Mi 11,5 z klimą na LPG pali ostatnio.
To jest widok strony w wersji do druku
Mi 11,5 z klimą na LPG pali ostatnio.
Mi mój sedan 1.4 16V 95km z 2019 r. wersja wyposażenia Lounge i oponami 225/45/17 ( GOODRIDE All Season Elite Z-401) w mieście ( Warszawa) spala 8-8,5l PB/100km i nie ma różnicy czy jest to zima czy lato ( włączona klima). W trybie mieszanym ( 70% miasto 30% trasa) spala 8,1-8,2l PB /100km a teraz w trasie jadać nad morze ( plus jazda po okolicach) w dwie dorosłe osoby+ trójka dzieci ( do lat ośmiu) , pełen bagażnik i box 300l na dachu spalił z dystrybutora 7,2l PB /100km
A u mnie jest różnica. Zwłaszcza jak wciskam na światłach pedal prawie do podłogi. Moje spalanie nie jest normalne i nie narzekam bo ja jeżdżę nienormalnie. Czasami mnie zaskakuje w jedną lub w drugą stronę ale przypominam sobie wcześniej czy później czemu ;-)
Założyłem gaz 2m-ce temu, po pierwszym tankowaniu 11, następne 11,5, najniższe jak dotąd 10,5. Cykl mieszany, czy trasa nieważne 11 wciąga. Po pierwszym tankowaniu zdziwienie, ale w sumie po wyjściu z ciężarówki to aż się prosi o nie ekonomiczne traktowanie pedału gazu. 2.5zl za litr, kto by się przejmował.
Poza tym w serwisie jest tani to niech se te 10-11 pije
W sumie mam bardzo podobne rozumowanie. Auto może dla mnie spalać duże ilości paliwa ale ważne aby się nie psuło i nie musiał w naprawy wkładać dużo pieniędzy. Ja swoje auta tankuję zawsze po zapaleniu się rezerwy do pełna i do równych litrów więc tak czy tak na stacji zostawiam +/- 300zł przy każdym tankowaniu a te 50km przejechanych mniej czy więcej co to za różnica. Oczywiście wolał bym aby moje auto paliło jak najmniej benzyny ale mam taki styl jazdy i kropka, już się z tym pogodziłem że na stacji zostawiam te 30zł ale najważniejsza jest przyjemność z jazdy.
Przejechałem raptem ok. 4000km, na razie spalanie to 6,6-7,5 lpg, głównie w trasie. przy 500 km s-ką 120 na tempomacie z klimą wyszło 7,5lpg.
Cześć,
wiem, że to temat rzeka, ale czy ktoś może mniej więcej powiedzieć, ile pali Tipo 1.4 120KM przy jeździe autostradowej? 140-150? Czy jest wtedy bardzo głośno w kabinie? Mam na oku takie Tipo, ale samochodu potrzebujemy głównie do dalszych tras, więc jeśli auto nie nadaje się do takiego użytkowania, to szukam dalej.
Niskie masz to spalanie. Jaka instalacja? Nie czujesz, że auto jest słabsze na LPG? Mnie przy spokojnej na trasie w aucie podobnym do Tipo nie udaje się zejść poniżej 8/100. Palił mniej po założeniu instalacji ale auto było słabsze i nie tak elastyczne na LPG jak na noPb. Po regulacji nie ma różnicy w mocy, ale auto pali więcej. Niskie spalanie miałem też w drodze do i z Wiednia na czeskim LPG (wnioski z dwóch tankowań). W polskich warunkach 8/100 minimum.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Też mi tyle wyszlo przy jeździe wokół komina z włączoną klimą.
Jeździłem swego czasu na szkolenie nad morze i spora część trasy pokonywałem s7 z prędkością 140-160 i tak dokładnie jak przedmówca pisze 10-11 gazu spokojnie. Tempomat 140 i szybciej przy wyprzedzaniu. U mnie było bliżej 11 niż 10 :-)
Hałas? To nie Mercedes ale biedy nie ma. Bardziej mi nuda doskwierała, że na odcinku 170km jedziesz na tempomacie i nic się nie dzieje.
Z ludźmi szybki mijało a jak sam jechałem to się trasa ciągnęła jak flaki z olejem.
Aha, ja tak zapierdzielałem z boxem na dachu.
Tak mi się podróż ciągnęła że myślałem, że to już rajch i autoban ;-P
"Niskie masz to spalanie. Jaka instalacja? Nie czujesz, że auto jest słabsze na LPG?" Staram się jeździć oszczędnie bo wolę wydawać kasę gdzieś indziej niż przy dystrybutorze. Sterownik Stag Qnext Plus, wtryski ACW 01, teraz zmieniłem na W02 bo mi zalegały w garażu. Na lpg jest troszkę słabszy, ale ogólnie to słaby motor, nadrabia za to umiarkowanym spalaniem.
Doczytałem, że masz wolnossaka 95KM, stąd spalanie może być niższe niż w doladowanym tjecie.
Turbo żyje turbo pije :-) czasem nawet oliwę ;-P ale wtedy już długo nie pożyje :-D
Zapytam posiadaczy benzyny, lejecie 95 czy 98? :) Jakie są wasze spostrzeżenia po jeździe... :confused:
Jaki jest sens przepłacać przy 98 oktan?
Zresztą z tego co pamiętam , to na klapce wlewu paliwa mam naklejkę żeby lać 95 oktanową benzynę. Taką więc też leję.