To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Podjedź do stacji diagnostycznej. Mają detektory gazu. Jeśli jest wyciek - znajdą go. Z LPG nie ma żartów pod maską. Jeśli znajdą wyciek, zakręcisz zaworem w butli i pojeździsz do 4tego stycznia na pb. Szkoda by było go zjarać przez jakiś tam wężyk ;)
-
Yasiooh, masz gaz dokładany w ASO?
-
Niech sprawdzą reduktor. Sama instalacja nie wywaliła błedu i samoczynnie się nie wyłączyła? W instalcji jest tez zawór bezpieczenstwa czy jakos tak i on moze wywalac gaz ktory jakos w instalacji zalega
-
Cytat:
Napisał
kede86
Yasiooh, masz gaz dokładany w ASO?
Tak, instalacja Tartarini dokładana w ASO w Krakowie, zaraz na początku, tzn. bez wcześniejszego przebiegu na benzynie.
Przez telefon kazali jeździć na benzynie to jeżdżę :) Wczoraj na wszelki wypadek zakręciłem też butlę, ale ona chyba samoczynnie jest odcięta jeśli samochód nie jest przełączony na gaz. Wczoraj jeszcze przy odpalaniu delikatnie czułem gazem, dzisiaj już nic - pewnie jakieś resztki się ulotniły z układu już.
Jeszcze odpowiadając brylancikowi13 - nie, nic się samoczynnie nie wyłączyło, nic nie pikało, auto pięknie na tym gazie jechało, tyle że smrodziło :)
-
Ja dziś odebrałem swojego jeszcze bez LPG. Montaż będzie w terminie późniejszym - terminy. I miałem wybór pomiędzy Landi i Tartarini :P Wybór był oczywisty. Zamówiono Landi:D
-
Jakie mogą być skutki i objawy przy złej dawce na LPG, co od tego się wypala i jakie są mniej więcej koszty naprawy?
-
Skutki takie, że wyrzuci błąd od składu mieszanki..jeśłi jest włączony tryb adaptacji mapy to instalacji skoryguje mapę względem korektorów paliwowych w zakresie +/- 25 pkt. Jeśłi nie będzie w stanie skorygować, to oprócz wysokiego spalania czy np problemem z uruchomieniem silnika (rozjechane korektory już nawet na benzynie) będzie szarpał lub gasł. Musiałbyś z tym wszystkim przejechać wiele kilometrów, żeby głowica się rozsypała. Na chwilę obecną rekord we flotowym Tipo to coś koło 30 tyś km i remont silnika. Ale jak to mówią, jak dbasz tak masz.
Do kolegi który sobie założył Landi - Fajna, porządna instalacja tylko piekielnie droga w serwisie (przykład Landi w Skodzie-wtryski 1600zł.), no i proszę się liczyć, że jest to tylko gwarancja dealerska i inne ASO mogą odmówić serwisu według zasad gwarancyjnych. Również w przypadku awarii gdzie musi się sprawa oprzeć o FCA Poland, to umywają od tego ręce.
-
Cytat:
Napisał
evo01
Do kolegi który sobie założył Landi - Fajna, porządna instalacja tylko piekielnie droga w serwisie (przykład Landi w Skodzie-wtryski 1600zł.), no i proszę się liczyć, że jest to tylko gwarancja dealerska i inne ASO mogą odmówić serwisu według zasad gwarancyjnych. Również w przypadku awarii gdzie musi się sprawa oprzeć o FCA Poland, to umywają od tego ręce.
Mnie znajomy posiadacz Skody bardzo przestrzegał przed Landi jak chodzi o serwisowanie ale moze w jego ASO jacyś lewi gazownicy byli a do zwykłego nie pojedzie bo mu mówili ze nie są w stanie nic zrobić (szybkie rozregulowanie i gaśnięcie + trudności regulacji w porównaniu do staga - czasem mu gasło w tym samym miesiącu co regulował!! dlatego szukam jakiegoś programiku pod OBD do sprawdzania gazowników;) Jak coś to staga 90% gazowników w PL ponoć umie dobrze i trwale ustawić (oczywiscie nie pracuje w stagu, nawet jeszcze nie mam załozonego LPG w Tipku:P)
-
Cytat:
Napisał
evo01
A świstak dalej siedzi i zawija w te sreberka.
1) Jest jest gwarancja - nic nas nie obchodzi - sieć serwisów jest znacznie większa (Salony SKODY/VW/Stodołyautoryzowane przez Landi)
2) Dostępność części jest dużo większa w porównaniu do Tartarini
3) Te ceny to nie wiem skąd. Np. https://allegro.pl/listing?string=Wt...p-aut-1-4-1003
4) I o jakiej homologacji prawisz? Pisałem z Fiatem przed zakupem auta i wyraźnie zaznaczyli, że montaż czegokolwiek do 95koni to utrata gwarancji (tzn zostaje dealerska).
W skodach w salonach też jest montowany omegas i wtryski wymieniamy pojedynczo. Pierwsze słyszę aby komuś padły wszystkie wtryski.
-
Rozmawiałem dziś w sklepie z autoczęściami i koleś ma znajomego z 2 Tipo w gazie od maja po 120kkm i nic się z nimi nie dzieje, chodź i tu lekko nie mają cały czas ciśnięte na maks po trasie. Coś mi się zdaje, że te padające silniki to tylko z winy użytkowników.
-
Może być. Nie pilnowanie oleju np.
-
Fabryczny LPG jest zupełnie wykastrowany z pomiaru spalania? Cofnęli się do XX wieku?
-
Tak nie ma pomiaru spalania :-/ .... też byłem zniesmaczony tym faktem na początku ...ale szczerze mówiąc jakoś na spalanie nie patrzę jeżdżąc na gazie .... a na wyświetlaczu mam zawsze prędkościomierz :-)
-
Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić jak człowiek musi ale mimo wszystko brak takich wskazań w samochodzie za 70 tyś to lekka żenada. Nie wierzę że nie dało się tego zrobić nawet w sposób przybliżony bo przecież wiadomo że i tak w każdej marce zakłamują spalanie mniej lub bardziej in minus
-
W astrze było. Niedokładność rzędu 20%. To po kiego coś takiego dawać ?.