a co było przyczyną?
To jest widok strony w wersji do druku
a co było przyczyną?
jeżeli sprawdziłeś te rzeczy co ja to już chyba wiele nie zostało:lol:
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
czasami gaz czasami nie, czasami obroty spadały czasami nie.1000 osób i nikt nic nie wie :confused:
jakby ktoś wiedział to by tajemnic nie urządzał.
W moim przypadku uszkodzony był sterownik silnika (sekcja B)
Dokładnie opisane w poradniku :happy:
no to zapowiada się masowa wymiana sterowników w silnikach 1.6 16V :) a już na poważnie, w moim przypadku mechanik obstawiał głowicę do remontu... o tym nie wspomniałeś ;)
to jeszcze napisz ile kosztowała wymiana sterownika z klonowaniem centralki immo.
Myslalem nad głowicą,kompresja była mierzona ze trzy razy a po drugie problem przygasania nie występował zawsze.Koszt sterownika 270zł + inne graty
które nie potrzebnie wymieniłem.Prawie dwa tygodnie grzebania przy aucie, ale sie udało.:partyman:
Jeszcze jedno to było problemem w moim przypadku u każdego może być co innego dlatego radze wszystko dokładnie sprawdzac.Doświadczenie bezcenne:palacz:
u mnie właśnie kompresja kuleje. prawdopodobnie wypalony zawór/gniazdo na IV cylindrze. komprecha słabsza o ponad 10% w stosunku do pozostałych. mechanik twierdzi, że od tego by zaczął. problem w tym, że zaczał z grubej rury. u mnie temat sterownika już się kiedyś przewinął. mam ciągle niewyjaśniony błąd cewki zapłonowej. podmieniałem cewkę wielokrotnie i nic to nie dało. błąd po wykasowaniu wraca jak bumerang. jest to błąd zapamiętany/nieaktywny. nikt nie wie o co chodzi. sterownik na allegro 100 zł. elektronik pewnie skasuje drugie tyle. prawdopodobnie taniej wyjdzie wykastrować immo niż klonowanie...
a jaką miałes centralke podaj numery ? bo moze tylko jedna seria nawala ?
co do kompresji to u mnie wygląda to tak
1 10,5
2 10
3 10,5
4 10,5
centralka IAW 1AF 16 46534303 są dwa modele w spół zamienne ale nie pamietam tego drugiego
o cewka zasilana z (sekcji B) sterownika tak jak sonda lambda
Styk 13:palacz:
u mnie było to samo tylko że z sondą lambda Błąd zapisany nie aktywny,po drugie czasem sie zawieszała
mój sterownik to IAW 1AF.17. jeśli nie będę zmieniał auta na zimę, to przypilnuję sterownika na allegro. może się coś trafi w rozsądnej cenie ;)
jak wygląda ta kompresja na poszczególnych cylindrach u ciebie?
dokładnych wyników nie pamiętam. ale 3 pierwsze garki w miarę po równo. ostatni (czwarty cylinder) ok. 10% słabszy. inny polecany mechanik stwierdził, że kompresja w moim silniku jest w porządku i nie ma potrzeby regeneracji głowicy. auto pali od strzała, nie telepie budą po odpaleniu. temat remontu góry silnika odpuściłem, zwłaszcza, że zalecano przy okazji wymianę pierścieni tłokowych. droga impreza się robiła.
Miałem ten problem u Mnie pomogło odpowietrzenie układu chłodzenia, spróbuj może to coś da, mam Brava 1.6 16V gasł dość często na jałowym, na instalacji LPG nigdy na paliwie. Od czasu gdy odpowietrzyłem układ chłodzenia ani razu nie zgasł:wink:
A widze w profilu ze LPG i zaloze sie ze gasnie na gazie:)
to zależy do kogo piszesz ;) mnie nie gaśnie. mnie przygasa :) zarówno na gazie jak i na benzynie. jakiejkolwiek reguły brak :) płyn chłodzący na kresce MAX.
Chodzi mi o gasniecie:) pewnie w jakims manualu znalazlbys jak ustawiac obroty na biegu jalowym:)
w 1.6 16V nic się nie ustawia. wszystkim steruje centralka silnika. tak napisano w Sam Naprawiam. u mnie obroty biegu jałowego są prawidłowe. anomalie (przygasanie, nie gaśnięcie) występują sporadycznie i tylko w momencie wciśnięcia sprzęgła w czasie jazdy. no ale dzięki za chęci ;)
odpukać...ja mam narazie elegancką jazdę. Od czasu wizyty u gazowniki i porządnej regulacji gazu jest spokój. Co do falowania to już pisałem co u mnie było przyczyną...
Czy ktoś rozwiązał problem tych obrotów całkowicie?
dwie osoby wymieniły wiązkę przewodów pomiędzy ECU a przepustnicą (silnik krokowy/czujnik położenia przepustnicy) i na razie przestali pisać w temacie ;)
U mnie po odłączeniu przewodu podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa obroty są ok. Również jak odłączę przewód podciśnienia LPG też jest ok. Czyli nieszczelność w kolektorze jest ok. a jak szczelny jest źle. Bardzo dziwne.