To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
w niektórych egzemplarzach tipo jednak zdjęli trochę z wagi... brakuje kilku osłon i zaślepek :D
No - i do tego wszechobecne dziury:-D
-
jest jakiś problem ze stabilnościa auta przy wiekszych predkosciach? Ze niby tyle ucieka czy cos?
-
Tylny podłokietnik w HB i SW. Za wąski i jedno miejsce na kubeczek.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
dam9an
jest jakiś problem ze stabilnościa auta przy wiekszych predkosciach? Ze niby tyle ucieka czy cos?
To jest zawieszenie o prostej konstrukcji, dość komfortowo zestrojone, więc przy silnym wietrze i prędkościach autostradowych trzeba uważać i tyle.
-
Cytat:
Napisał
kjk
To jest zawieszenie o prostej konstrukcji, dość komfortowo zestrojone, więc przy silnym wietrze i prędkościach autostradowych trzeba uważać i tyle.
https://youtu.be/1deA2B2CA9U
Poprawne wlasciwosci jezdne jak na ten segment niespecjalnie odstaje od innych. Widac ze zawieszenie miekkie kladzie sie w slalomie bardziej niz mercedes a czy civic. Chyba lepiej niz i30 bo temu az tylne kolo podnioslo. Ale im wyzszy przeswit tym jest gorzej to chyba kluczowa sprawa bo auta na tej samej platformie tzn jeep renegade wypada duzo gorzej. O jakich daciach sandero itp nie wspominajac.
-
Cytat:
Napisał
marx30
https://youtu.be/1deA2B2CA9U
Poprawne wlasciwosci jezdne jak na ten segment niespecjalnie odstaje od innych. Widac ze zawieszenie miekkie kladzie sie w slalomie bardziej niz mercedes a czy civic. Chyba lepiej niz i30 bo temu az tylne kolo podnioslo. Ale im wyzszy przeswit tym jest gorzej to chyba kluczowa sprawa bo auta na tej samej platformie tzn jeep renegade wypada duzo gorzej. O jakich daciach sandero itp nie wspominajac.
Pytałem, gdyż ten taksówkarz coś tam mówi o tym, że tył ucieka. jak już kupię to Tipo to i tak będę celował w Eibachy. Zawsze będzie bardziej twardo i nisko
-
Cytat:
Napisał
dam9an
Pytałem, gdyż ten taksówkarz coś tam mówi o tym, że tył ucieka. jak już kupię to Tipo to i tak będę celował w Eibachy. Zawsze będzie bardziej twardo i nisko
Mozna pogrzebac cos za cos no ale mowimy o serii. A3 leon wcale nie wypadaja lepiej Leon lepiej przy wiekszej predkosci o dziwo wiec to chyba kwestia nastaw esp. A male auta mimo ze lzejsze wypadaja nie lepiej. Amortyzatory seryjne w tipku maja fsd
-
Cytat:
Napisał
marx30
Mozna pogrzebac cos za cos no ale mowimy o serii. A3 leon wcale nie wypadaja lepiej Leon lepiej przy wiekszej predkosci o dziwo wiec to chyba kwestia nastaw esp. A male auta mimo ze lzejsze wypadaja nie lepiej. Amortyzatory seryjne w tipku maja fsd
W czyms to fsd przeszkadza?
-
Cytat:
Napisał
dam9an
W czyms to fsd przeszkadza?
Raczej pomaga ;-). To patent Koni na zmienną siłe tlumienia
KONI | FSD
https://www.youtube.com/watch?v=wQYrGesb_IM
-
Cytat:
Napisał
marx30
Myslalem, że cos nie halo z nimi bedzie do sprezyn eibacha :P
-
Prokit eibach-30 dopuszcza się montowanie przy seryjnych amorach.
-
Cytat:
Napisał
juri
Prokit eibach-30 dopuszcza się montowanie przy seryjnych amorach.
to akurat wiem. Bardziej myslałem o tym, że te fsd mogą to jakoś źle znosić skoro to jakaś tam super technologia :D
-
A mi się nie podobają nieparzyste cyfry na prędkosciomierzu. Dobrze że czcionka chociaż przyzwoita (notabene z alfy).
-
Cytat:
Napisał
marx30
A mi się nie podobają nieparzyste cyfry na prędkosciomierzu.
Ale to ma sens: w zabudowanym masz 50, poza 90, autostrady w większości krajów Europy 130.
Cytat:
Napisał
marx30
Ale im wyzszy przeswit tym jest gorzej to chyba kluczowa sprawa
Tipo ma faktycznie dość duży prześwit. Ja jednak mam na dojeździe do domu kawałek szutrówki i drogi gruntowej, gdzie przy roztopach robi się bagno, więc dla mnie to zaleta.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Ale to ma sens: w zabudowanym masz 50, poza 90, autostrady w większości krajów Europy 130.
Tipo ma faktycznie dość duży prześwit. Ja jednak mam na dojeździe do domu kawałek szutrówki i drogi gruntowej, gdzie przy roztopach robi się bagno, więc dla mnie to zaleta.
Ad1. Wiem (juz mnie ktoś uświadomił w tej kwestii kilka lat temu przy okazji francuzów) ale mimo wszystko mi się nie podoba ;-).
Jednak tęsknie za zegarami z alfy (tzn. co drugi dzień bo mito wciąż jest na służbie). Kombinuję jakby tu chociaz przeszczep ciśnienia doladowania ze 159 zrobić.
A to i tak juz pewnie ostatnie auta z mechanicznymi wskaźnikami za chwilę wszędzie będą monitorki bo pewnie taniej (dorobi się teorię że w pełni konfigurowalne i klient będzie zadowolony).
Ad2. Dla mnie też zaleta.
-
Cytat:
Napisał
marx30
A to i tak juz pewnie ostatnie auta z mechanicznymi wskaźnikami za chwilę wszędzie będą monitorki bo pewnie taniej (dorobi się teorię że w pełni konfigurowalne i klient będzie zadowolony).
Ale to już jest, nawet w autach dla ludu (VW), nie mówiąc o Tesli, gdzie jest jeden wielki ekran dotykowy do wszystkiego. Z resztą nasze wskazówki też trochę oszukane są ;-) bo tam siedzą silniki krokowe sterowane kompem, zamiast normalnej linki stalowej w pancerzu.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Z resztą nasze wskazówki też trochę oszukane są bo tam siedzą silniki krokowe sterowane kompem, zamiast normalnej linki stalowej w pancerzu.
Tak jest we wszystkich normalnych samochodach od mniej więcej 20 lat. Albo z nadajnika impulsów w skrzyni , albo z ABS.
-
Czy jest jakaś opcja żeby na postoju przy włączonym silniku nie paliły się żadne światła?
Bo trochę mnie to wkurza
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Czy jest jakaś opcja żeby na postoju przy włączonym silniku nie paliły się żadne światła?
Bo trochę mnie to wkurza
W ustawieniach BodyComputera (w AlfaOBD) jest możliwość uaktywnienia opcji wyłączania świateł dziennych w menu użytkownika. Jednak nikt z forum jeszcze się chyba nie odważył w tym grzebać (nie mamy kart kodowych, może być potrzebna procedura proxy alignment).
-
Karta potrzebna przy operacjach wymagajacych autoryzacji tzn. programowaniu kluczykow. Takie cos powinno byc normalnie ale ja nie pamietam abym to widzial. Musialbys miec opcje wlaczenia swiatel z menu (tak jest np. w mito) a tego nie ma. A po co proxy aligment robic? To robisz jak dolaczasz nowe graty do magistrali can
Edit w alfaobd na bank tego nie ma