Bo pewne rzeczy przetrzymywane są np. w ECU :) Dotyczy to między innymi menu ustawienia świateł DLR, np. w małej 500.
To jest widok strony w wersji do druku
To gdzie masz ten bank? ;-) Już pokazuję co wyklikałem w AlfaOBD:
--> Body Computer
--> Body Computer Delphi/Marelli
--> Active diagnostics
--> Car configuration change (tu wyświetla się ostrzeżenie, że po _jakiejkolwiek_ zmianie potrzebne będzie "proxy alignmemt", co skutecznie studzi mój zapał do dalszego dłubania - nie chcę mieć migających kilometrów, a karta kodowa _prawdopodobnie_ jest tu potrzebna)
--> DRL Menu Enable - jestem na 90% pewien że to jest aktywowanie opcji włączania świateł dziennych w menu użytkownika - piszą w instrukcji, że w wersjach na niektóre rynki takie coś jest. I chętnie bym to u siebie aktywował, żeby mi np. w wakacje Grecy nie mrugali, że w południe bez sensu prąd marnuję (poważnie!).
Pozostaję otwarty na wszelkie sugestie. A jeżeli ktoś chce poeksperymentować na swoim samochodzie, to chętnie udostępnię interfejs i soft :food:
Gdzie można zdobyć kartę kodową i na czym ona polega?
pozdrawiam
No to wyglada na to że mam starsza wersję. Jaka Ty masz? U mnie nic takiego nie ma. Eksperymentowałem wczoraj :-).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dawniej dostawało się na kartce razem z samochodem. Dziś kutafony każą sobie za to płacić.
Polega to na tym że wprowadzasz ten kod przy pewnych operacjach gdzie potrzebna jest autoryzacja. Tak żeby pan Stasiek z serwisu nie doporogramował sobie swojego kluczyka i nie odjechał potem spod marketu Twoim Tipo w siną dal
Mi się nie podoba, że przy przebiegu 3 tys km doświadczyłem 10 sek falowania na lekko ciepłym silniku. Falowanie w zakresie 900-1200 obr. Oby się nie powtórzyło :cool:
Rozmawiałem z chłopakami taksówkarzami: 40-50tys: poszła dwumasa, zawieszenie i w jednym przypadku silnik diesel do remontu. Takie info od taksówkarzy. Na ile jest to prawda:)
zawieszenie czyli elementy gumowe pewnie nie choć nie wiem czy dwumasa. Sprzęgło też pewnie nie bo znam osoby co trasę Poznań - Szczecin na półsprzegle jeżdzą :)
Przy składaniu zamówienia, poinformowali mnie ze na elementy zawieszenia jest gwarancja do 40 tys km. Na piśmie tego nie mam, wiec ile w tym prawdy, ciężko powiedzieć.
Ogólnie wszystko jest zapisane w książce serwisowej ale kto by to czytał :)
Naprawdę w książce serwisowej jest informacja do jakiego przebiegu jest gwarancja na zawieszenie???? Jeśli tak to na której str.??? Ja nie widziałem takiej informacji:smile::smile:
Przecież dwumas jest tylko w t-jet a większość Taxi to sedany...
Sent from my iPhone using Tapatalk
a może to był diesel? bo innego wytłumaczenia nie ma.
Na pewno diesel i typowy "taksówkarski" ekodriving , czyli jeżdżenie turbodieselem w zakresie 1000-2000 rpm. Ostatnio jechałem w nocy z takim eko driverem , starym superbem. Pół Warszawy przejechał na 6 biegu i redukował na 5 jak zwalnialiśmy do 30 km/h. Żadna dwumasa tego nie przeżyje.
PS
Normalnych kierowców taksówek , proszę o nieobrażanie się :cool:
Ludzie przecież jest napisane, że diesel poszedł do remontu. Tylko który silnik 1.3 czy 1.6? Owszem dwumasa może jeszcze paść ale silnik?
Niestety dziś się opowiada brednie, że biegi mozna zmieniac po 2000obr tylko nikt nie zwraca uwagi jak się obciąża silnik czy dwumasę. DO tego moment obrotowy jest =0 :D
Jakiś czas temu ktoś siał tu defetyzm, że fabryczne klocki hamulcowe są z gównolitu i starczają na max kilkanaście kkm. Dzisiaj, przy okazji zmiany kół obejrzałem swoje. Po prawie 15kkm wyglądają praktycznie jak nowe. Faktycznie, można mieć pecha i trafić na egzemplarz zmontowany podczas Ramadanu, albo być killerem, który potrafi wykończyć każdy mechanizm :powieszony: