u mnie podobnie się objawia - ale tym się nie przejmuj - i ja też po najbliższej niedzieli będę wymieniał wszystkie filtry i płyny to i auto na kanale troszkę się osuszy :-)
To jest widok strony w wersji do druku
u mnie podobnie się objawia - ale tym się nie przejmuj - i ja też po najbliższej niedzieli będę wymieniał wszystkie filtry i płyny to i auto na kanale troszkę się osuszy :-)
Kupiłem pod koniec wakacji akumulator jakiejś mało znanej firmy z Dąbrowy Górniczej. Założyłem do Sieny, auto codziennie odpalane, po 50-100km na dzień. Teraz na święta jeden dzień nie odpaliłem rano a dopiero ok. południa i nie ruszył, a prostownik pokazał całkowite rozładowanie. Dlaczego tak się stało, nowa bateria, ale też Siena spędziła na dworze nocke a wcześniej garażowana, czy to jest przyczyną, czy raczej akumulator może być kiepski? Teraz mam jakieś wyrzuty, że nie kupiłem Centry a po prostu najtańszy możliwy :(
Nawet najgorszy aku powinien wytrzymać 2-3 lata... Zmierz napięcie ładowania w samochodzie bez obciążenia i z całkowitym obciążeniem elektrycznym tj. światła wszelakie, dmuchawy, radio itp. itd. Jeśli to wyjdzie OK to proponuję zmierzyć jaki prąd jest pobierany przy wyłączonym zapłonie czyli tak jak się zostawia samochód w tym celu odłączyć jedną klemę i połączyć ją z akumulatorem przez amperomierz i powyłączać wszystko w samochodzie i zamknąć drzwi tak jakby się go zostawiało po prostu i wtedy pobór prądu nie powinien przekroczyć 50-70mA.
Zwykły aku exide w doblo 1,6 kręci dość nawet ale dziennie minimum 2 razy rozgrzany. Tydzień stania i już jest problem.
Futura nie wytrzymała w bmw e36 miesiąca odpoczynku - tylko alarm. (czerwiec 2011 prod.) Wczoraj przy -8 już słabo otworzyła auto ;). Chyba nic dziwnego. Ale aku też chyba się kończy.
4, max 6 lat spotkałem się, ale 8?! Masz ogromne szczęście do akuratnie tego jednego aku.
Ojcu aż przy -5!(minus pięć stopni Celsjusza) rozsadziło nowiutki aku. (obok stał stary i wytrzymał w dostawczaku) a to oznacza że elektrolitem była woda, ze zdrowym elektrolitem powinien wytrzymać spokojnie -40.
Odpowiedź centry: " NIE WŁAŚCIWIE UŻYTKOWANY AKUMULATOR". Olał temat i 500pln :/
Jak aku nagle przestaje działać = zazwyczaj zwarcie na celi. Reklamacje samemu nawet w tym przypadku to walka z wiatrakami.
RZ.P.Konsumenta powinien pomóc jak wszystko udokumentujemy. Sprawdzić u elektryka (15min.) i będzie wiadomo czy alternator, kable czy aku.