Pierwszy raz widzę, żeby wygłuszenie było na zewnątrz a nie wewnątrz. Jak rezonuje blacha od silnika albo głośnika to jak naklejenie filcu na plastik w schowku na napoje w drzwiach ma zniwelować ten rezonans?
To jest widok strony w wersji do druku
Pierwszy raz widzę, żeby wygłuszenie było na zewnątrz a nie wewnątrz. Jak rezonuje blacha od silnika albo głośnika to jak naklejenie filcu na plastik w schowku na napoje w drzwiach ma zniwelować ten rezonans?
Fajne, ale 52euro z przesyłką z Turcji to trochę sporo:
https://www.graficar.com.tr/en/produ...model-years-53
Dajcie znać, jak znajdziecie w lepszej cenie.
Nie do końca fajne, po pewnym czasie się skurczy i klej będzie wystawał. Kolega miał tak boki w renault i na początku super ale potem jak słońce i urzytkowanie zrobiło swoje to już była lipa.
Wymiana oleju w skrzyni biegów ,piasta tył lewa SKV ,komplet tarcz + klocki przód , uszczelka półosi . Dostał też prysznic .:wink:
Oddałem auto do lakiernika, śmieciarka się do mnie przytuliła.
Lewy tylny błotnik, plus kawałek zderzaka do zrobienia. Przykro jak ci ktoś obcy auto dotyka....Załącznik 45356
Blacha prosta, zderzak nie urwany. Auto już w domu, znajomy lakiernik ogarnął temat bardzo rzetelnie...
dziekuję mu bardzo serdecznie za szybką i sprawną usługę
Tipo 1.0 skrzynia 5 biegów wymiana uszczelnienia półosi strona lewa nr uszczelniacza FIAT 40003050, CORTECO 12014824B.
wymiana oleju w skrzyni biegów 2 Litry TUTELA TRANSMISSION GEAFORCE 75W
F002.F10
9.55550-MZ6
Właśnie montują instalację gazową BRC . Zobaczymy jak to będzie działa .:confused:
Działać będzie, BRC ma dobre komponenty ale montaż często jest jak typowy "wrzut" pod maske i regulacja na skróty. Montując BRC ograniczasz się z serwisem do zakładów które maja aytoryzację BRC. Takiego Stag-a, KME, Lpgtech, Alex Optima wiekszość monterów ogarnia lub się pochyli z tematem bo do tych instalacji software sciagasz za darmo z strony producenta i nawet możesz sam ogarniać. Przewód do podłączenia to koszt średni 100pln. BRC są pooblokowane sterowniki, bez klucza się nie podłączysz. Miałem u siebie w Tipo instalację opartą na sterowniku BRC32 i wymieniłem sterownik z wiązką na Alex Optima żeby samemu ogarniać lpg.
Montowałem na miejscu mają autoryzację BRC . Mam nadzieję że zrobili dobrze , pytałem się o Staga , ale przekonywał że BRC jest lepsze do tych silników , a KME i BRC są w podobnych pieniądzach . W opiniach mają pozytywne zapisy . Na razie hula dobrze .
Do dwóch Tipo na podwórku dołącza trzecie. 1,6 MJet 120 KM, też sedan. :) W poniedziałek rano dostanie wirusa na stage 1 i może syn latać.
po 9 latach eksploatacji zajrzałem pod spód auta, aby poszukać rudej. No i okazało się że tragedii nie ma, Miejsca skorodowane to ogólnie zawieszenie, belka wahacze, drążki itp, no i miejsca podnoszenia (wzmocnienia) pod podnośnik. Gorzej było pod plastykowymi nadkolami, zwłaszcza z tyłu- Łączenie progu z nadkolem. Tam nazbierało się mnóstwo piachu i innego syfu, co spowodowało początki korozji, nawet znacznej, po stronie lewej pojazdu. Wyczyściłem, zabezpieczyłem odrdzewiaczem, następnie farbą ochronną do blach ocynkowanych i tyle. Zastanawiam się co zrobić, i czy w ogóle robić z elementami zawieszenia......
Podsumowując, ogólnie jak na 9 letnie auto, to blachy zachowane są w dobrym stanie. Nic nie wychodzi na zewnątrz karoserii. pogratulować jakości wykonania budy fiatowi, mimo że zimy z dużą ilością soli na drogach nie są mu obce.
Ja miałem przegląd ostatnio, obejrzałem po badaniu w kanale SKP podwozie auta. Przy tylnych nadkolach zauważyłem jakieś małe ślady korozji. Dziś rozbierałem po kolei tylne nadkola. Ziemi było cała szufelka z obu stron. Wyczyściłem ziemię, umycie miejsc, później ogarnięcie korozji, benzyna ekstrakcyjna i zabezpieczenie większej powierzchni. Po zimie zdemontuje przednie chlapacze kupione przez internet bo tam nic nie widziałem teraz ale pewnie znów piasku się nabierze przez okres czasu...
Robiłem ostatnio u siebie to samo: i mogę potwierdzić że zbiera się pod tylnymi nadkolami mnóstwo syfu, szczególnie przy progach. I to gnije, ale jeszcze taka ciekawostka,
ktoś kiedyś pisał o rdzewiejącej misce olejowej. Wtedy uśmiałem się trochę i olałem temat. Ale teraz przy ogólnych pracach pod autem, gdy się swojej misce przyjrzałem, to mi oczy na wierzch wyszły....w kilu miejscach takie głębokie wżery że prawie jak papier się blacha w tych miejscach zrobiła. Od razu się solidnie do zabezpieczenia tego zabrałem.
Pamiętajcie: przestroga taka na przyszłość: miska olejowa zrobiona jest z gównolitu i bardzo koroduje. W żadnym aucie takiej przypadłości jeszcze nie spotkałem....