To jest widok strony w wersji do druku
-
Mój ma 1000km przebiegu i średnie spalanie na kompie wyświetla się 6,9 litra. Jazda mieszana, ale większość po za miastem.
-
Kilka dni temu pokonałem trasę o długości 200km z czego połowa to autostrada. Średnie spalanie według kompa wyniosło 5,2 natomiast średnia prędkość 69km/h. Jechałem sam, pełny bak, bez klimy + ok 40kg bagażu. Tipo SW 95. Dodam że udało się autko rozpędzić do 180km/h - jedna próba podczas trasy.
Wracając jechałem w 3 osoby + 40kg bagażu ale już z klimą (sporadycznie) to spalanie wyniosło 5,4 natomiast średnia prędkość 71km/h.
-
Cytat:
Napisał
capitanslow
No dobra, postanowiłem sprawdzić ile się da przy perwersyjnym ecodriving'u: Kołobrzeg->Stargard (łącznie z przejazdem przez miasto), temp zew ok 20st, bez klimy, bez wiatru, przy prawie zerowym ruchu, bez obciążenia (jechałem sam), prędkość przelotowa 75-85, w miejscowościach ok 55-60, praktycznie cały czas na 6 biegu, prawie wyłącznie hamowanie silnikiem; jeśli się zdażyła konieczność mocniejszego wyhamowania to redukcja do 3 i pełne przyśpieszenie aż do prędkości przelotowej i od razu 6.
Efekt:
Załącznik 35703
3,9 wg komputera, realne ok 8% większe niż wskazanie.
Masochista ;) ja za tydzień ruszam w trasę do Francji 1700km w jedną strone, jestem ciekawy jakie spalanie mi wyjdzie. Oczywiscie dam znac ;)
-
T-jet SW, alu 16, najechane 670km, spalanie komputer 8,1L, realne wg dystrybutora 8,6L także to doliczenie 0,5L do komputera jakoś w miarę się sprawdza. Nie jest źle choć jeżdżę małe odcinki i jednak jeszcze oszczędzam motor. Jak minę 1000km to zacznę go bardziej kręcić i koło 1500km pierwsza zmiana oleju z filtrem i może śrubą od turbo. Spokojnych Świąt
-
U mnie SW 1.4tjet średnie spalanie 8,5l-9,5l lpg/100km w zależności od warunków ruchu. W trasie poza miastem z jazdą do 100km/h zeszedłbym bez problemu do niskiego 8l jak nie poniżej z tym że póki co nie zdarzyło mi się tak ekonomicznie jeździć z tym silnikiem;-)
-
Różnica 1 litra na 100 km to 5 zł ,a ile przyjemności więcej.:lol:
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Różnica 1 litra na 100 km to 5 zł ,a ile przyjemności więcej.:lol:
w moim przypadku to 2,20zł;-)
-
Cytat:
Napisał
steyr
w moim przypadku to 2,20zł
I na czym tu oszczędzać po to są te 120 konie żeby ciągły :lol::lol:
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
I na czym tu oszczędzać po to są te 120 konie żeby ciągły [emoji38][emoji38]
Kręcisz silnik do tych 5,5 tyś obrotów?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Mi na początku kwietnia na trasie z Legnicy do Warszawy spalił według kompa 8,6 (realnie 9,5). Autostrady i ekspresówki były bardzo miarę puste, jak to w niedzielę. Odległość 425 km, a średnia to 123 km/h i opony jeszcze zimowe.
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Kręcisz silnik do tych 5,5 tyś obrotów?
Nie - jeszcze nie . Ale i tak frajda jak mu się depnie.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Nie - jeszcze nie . Ale i tak frajda jak mu się depnie.
pytałem, bo dopiero wtedy masz te 120 kucy, wczesniej nie :)
-
Cytat:
Napisał
DM70
Mi na początku kwietnia na trasie z Legnicy do Warszawy spalił według kompa 8,6 (realnie 9,5). Autostrady i ekspresówki były bardzo miarę puste, jak to w niedzielę. Odległość 425 km, a średnia to 123 km/h i opony jeszcze zimowe.
Przy takiej średniej do raczej często musiałeś pociskać 140-150 km/h a w tedy spalanie w T-jet jest bardzo duże.
-
Lecę 16 tyś km ,za bardzo nie przejmuję się i nie sprawdzam spalania ale akurat dzisiaj mały ruch to poklikałem sobie przyciski i po ostatnim skasowaniu na tribie A przejechałem ok 2600 km .średnia prędkość 48 km ,na komie mam 6.6 litra ,co pamiętam raz poraz pokazywał 6,7 l , głównie pozamiejskie ,niekiedy docisnąć idzie do 120-sporadycznie 130 ,automat 110 koni
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
Lecę 16 tyś km ,za bardzo nie przejmuję się i nie sprawdzam spalania ale akurat dzisiaj mały ruch to poklikałem sobie przyciski i po ostatnim skasowaniu na tribie A przejechałem ok 2600 km .średnia prędkość 48 km ,na komie mam 6.6 litra ,co pamiętam raz poraz pokazywał 6,7 l , głównie pozamiejskie ,niekiedy docisnąć idzie do 120-sporadycznie 130 ,automat 110 koni
Potwierdzam, że na kompie 6,6 - 6,7 jest jak najbardziej realne. Przejechałem 68000 km i wg tankowań (wszystkie tankowania mam rejestrowane) Tipek spalił 7,01 l/100. szacuję, że trasy poza miastem to 80% a miasto (Wrocław) 20%.