To jest widok strony w wersji do druku
-
Byłem dziś u mechanika w związku z tym odpalaniem i gaśnięciem jak w temacie i może to zabrzmi dziwnie bo sam byłem i jestem zdumiony ale mechanik kazał mi ... Wziąść drugi kluczyk i odpalić auto drugim kluczykiem i... objawy ustąpiły :roll: masakra jak to tłumaczyć?Ponoć immo nie czytał tego "starego" klucza już dobrze i odcinał zapłon ... Czy ten Fiat mnie czymś jeszcze zaskoczy?
-
powinna się zapalać lampka/sygnalizacja klucza z napisem CODE.
-
dokłądnie powinna sie zapalic żołta kontrolka code i gdy ona świeci to nie powinno sie dać uruchomić samochodu - pytanie: zapala sie kontrolka code po wsadzeniu kluczyka i odrazu gaśnie czy wogóle sie nie zapala ?
-
No właśnie lampka się zapala i gaśnie zaraz to nie wiem o co to chodzi to auto to jest istna magia
-
jeśli by Ci nie gasła to oznaczało by, że coś z Immo. W takim razie nie rozumiem tej zmiany kluczyka co miała na celu. Może miał go podpięte pod kompa i wykasował jakieś błędy, a Tobie kazał zmienić kluczyk.
-
Cytat:
Napisał Kamciu86
No właśnie lampka się zapala i gaśnie zaraz to nie wiem o co to chodzi to auto to jest istna magia
Potwierdzam, to na pewno magia - u mnie czasami świeci się lampka CODE a silnik pracuje i jadę bez problemu :) ale uczę się powoli odczarowywać to autko, mój stary dzielny Hyundai też mnie zaskakiwał na początku naszej "znajomości" :)
-
jeśli lampka się pali znaczy to , że coś z immo jest nie tak.
-
Cytat:
Napisał lukq
jeśli lampka się pali znaczy to , że coś z immo jest nie tak.
Pewnie tak, ale to bardzo rzadko występuje, więc nie zaprzątam sobie tym głowy na razie.
-
może być, że antenka od immo jest uszkodzona.
-
I teraz proszę Panów : wczoraj mój Fiacik dalej mnie zaskoczył ... Otóż przed wyjazdem na zakupy sytuacja się powtórzyła (na drugim kluczyku): odpalił i zgasł, odpalił i zgasł, odpalił i zgasł i tak parę razy aż w końcu przestał gasnąć tylko że obroty stały na poziomie ok 100 / 200. Po zakupach i próbie odpalenia auta zarówno na benzynie i LPG stał się problem bo rozrusznik coś słychać że próbował kręcić i nie odpalił. Po przekręceniu klucza na zapłon (kontrolka z wtrysków się załączyła) owe wtryski przygotowywały się dość głośno i nienaturalnie :( i co, samochód już nie odpalił za nic, pomogła dopiero laweta i ściągnięcie samochodu na warsztat :sciana: dodam że autko we wtorek wróciło z przeglądu instalacji LPG. Jakieś pomysły?
-
przchodzi mi na mysl czujnik polozenia walu, oraz czujnik temp silnika
-
lukq, a jakie są tego i tego objawy?i gdzie w silniku tego szukać?
-
czujnik temperatury silnika jest w bloku silnika, czujnik położenia wału z tyłu silnika. Wału może powodować to ze czasem auto gaśnie, temp. zaś za falowanie obrotów, gdyż podaje zły odczyt co powoduje zła domieszkę paliwa
[ Dodano: 2011-03-20, 11:16 ]
możesz sprawdzić je omomierzem.
-
Kamciu86 czujnik położenia wału znajduje się z przodu silnika i jest zamontowany przy kole wału korbowego - na rysunku jest zaznaczony numerem [color=red]1[/color] a jego wtyczka podłączeniowa z tego co pamiętam znajduje się na górze osłony rozrządu. Natomiast czujnik temperatury cieczy zaznaczony jest numerem[color=red] 2[/color] a raczej okolice gdzie się znajduje. Jak tam zerkniesz to powinieneś go bez problemu znaleźć , jest wkręcony w blok i może mieć kolor czarny ( 2 pinowy tańsza wersja ok 20-30zł )lub może mieć kolor niebieski ( 3 pinowy wersja droższa od 90 - 130zł :sciana: )
[size=2][ Dodano: 2011-03-20, 11:39 ][/size]
Złącze od czujnika położenia wału
-
Cytat:
Napisał dudu$
1 a jego wtyczka podłączeniowa z tego co pamiętam znajduje się na górze osłony rozrządu
no i tam właśnie możesz mierzyć omomierzem ;-).
P.s
Fajnie że dałeś zdjęcia podglądowedudu$,