Jutro kupię nowy adapter OTG bo ten jest razem z czytnikiem kart pamięci i może akurat coś się gryzie. Ewentualnie na kompie sprawdzę a jak to nic nie da to wymiana urządzenia.
To jest widok strony w wersji do druku
Jutro kupię nowy adapter OTG bo ten jest razem z czytnikiem kart pamięci i może akurat coś się gryzie. Ewentualnie na kompie sprawdzę a jak to nic nie da to wymiana urządzenia.
Hej, posiadam Fiata Tipo 1,4 T-jest LPG.
Niestety już po gwarancji i zapalił mi się check. Z doświadczenia wiem, że będzie to spowodowane LPG ;) i potrzebuję jakiegoś dobrego interface'u najlepiej bezprzewodowego do smartfona aby odczytywać / kasować błędy.
Czy poniższy interface będzie OK?
https://allegro.pl/oferta/icar-pro-b...oid-7702761874
Może polecacie coś lepszego? Zależy mi na tym aby dało się podglądać błędy / ewentualnie zmieniać ustawienia typu od jakiej temperatury przełączyć na LPG itp.
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie i może coś doradzić?
Instalacja lpg fabryczna czy dokładana? Do podstwowej diagnostyki i podglądów parametrów jeśli chodzi o silnik wystarczy Ci:
https://allegro.pl/oferta/elm327-ica...5-18b97e70a48c
Plus aplikacja za free na telefon np. PistonOBDII. Używam ww. interface i apki bez problemu od jakiegoś czasu, testowane na wielu autach. W dieslach lubi ww. apka pokazywać głupoty. Lub też apka pod Fiaty tj. AlfaOBDII. Jeśli masz instalację fabryczną LR to jeśli chcesz cokolwiek w niej podglądnąć to MES, ale raczej nie ma opcji zmiany temp. przełączania i itp. Jeśli instalacja dokładana to zależy jaki sterownik lpg. W tym wypadku albo dedykowany interface od producenta instalacji i software ściagasz za free [ mowa o polskich sterownikach lpg tj. Stag, LPGTech i itp] lub można kombinować z ww. interface na BT i apką dostępną u producenta sterownika lpg jeśli taką wypuścił np. w Stag-u tj. StagMobile.
Dzięki @steyr za odpowiedź.
Instalacja LPG fabryczna. Rozumiem, że zakup droższych adapterów nie ma sensu?
Bry wszystkim. Takie szybkie pytanko... Jestem posiadaczem Tipo 1.4 95 KM HB z 2019 roku i chciałem zapytać czy zwykłym ELM327 jestem w stanie chociażby odczytać kody błędów jeśli takowe są zapisane w pamięć (bo zapewne posiadam blokadę SGW?) ? ? ?
Tak sprawdzisz błędy w sterowniku silnika i odczytasz parametry.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Skasujesz ale tylko w sterowniku silnika jeśli mowa o apkach za free. Alfaobd2 można więcej zdziałać, jest wszystko na forum.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Witam
Na początku chciałem się z wszystkimi przywitać, jestem nowy na forum.
Mam pytanie do znających temat:
Pacjent Tipo Sedan 1.4 95km 2020, posiada SS i IBS
Po wyłączeniu SS w AlfaObd wszystko działa tak jak koledzy wcześniej pisali ( nie pokazuje stopnia naładowania akumulatora ) i dodatkowo zmienił się schemat ładowania aku z tzw. inteligentnego na taki normalny ( 13,7 - 13,9V). Przy SS ładowanie wahało się od 12,6 do 15,6V. Częściej w okolicach 12,7 do 13,2V
Pytanie moje to który rodzaj ładowania będzie lepszy dla Tipka i aku nie biorąc pod uwagę systemu SS?
A drugie takie przy okazji to czy w przyszłości zmieniając aku na nowy o tych samych parametrach trzeba będzie w konfiguracji w Body zmieniać akumulator?
Z góry dzięki za info i odpowiedź
Cześć, została wydana wersja MES 4.7. do funkcji dodano opcje: komfortowe zamykanie / otwieranie okien oraz ogranicznik prędkości. Czy ktoś to przetestował?
O daje ta opcja zamykania okien?
Ja też tak myślę. Zakładam, że jest to ta sama opcja co w alphaOBD. Ona też nic nie zrobi.
Panowie zakupiłem AlfaOBD na androida, kabelek viaken stn1170 na usb już miałem i trochę się pobawiłem dzisiaj .... aktywowałem menu świateł dziennych - osiowanie poszło bez problemu i nie chciało żadnej przejściówki, wyłączyłem też piszczek od pasów a potem znalazłem zakładkę Narzędzia Proxy
Załącznik 39292
a tam możliwość zapisania do pliku txt aktualnej konfiguracji , przywrócenia jej z kopi zapasowej:
Załącznik 39291
i o ile te dwie pierwsze funkcje są oczywiste to trzecia Wydłuż długość proxy to chyba funkcja która automatycznie dopisuje te wszystkie zera do krótkiego kodowania które w MES dopisuje JTN a czwarta funkcja:
" Pisanie konfiguracji niestandardowej"
Załącznik 39292
to funkcja zmiany konkretnych bitów jak MES ? Tak przynajmniej wynika z opisu ...czy ktoś z forumowiczów to testował?
Załącznik 39289Załącznik 39290