To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja się pytałem o te bajty jak chce aktywować usb/aux i follow me Home czy tam jak mi podasz co mam zmienić czy muszę dopisywać? Resztę to ja zmienialem i osiowalem w alfaobd. A może apps present włączyłem muszę sprawdzić. Pojawiła się tylko ikonka uconnect. Można tam wejść ale nic nie działa
-
No to tak ::
Opcja Follow me home trzeba zmienić bajt 68 na wartość C1.
Włączyć USB, AUX trzeba zmienić bajt 115 na wartość 10, oraz 148 bajt na wartość 05.
Zrobisz to tylko w programie MultiEcuScan.
Na koniec osiowanie proxi.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
W alfaobd można aktywować tą funkcje?
-
W AlfaOBD nie da się zmieniać bajtów ,wiec Tylko Multiecuscan. Może sprawdź sobie w zmianie konfiguracji w AlfaOBD czy tam ju ż tego nie ma bo nie pamiętam .Ostatnio wprowadzili już aktywację Android Auto więc może tam gdzieś znajdziesz .
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
No to tak ::
Włączyć USB, AUX trzeba zmienić bajt 115 na wartość 10, oraz 148 bajt na wartość 05.
Zrobisz to tylko w programie MultiEcuScan.
Na koniec osiowanie proxi.
Dzięki bardzo :) wszystko śmiga, zaraz zaktualizowałem radio do najnowszego oprogramowania i zainstalowałem nowe mapy v1045. Opcje Follow me home odpuściłem bo nie mam czujnika zmierzchu to światła mijania będą mnie żegnać za dnia. W AlfaObd nie widziałem tej opcji, żeby aktywować, więc zostaje tylko Multiecuscan. Szkoda, że nie działa Android Auto na 5 cali z nav. Aktywowałem go w AlfaObd ale cisza.
-
No i się z... Zachchcialo mi się zmienić gsi i nie da się zrobić osiowania wywala na poduszkach i radio. Błąd poza zakresem o co kaman? Wróciłem do poprzedniej wersji gsi i dalej frytki.
-
Ok udało się już nic nie grzebie. Samo się naprawiło i jest ok licznik nie miga, wszystkie moduły są ok.
-
Mam tipo z ibs i s&s. Wyłączyłem ostatnio w alfieobd start stop na stałe. Zauważyłem że teraz alfaobd nie pokazuje mi stopnia naładowania aku w % a wcześniej pokazywała. To że alfa nie widzi odczytu z ibs może mieć jakieś konsekwencje dla aku na dłuższą mete? Sprawdzę dziś pi pracy czy mes też przestał pokazywać aku w %. W alfie do wył s&s użyłem tylko tej opcji https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...86170e3aab.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Sprawdziłem i faktycznie po wyłączeniu s&s to nie można sprawdzić stanu naładowania akumulatora w procentach zarówno w alfaobd jak i w mesie. Włączyłem na chwilę ponownie s&s i opcja naładowania widnieje w obu programach. Rozumiem że tak ma być bo właśnie ten ibs był pod s&s a że go wyłączyłem to i ibs zbędny?https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3aae2275c8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cba306da3d.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Hej, po spotkaniu z Mesem mam kilka pytań, pomożecie?
Znalezione błędy:
- P0300-00 Usterka zapłonu (ogólna)
- P0303-00 Cylinder 3 wypadanie zapłonów
- P2299-00 Jednoczesne działanie pedałów hamulca/gazu
- Pas bezpieczeństwa pasażera - uszkodzony (a w kompie auta normalnie pokazuje, czy zapięty, czy nie).
Ktoś może podsunąć pomysły co może być przyczyną błędów?
Co do 2 pierwszych błędów, myślicie że wymiana kabli ewentualnie później świec pomoże?
-
Cytat:
Napisał
aesir
Hej, po spotkaniu z Mesem mam kilka pytaĹ, pomoĹźecie?
Znalezione bĹÄdy:
- P0300-00 Usterka zapĹonu (ogĂłlna)
- P0303-00 Cylinder 3 wypadanie zapĹonĂłw
- P2299-00 Jednoczesne dziaĹanie pedaĹĂłw hamulca/gazu
- Pas bezpieczeĹstwa pasaĹźera - uszkodzony (a w kompie auta normalnie pokazuje, czy zapiÄty, czy nie).
KtoĹ moĹźe podsunÄ
Ä pomysĹy co moĹźe byÄ przyczynÄ
bĹÄdĂłw?
Co do 2 pierwszych bĹÄdĂłw, myĹlicie Ĺźe wymiana kabli ewentualnie później Ĺwiec pomoĹźe?
P0300 wynika z P0303. Jak sam opis wskazuje na 3-cim cylindrze wystÄ
piĹo wypadanie zapĹonu. PrzyczynÄ
mogÄ
byÄ zuĹźyte Ĺwiece, uszkodzona cewka, ale teĹź jak w przypadku moich fiaciorĂłw na przestrzeni ostatnich 15 lat: skorodowane poĹÄ
czenie czujnika stukowego - permanentnie komputer sygnalizowaĹ wypadanie zapĹonu na 2 i 3 cylindrze (doblo); kijowy wtryskiwacz od gazu ktĂłry zwieszaĹ siÄ od brudu - wypadanie zapĹonu (PEVO); ZdechĹy szczur na cewce zapĹonowej - wypadanie zapĹonu cyl 1 (Panda), umycie komory silnika - sporadyczne wypadanie zapĹonu cyl 4 (TIPO). ByĹo jeszcze co najmniej kilka innych przypadkĂłw gĹupawki z zapĹonem, ale nigdy nic powaĹźnego. Niemniej jednak nie ignoruj sprawy i jeĹli sytuacja bÄdzie siÄ powtarzaÄ sprawdĹş Ĺwiece i cewki (zuĹźycie, wilgoÄ, brud).
Jednoczesna dziaĹanie pedaĹĂłw hamulca/gazu - jeĹli nie nastÄ
piĹo przypadkowe naciskanie na oba, albo nie podlazĹ gdzieĹ jakiĹ dywanik czy inny syf, to moĹźliwe Ĺźe czujnik pedaĹu hamulca szwankuje. Masz MES - moĹźesz to Ĺatwo zdiagnozowaÄ, jak rĂłwnieĹź poĹoĹźenie pedaĹu gazu, ewentualnie zobacz fizyczni czy oba pedaĹy prawidĹowo odbijajÄ
.
Pas bezpieczeĹstwa pasaĹźera - spotkaĹem siÄ juĹź z tym komunikatem (teĹź tak mam) - nic z niego nie wynika, wszystko dziaĹa, miaĹem jeszcze sprawdziÄ z pasaĹźerem i zapiÄtym pasem, ale jakoĹ zignorowaĹem ten temat. SprawdzÄ niebawem to dam znaÄ
Pozdro.
-
Okazało się, że to stary błąd był i komp zapamiętał. Wszystko ładnie równo pracuje :) sam sobie narobiłem strachu.
@Termotech dzięki za info :)
-
1 załącznik(i)
Panowie,
taki ELM: https://allegro.pl/oferta/elm-327-1-...ZDZmNWU2ZmY%3D
taka przejściówka / niebieska: https://allegro.pl/oferta/adaptery-d...ZDFmZjUwOTI%3D
AlfaOBD 1.9.2.1
i nie chce się połączyć.
Coś poradzicie?
-
Mam ten sam kabel i wszystko lata jak trzeba na kompie Mes Alfaobd jak i android Jakie masz ustawienia w trybie zaawansowanym?
-
1 załącznik(i)
Ustawienia zaawansowane jak na fotce.
-
Sciagnij najnowsza wersję 2.2. Alfa obd i zaznacz opcje szybki interfejs czy coś takiego lub sproboj połączyć się prze Alfaobd android.
Tak na marginesie przed zamówieniem kontaktowales się że sprzedawca aby interfejs przygotował pod fiata?
-
Niestety ELM nie chce się połączyć z samochodem.
Próbowałem przez:
AlfaOBD 1.9.2.1 na PC
AlfaOBD 2.0 na Androida
Multiecuscan 3.6
Oczywiście wersję pełne nie demo/trial.
Port COM i prędkość raczej ustawione dobrze...
Ponadto niech mi ktoś wytłumaczy: inspekcja wyświetla się pod postacią klucza ok. 1kkm przed przeglądem, kluczyk zniknął po (chyba) 1kkm po przeglądzie.
Po co w takim razie kasować inspekcję?
-
Cytat:
Napisał
Fafikdog
Po co w takim razie kasować inspekcję?
Bo jak ci zniknął to więcej się nie pokaże .A po kasowaniu komputerem będzie znowu liczył przebyte km i czas i za rok lub limit kilometrów przypomni się znowu .
-
Czy po i zniknięciu można jakoś aktywować odliczanie?
-
Komputerowa tak.Nie ma problemu.