To jest widok strony w wersji do druku
-
Żółto zielony jest zbędny.
Podłączasz w lampce pod żółty, czyli 4 pin.
Czyli żółty z panela przy kierownicy do żółtego 4 pin w lampce.
Ja sobie z wtyczki z lampki z 500x wyjąłem pin 4 żółty kabelek i włożyłem do swojej wtyczki
przy lampce w Tipo, tak aby było zrobione to jak należy.
Nie jest łatwo wyjąć pin z tej wtyczki :) mam wyjmaki do pinów i też
łatwo nie było, ale można wyjąć :)
a jak coś, to obcinaczki i tniesz wtyczkę aby wyjąć piny.
-
Po prostu w lampce z 500 jest dodatkowe wejscie na podswietlenie +12/+3.5 V. W ori wiazce tego sygnalu nie masz i musisz go wziac np. z panelu swiatel. Jak Ci sie nie chce to mozesz walnac mostek z plusa jaki do niej wchodzi i lampka bedzie podswietlona caly czas z jedna jasnoscia. Ten sygnal jest obecny rowniez po wyjeciu kluczyka przez kilkanascie minut. A jak przewod bedziesz ciagnala zapewne w slupku to walnij se jeszcze dwie dodatkowe zyly na ten wlasnie plus i mase sterowana z lampki. Mozesz wtedy walnac jakies podswietlenie na nogi wlaczane razem z lampka czy z otwarciem drzwi
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Nie jest łatwo wyjąć pin z tej wtyczki :) mam wyjmaki do pinów i też
łatwo nie było, ale można wyjąć :)
a jak coś, to obcinaczki i tniesz wtyczkę aby wyjąć piny.
z tym zestawem wyciągnięcie tego PINu to sekundy :-)
Kupiłem pare lat temu z kaprysu i wreszcie się przydał :-)
Lampka już przełożona, dokupie żółty kablek i będzie gotowe :-)
-
fajny zestaw i widać że porzadny, a pokaż jakieś numery tego zestawu, firma?
PS. dobra znalazłem na ale.. :
https://allegro.pl/oferta/klucze-wyj...-el-9858107231
-
Tu kupiłem: 139,48 zł 15ďź
zniżki | 23 sztuk samochodów uniwersalny Terminal Release zestaw narzędzi do usuwania przewody samochodowe złącze zaciskane Pin Extractor dla BMW Ford VW SK1549
https://a.aliexpress.com/_EHb8nLd
-
2 załącznik(i)
pin do lampki to dokładnie ten :
https://www.tme.eu/pl/details/962876...-connectivity/
Natomiast ja dzisiaj wymieniłem sobie tarcze i klocki z przodu.
Klocki przejechały z 50 tys km, a tarcze 100 tys km. Klocków jeszcze było dużo.
Mam sedana silnik 1.4 95 KM, także
Weszły nowe tarcze TRW DF1749,, u mnie są 284 mm średnica i 22mm grubość.
Klocki weszly TRW GDB2151.
Załącznik 42844
i jeszcze mam pytanko do was, na dole czy na górze mieliście na prowadnicy taka tulejkę
gumową. nie chodzi mi o harmonijkę bo ona jest i na górze i na dole.
Ale chodzi mi o tą gumkę co jest na jednej prowadnicy, u mnie była na dolnej prowadnicy.
Ale gdzies czytałem że powinna być na gornej prowadnicy. zamontowałem na dolnej bo tak było wcześniej, ale ciekawi
mnie jak było u was.
Załącznik 42845
Wszystko oczyszczone, przesmarowane odpowiednimi smarami.
Ja używam smarów textar hydratec do miejsc gdzie jest kontakt z guma, drugi
smar textar ceratec to ceramiczny samr, do miejsc gdzie nie ma kontaktu smaru z gumą.
-
Znam ten sklep :-) znajduje tam to czego nie ma normalnie gdzie indziej :-)
Do zaciskania takich pinów używam tego: https://allegro.pl/oferta/yato-szczy...45-13445849053 bajeczka :-)
Wymieniałem tarcze klocki tylni przód miesiąc temu i powiem Ci, ze w tjet nie ma takiej gumki. Jakoś jej nie zakodowalem w pamięci.
Używałem dedykowanego smaru ate. Wpadły tarcze ate i klocki ferodo. Na przodzie tarcze i klocki zimmerman wytrzymały 85000. Klocków zostało poniżej 1mm a grubość tarczy zeszła poniżej dopuszczalnego minimum.
-
Cytat:
Napisał
JTN
i jeszcze mam pytanko do was, na dole czy na górze mieliście na prowadnicy taka tulejkę
gumową. nie chodzi mi o harmonijkę bo ona jest i na górze i na dole.
No właśnie u siebie też się zastanawiałem gdzie ona powinna być: góra czy dół. Jak to mechanik Chris z Białegostoku kiedyś tłumaczył że ta tulejka ma zapobiegać drganiu zacisku z klockami w określonych stanach hamowania... Ale zabij dziś nie pamiętam gdzie ona ma być umiejscowiona.....
Myślę że na górze, na wyjściu podczas obrotów tarczy z jarzma zacisku....:confused:
-
Jak ktoś chce poprawiać fabrykę, to montować tak jak internety podpowiadają. Obecnie jest taki natłok informacji z każdej strony jak się zacznie szukać, że czasem aż w oczy szczypie jakie głupoty są wypisywane w sieci. Trochę zdrowego rozsądku, a nie dawać się manipulować z każdej strony.
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Myślę że na górze, na wyjściu podczas obrotów tarczy z jarzma zacisku....
To chyba na odwrót. wyjscie to dolna prowadnica, a wejście tarczy to górna. jakbyś narysował
kropkę na tarczy to najpierw wchodzi na górną a potem na dolną prowadnice.
Czyli na wyjściu to będzie dolna prowadnica i tak miałem wcześniej, no i tak założyłem.:)
I tak też było fabrycznie.
-
No sensownie tłumaczysz, ja mogłem pokręcić jeśli chodzi o kierunek obrotów. Pomyliłem chyba z miejscem umocowania zacisku. Patrząc na koło to zależy z której strony jest zacisk- od strony zderzaka, czy od strony kabiny auta. O to mi właśnie chodziło. Zaplątałem się.;-)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
pin do lampki to dokładnie ten :
https://www.tme.eu/pl/details/962876...-connectivity/
Natomiast ja dzisiaj wymieniłem sobie tarcze i klocki z przodu.
Klocki przejechały z 50 tys km, a tarcze 100 tys km. Klocków jeszcze było dużo.
Mam sedana silnik 1.4 95 KM, także
Weszły nowe tarcze TRW DF1749,, u mnie są 284 mm średnica i 22mm grubość.
Klocki weszly TRW GDB2151.
Załącznik 42844
A te klocki TRW mają blaszki do jarzma czy korzystałeś ze starych?
-
1 załącznik(i)
Czekam na pierwszego odważnego co zrobi to swojemu Tipo. :)
Załącznik 42850
-
Widzialem to w turcji na żywo, IMHO badziew od razu widać że tandetna dokładka. Nie trzeba bylo sie schylać żeby widzieć ze te wydechy to lipa. Poza tym kto uwierzy że to nie 1.4 95 KM których w sedanie jest z 95 procent i potrzebuje takiego wydechu.
-
Ale na zdjęciu wygląda ciekawie. Może w rzeczywistości to lipa, ale na zdjeciu mi się podoba. Nie założyłbym tego do siebie osobiście jednak....