVA BRAVO 1.4 12V (3250006659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. magistrali nie czyść tylko wymień na nową która jest cała a nie łączona
Niedrogi nawet ten wałek, mechanik straszył mnie, że ponad 400. Boję się tylko, czy to nie jakiś badziewie słabo wykonane. To Federal Mogul AE to jakaś dobra firma? Jeśli to faktycznie od nich wyszło. Magistrala nowa ~300 (MAGISTRALA OLEJOWA FIAT BRAVO BRAVA 1,4 12V (3269004548) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) :/
Co masz na myśli mówiąc cała a nie łączona?
Bo orginalnie w 1.4 była montowana magistrala łączona z 2 części i na łączeniu też czasami olej ciekł a jak jest całą to już tamto miejsce odchodzi i lepszy przepływ oleju itp.
Wymieniłem walek, dzwigienki do popychaczy i przeczyścilem magistralę, mam nadzieję, że już będzie ok.