To jest widok strony w wersji do druku
-
Paninaro Oczywiście, że można skopiować. ;-)
Fajnie, iż taki pomysł jest dla kogoś inspiracją i zachętą. Z resztą nawet ten dział właśnie temu ma służyć.
Ponadto nie widziałem dedykowanych zestawów takich wlepek do Tipo, więc postanowiłem po prostu sam przetrzeć szlaki. I jak widać nawet mi to wyszło.
A tak po za konkursem, żebyś Ty jeszcze wiedział z czego ja to zrobiłem... :tongue
-
3 załącznik(i)
to może zdradź tajemnicę:smile:, bo właśnie dziś się zastanawiałem z czego to zrobić by to było trwałe
a ja w swoim Tipo kilka dni temu w końcu zamontowałem w osłonie silnika siatkę, bo u mnie w pracy na parkingu grasują kuny, a nie wiedzieć czemu Fiat w Tipo w osłonie pod silnikiem zrobił taką dziurę?, w Bravo osłona była kompletnie cała bez żadnych otworów a tu co? oszczędność plastiku? teraz przynajmniej jestem trochę spokojniejszy , bo te największe dziury zasłoniłem siatką.
Wiem że kuna jak będzie chciała to i tak wlezie, ale mając do wyboru mój samochód i inny z lepszym dostępem do komory to może wybierze ten drugi
po za tym ostatnio Tipo przegoniłem autostradą A1 do Kątów Rybackich i po drodze Malbork
-
Cytując klasyka... najprostsze rozwiązania są czasami najlepsze !!!
Miejscowa hurtownia elektryczna po raz kolejny stanęła na wysokości zadania. :lol:
Tak, wlepkę wykonałem z taśm izolacyjnych. Zielonej, białej, czerwonej oraz czarnej.
Najpierw całe to żebro atrapy (tak to nazwijmy umownie) porządnie przemyłem płynem do szyb. Również wewnątrz, tam gdzie plastik jest w czarnym macie.
Pierwszym etapem było naklejenie białej taśmy. A na nią z kolei zieleń i czerwień. Aby zachować równy kształt żebra to całość podwójnie okleiłem jeszcze czarną taśmą i wygląda to jak fabryki. Z resztą efekt macie na zdjęciach w moim poprzednim poście.
Ważna rzecz. Każdy skrawek taśmy ciąłem na pół wzdłuż jej długości, tak aby uzyskać jeszcze cieńsze paski.
Białą ponacinałem na rantach (tak około 1 cm długości), aby ładnie naddać ją na ranty żebra w atrapie.
Z zieloną oraz czerwoną zrobiłem analogicznie ale tylko już z jednej strony.
Całość dookoła podwójnie okleiłem jeszcze czarną taśmą.
Jak na razie ładnie przywarło i całkiem mocno się trzyma. ponieważ kupiłem świeże taśmy. Jak będzie dalej to tylko czas pokaże.
Chyba, że ktoś z Was znajdzie jakiś inny patent na to rozwiązanie. Jestem otwarty na takie propozycje, gdyż według mnie to naprawdę fajnie wygląda. ;-)
-
no to ja bym do Włoch tym autem nie jechał ;-). jak wiadomo tam pilnują sobie włoskiego interesu pomijając że nie pozwolili alfy produkowanej w Polsce nazwać Milano to jeszcze zatrzymali partię fiatów Topolino produkowanych w Maroku z emblematem włoskiej flagi. A jak wiadomo Tipo jest z Turcji więc mu włoska flaga nie przysługuje.
-
Ale turecka jak najbardziej :-)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Dupa, kupiłem i zwróciłem, nawet zdjęcia im wysłałem. Nie pasują. Mają luzu po ok 1cm i nie przylegają tak jak to pięknie opisują.
Ładne, dobrze wykonane, sprawiają wrażenie trwałych ale zupełnie niedopasowane.
https://allegro.pl/oferta/dywaniki-s...f-c3ae8b93bbc2
czy kupowałem podane wyżej
szukam czegoś dla swojego kombi
-
No takie właśnie dedykowane do kombi kupiłem na nie pasowały, za wąskie były.
Zawsze można zwrócić.
-
Ja co prawda mam sedana. I dość długo zastanawiałem się nad tym, które będą pasować i wyglądać tak jak oryginał.
Ostatecznie stanęło na tych:
https://allegro.pl/oferta/fiat-tipo-...we-15564367788
Pasowanie jak jeden do jednego wraz ze stoperami.
Jestem mega zadowolony. ;-)
A tutaj. Proszę. Dedykowane do hatchbacka oraz kombi. Z resztą tej samej firmy:
https://allegro.pl/oferta/fiat-tipo-...rg-13307243710
-
Za niskie bandy dookoła jak dla mnie.
-
No nie powiedziałbym. Choć to akurat jest kwestia indywidualnego podejścia.
Ja akurat bardzo sobie chwalę. Na moje potrzeby w zupełności wystarczają. Zarówno jakościowo jak i pod względem dopasowania.
Nie kryję, że to właśnie ten drugi powód postawiłem sobie za priorytet. Tym bardziej, że wzór przypomina ten z oryginału Fiata, a ponadto te dedykowane pod wersję sedan posiadają podstopnicę.
-
4 załącznik(i)
A ja dzisiaj wymieniłem w swoim tipo dolną kratkę i gril w przednim zderzaku. Roboty dużo, samemu zajęło mi to 6 godzin.
Wymienilem bo miałem małą stłuczkę i grill i dolna kratka były popękane, zderzak cały. Stłuczkę miałem ze dwa lata temu ale dopiero dzisiaj się za to wziąłem :okulary:
Jakby ktoś chciał coś robić ze zderzakiem przednim to pytajcie śmiało bo akurat już tą gehenne przeszedłem.
Załącznik 43971 Załącznik 43972
Załącznik 43973 Załącznik 43974
-
U mnie dzisiaj kolejna wymiana oleju oraz filtra powietrza i kabinowego. Przy okazji aby w przyszłości miska nie rdzewiała, a podobno w tipo to standard, pomalowałem ja czarnym sprayem. Tym razem zamiast Motula X-Clean 5W40 C3 silnik zalałem Olejem TEXACO havoline ultra s 5w-40 C3 podobno dobry olej z aprobatą fiata.
-
To w wolnossaku miska stalowa? W alfie z tym silnikiem była aluminiowa, w t jecie też jest alu.
-
Cytat:
Napisał
dudu$
U mnie dzisiaj kolejna wymiana oleju oraz filtra powietrza i kabinowego. Przy okazji aby w przyszłości miska nie rdzewiała, a podobno w tipo to standard, pomalowałem ja czarnym sprayem. Tym razem zamiast Motula X-Clean 5W40 C3 silnik zalałem Olejem TEXACO havoline ultra s 5w-40 C3 podobno dobry olej z aprobatą fiata.
Tankuje tego Texaco do swojego tjeta, niebawem 3 wymiana. Cena bdb, i tak wymieniam co 10tkm.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
marx30
To w wolnossaku miska stalowa? W alfie z tym silnikiem była aluminiowa, w t jecie też jest alu.
w 1.4 95KM jest stalowa niestety.
-
Cena oleju Texaco jest nawet przyzwoita jak za tej jakości produkt. Za bańkę 4l zapłaciłem 120zl, Motul 8100X-Clean wychodzi drożej i trzeba kupić bańkę 5l więc dla mnie jest to nie jest to marnowanie 1l oleju - na 10 tyś. Km mój Tipo bierze około 1l oleju więc z banki 5l zostaje mi wolny litr którego nie wykorzystam a po kolejnych 10 tyś. km znowu muszę kupić 5l i znowu zostanie mi jeden litr którego nie wykorzystam. Co do miski to niestety w Tipo jest stalowa, jak we fiatach z początku lat 2000. Czytałem na forach, że w 5 letnich Tipo miska potrafili już zajść całą rdza więc, puki moja jest jeszcze ok, prysniecie 2 warstwami sprayu wysoko temperaturowego,powinna przedłużyć jej żywotność o kilka lat z czego powinien cieszyć się przyszły właściciel. Myślę że miska bez malowania powinna wytrzymać minimum 15 lat, ostatnio oglądałem 12 letnia pandę i Ducato 11 letnie, miski rude ale jeszcze nie ciekły - dla mnie ważna jest równiez estetyka więc pomalowanie jak najbardziej na plus.