Czyli mapy od kolegów, a za 200 mogę mieć możliwość pobierania danych o ruchu drogowym LIVE ? A bez usługi nawigacja będzie działać ?
To jest widok strony w wersji do druku
Czyli mapy od kolegów, a za 200 mogę mieć możliwość pobierania danych o ruchu drogowym LIVE ? A bez usługi nawigacja będzie działać ?
Będzie działać tylko nie będziesz miał aktualnych informacji o korkach i zgłoszonych przenośnych fotoradarach, te stacjonarne będą tak aktualne jak aktualne masz mapy. Ale możesz też korzystać z AA i jechac na mapach googla tam informacje o korkach będziesz miał aktualne.
Warto wejść w telefonie w aplikację Uconnect LIVE i w zakładce Uconnect LIVE status sprawdzić kiedy wygasa status.
W moim przypadku aktualizacja map wygasła w sierpniu 2020 a status LIVE dopiero 31.12.2022 i zawiera Traffic Service i pobiera dane o ruchu drogowym.
Ale po co za 200pln info o korkach i radarach.
Yanosik najlepszy i za darmo i wielokrotnie uratował mnie od mandatu.
Po raz pierwszy zaktualizowałem też NAVI - wersja 1055. Bez problemu (też po raz pierwszy) zalogowałem się do Mopar i pobrałem plik map i licencję. Potem zaczęły się problemy bo po rozpakowaniu (na laptopie "domowym") na pena system samochodu "odmawiał" współpracy. Po ponownym rozpakowaniu na innym laptopie wszystko poszło dobrze tylko (jak wcześniej pisał któryś z Kolegów na forum) za drugim razem. Po pierwszym włożeniu pena do gniazda zaczynał pobierać i "wyrzucał" błąd", za drugim razem wszystko "poszło" Software radia to 23.01.93.11, pen 32 GB i FAT 32. Czas wgrywania to około 60 minut. I życzę wszystkim pobierającym takiego komunikatu końcowego. Załącznik 39111
Coś nowych aktualizacji mapy nie widać. Czy się mylę?
Na stronie TomTom jest Wersja mapy: 10.55. Zastanawia mnie to jak się mają do tego płatne aktualizacje 3-miesiące 224.95zł, pół roku 274.95zł https://www.tomtom.com/pl_pl/drive/m...el-map/europe/ Skoro po 4-miesiącach nadal brak aktualizacji dla 5"
Dla czego twierdzisz, że brakuje? Ja mam 5” taką samą jak Wy w tipo i w mopar mi pokazuje, że mogę pobrać aktualizację do 1055. Samochód na gwarancji i aktualizację mam do końca 2022, przynajmniej tak pokazuje mi uconnect.
Normalne w TomTom-ie, 2 lata temu jak jechałem do Bułgarii [starym autem] kupiłem nawi TomTom. Po powrocie wróciłem to coś. W drodze powrotnej wolałem jechać na GM na smartfonie niż na tym TomTom-ie. Nowa nawigacja a obwodnic większych miast nie miała naniesione, i tak w pierwszą stronę tukłem się przez np. cały Debreczyn na Węgrzech. W Tipo aktualizuje navi TomTom, głównie korzystam z GM poprzez AA. Jedyny plus tej org. navi to ostrzeganie przed fotoradarami które działa w tle podczas jazdy.
Tu mam inne spostrzeżenia. Dotychczas mapy były dosyć aktualne i w miarę szybko wprowadzane były przebudowane, czy wybudowane nowe odcinki. Czasami nawet szybciej niż drogowcy je otworzyli. :lol: Więc tu żadnych zastrzeżeń dotychczas nie miałem. Oczywiście nie jest to google maps... ale to zrozumiałe. Od czasu kiedy mam tipo (3,5 roku ok 70 tys.km) z tą nawigacją nie używam już AM ani Navi Experta. Wystarcza mi fabryczna, w razie potrzeby posiłkuję się google.
Steyr - może po zakupie tego Tomtoma trzeba było od razu zaktualizować mapy? nie miał byś takich problemów ;-) z moich doświadczeń Tomtom lepiej prowadzi na trasie niż GM, z kolei GM lepiej nawiguje w dużych miastach bo możesz szukac miejsc po nazwie a nie po adresie. Optymalnie jest gdy masz obie te nawigacje. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Pytałem, wymieniałem w X-komie na inne nawigację i miałem podobne spostrzeżenia. Wszystkie nawi Tomtom, a miałem kilka modeli to wypróbowania przed wyjazdem. Nikt z obsługi w sklepie nie wspominał że należy zaktualizować mapy, dziwna sprawa kupuje nowy produkt i na dzień dobry muszę sobie sam zaktualizować oprogramowanie.
A co w tym dziwnego? Kupujesz telefon komórkowy, włączasz wifi i zaraz ciągnie aktualizacje softu albo apek zainstalowanych w telefonie.
Nic nadzwyczajnego - tylko trochę pomyślunku - bez obrazy. Szczególnie iż nie wiesz ile tomtom stało na półce w sklepie. Jak stało rok to przez rok mogło być kilka aktualizacji.
[QUOTE=Maniek_wroc;399270]Steyr - może po zakupie tego Tomtoma trzeba było od razu zaktualizować mapy? nie miał byś takich problemów ;-) z moich doświadczeń Tomtom lepiej prowadzi na trasie niż GM, z kolei GM lepiej nawiguje w dużych miastach bo możesz szukac miejsc po nazwie a nie po adresie. Optymalnie jest gdy masz obie te nawigacje. Ale to tylko moje skromne zdanie.[/QUOTE
Ja właśnie tak jeżdżę i jest idealnie.
De facto ja byłbym zdziwiony gdyby tych aktualizacji nie było :)
Pojeździłem trochę po europie na tom tom. Bardzo sobie chwalę. Prowadzi super. Jedyny minus to pomimo live to czas dojazdu pokazywała zły, mapy google były w tym bezbłędne. Tom tom w tipo fajna sprawa, nie potrzeba netu w razie W.
Rok temu jadąc do dzikiej Albanii poprzez Słowacja-->Węgry-->Chorwacja-->BiH-->Czarnogóra-->Albania [powrót]-->Macedonia-->Serbia-->Węgry-->Słowacja jechałem na GM za pomocą AA. Obszary map w GM ściągnąłem wcześniej na telefon i całą trasę pokonałem nie włączając transmisji danych. Także obecnie to też żaden problem.