To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Mnie za to trochę śmieszy, że widzicie taką różnicę między tymi silnikami:P Przypominam sobie jak na forum skuterowym się spuszczali, że komuś pojechał niby 5km\h szybciej z górki przy wietrze w plecy... Tipo to nie jest auto sportowe i nie powala jakoś strasznie osiągami zarówno tjet jak i 95km, nawet najmocniejszego multijeta bym objechał golfem TDI, którym jezdziłem 15 lat temu, więc naprawdę nie wiem skąd te mokre sny o tjecie i wyśmiewanie 95km.
-
Maniek_wroc Dzięki z odpowiedz Też przejechałem ten 1000 na benzynie. No niestety :;(: ostatni etap rzeczywiście dla mnie nie jest 8-[
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
15 lat temu, więc naprawdę nie wiem skąd te mokre sny o tjecie i wyśmiewanie 95km.
Ja nie wysmiewam. Ale roznica naprawde jest duza. Tipo z tjetem nie nadaje sie na tor itp.ale po prostu w zadnych warunkach nie ma brakow mocy. Wolnossakiem jezdzilem przez 8 lat w samochodzie lzejszym o 200 kg. Porownanie zatem mam doskonałe.
-
Słyszałem wczoraj w wiadomościach w radio że rząd planuje znieść całkowicie akcyzę na gaz do samochodów. Co wy na to? cieszycie się? Ciekawe na ile to jest prawdą.....
-
jak masz CNG to się ciesz
-
Cytat:
Napisał
Batman
Maniek_wroc Dzięki z odpowiedz Też przejechałem ten 1000 na benzynie. No niestety :;(: ostatni etap rzeczywiście dla mnie nie jest 8-[
A jak sie maja krótkie przebiegi do układania silnika. Powiedzmy 1,5 km gaszenie i później tak samo kilka razy. Oczywiście do 3000 obr/min
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
A jak sie maja krótkie przebiegi do układania silnika. Powiedzmy 1,5 km gaszenie i później tak samo kilka razy. Oczywiście do 3000 obr/min
1.5km to rowerem albo na piechotę. I nie przesadzaj z tym "do 3000". Męczenie na zbyt niskich obrotach jest znacznie gorsze niż to, gdy czasami użyjesz całego użytecznego zakresu obrotów np. do wyprzedzenia TIRa.
-
Nie będę pisał co i jak rowerem bo dla mnie to przyjemność. Natomiast zakupów w rekach mi się nie chcę nosić
-
Ja tak dieslem jeździłem prze 9 lat i jakoś przeżył :cool:
-
Cytat:
Napisał
kjk
1.5km to rowerem albo na piechotę. I nie przesadzaj z tym "do 3000". Męczenie na zbyt niskich obrotach jest znacznie gorsze niż to, gdy czasami użyjesz całego użytecznego zakresu obrotów np. do wyprzedzenia TIRa.
Nie wspominając o spalaniu. Jeździłem na początku tak do 3 tys to spalanie po mieście 10. Teraz cisnę do 4/ 4,5 tys praktycznie cały czas do uzyskania żądanej prędkości i spalanie niecałe 9 :cool:
-
Ale mi chodzi tylko i wyłącznie o układanie silnika i czy krótkie dystanse mają coś do tego
-
Daj se na luz, po prostu korzystaj tak jak potrzebujesz...
-
Jezdzisz po prostu caly czas na zimnym lub lekko cieplym silniku, ja osobiscie staralem sie zrobic jedorazowo wiecej km, nie zawsze trzeba jechac najkrotsza droga ;)
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Słyszałem wczoraj w wiadomościach w radio że rząd planuje znieść całkowicie akcyzę na gaz do samochodów. Co wy na to? cieszycie się? Ciekawe na ile to jest prawdą.....
tylko chodzi o gaz CNG i LNG czyli ziemny
-
rozglądam się za tipo sw 1.4 120 LPG. obecnie mam samochód innej marki z 2016r który chcę zmienić na tipo tylko i wyłącznie ze względu na LPG. Obecny samochód spala mi 5.5 L/100 (tankowane z dystrybutora). ile tipo z ww silnikiem przy prędkości do 106kmh spali w trasie? tak jak pisałem. obecny samochód nie jest zły. zmiana tylko i wyłącznie ze względu na paliwo LPG
-
Poczytaj poprzednie wpisy- to będziesz wszystko wiedział. Tu nie istnieje wróżbita Maciej, który na jedno pytanie prawdę ci zaraz powie......
-
N raczej nikomu nie spalił więcej niż 15 na 100 i mniej niż 9 - fabryczny lpg w tjet
-
Przy spalaniu 5,5 l pb czy też ON to raczej gra nie warta świeczki. Mój t-jet spala 10 - 11l lpg przy umiarkowanej jeździe, głównie obwodnicami miast. Pewnie w trasie zszedłby do 9l/100 km.
-
no własnie tak liczyłem 9 l. przy aktualnych cenach to wyjdzie 100km taniej ok 7zł. temat do przemyślenia dla mnie
5,5 PB
-
Cytat:
Napisał
CHCEtipo
no własnie tak liczyłem 9 l. przy aktualnych cenach to wyjdzie 100km taniej ok 7zł. temat do przemyślenia dla mnie
5,5 PB
Sam wiesz ile jezdzisz ale różnica niewielka, chyba że jeszcze skoczą ceny PB bo Iran i też PIS chce dopłacać najbogatszym do elektryków z pieniędzy najbiedniejszych:P (biedny raczej elektryka nie kupi nawet jak by do 100k ceny spadły, za to na jakiegoś dwudziestoletniego dizelka czy małą benzynkę z Niemiec z przebiegiem 160kkm starczy;)
Ja robie małe przebiegi, więc dl 7zł nawet by mi się nie chciało sprzedawać i jechać do ASO po inne auto:P