To jest widok strony w wersji do druku
-
Dla mojego 2,4 producent podaje do 400 gramów na 1000 km i faktycznie mam silnik po generalnym remoncie i jest coś takiego, że jak go pałuję to na 1000 te 200ml weźmie, no ale bez przesady żeby litr dolewać to nie honda :D:D. A odnośnie silników które nie biorą to myślę, że diesle nie powinny brać prawie nic.
-
To może też zależy od przebiegu.Ja rekordów nie biję więc może dlatego,prawdą jest,że nie dolewam.
-
Nie wiem jak jest w benzynie ... i nie chce mi się szukać ... :) ale diesel w instrukcji ma podane 100ml na 1000 km :) i powiem szczerze ,że mój 1.9 od wymiany do wymiany (15 tyś km) "bierze" 100-200 ml ... :)
-
U mnie z tego co zauważyłem to nic nie ubywa bo co jakiś czas sprawdzam na bagnecie i gra gitara.
-
Witam ...
Ostatnio kupiłem sobie jako 2gie auto mitsubishi outlandera 2.0 DI-D 2010r silnik ten sam co w Passacie 140KM po przeczytaniu instrukcji obsługi dowiedziałem ze nowe auto w dieslu może palić 1l oleju na 1000km tyle dopuszcza producent moje stilo jtd pali max 0,5l na 10000km czy motoryzacja idzie w stronę zróbmy wszystko na odpie*** a użytkownik niech się martwi ??
-
Cytat:
Napisał
PAJAK-78
2.0 DI-D 2010r silnik ten sam co w Passacie 140KM
uuuu... ja bym się nie martwił spalaniem oleju, a głowicą i układem smarowania w tym silniku... jaki przebieg?
-
chodziło mi oto ze producent w instrukcji nowego auta pisze ze może zużywać do 1l na 1000km i to jest w normie 8| na szczęście nie pali tyle , ale po co wtedy wymieniać olej wystarczyło by co jakiś czas zmienić tylko filtr i dolewać olej
-
Miałem Alfe 156 1.9 115KM z przebiegiem 330 000km i od wymiany do wymiany nie dolewałem nic. Cały czas był ten sam stan oleju. W Stilo mam już ponad 200 000km i tez silnik od wymiany do wymiany nie siorbie oleju. Dla mnie temat obcy całkowicie
-
Mam 1.8 i powiem, że po przejechaniu 8000 dolałem ok. 0,4l oleju. Sprawdzam co jakiś czas na bagnecie i nie widać, żeby ssał olej. Przed kupnem ludzie tez mnie straszyli, że dużo oleju biorą silniki 1.8, ale niektórzy nie mieli tego problemu. W moim przypadku jest podobnie. Oleju znika tyle ile powinno, tak mi się wydaje.
-
no to miałeś wyjątkowe szczęście. z tego co się naczytałem, branie oleju przez 1.8 to niechlubna norma. szkoda, bo to fajne auto. z drugiej jednak strony, ciągłe dolewki to cały czas świeży olej o właściwiej lepkości ;)