Szacun
Piękny wynik 👍
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A sprzęgło?
Chyba tyle nie wytrzymało...
To jest widok strony w wersji do druku
Wielki szacun dla Lukasa. Ja dopiero 1/4 tego wyniku nakręciłem. i gdyby nie lekki dzwon, (dzwonek w zasadzie) to byłaby jazda bezawaryjna...
Może tak być że w oryginale. Kręcąc się w koło komina, z małymi prędkościami obrotowymi silnika, jest on tak zamulony, że nawet 15% mocy może stracić, a kierujący tego nie zauważy...
1.6 E-torq 303030 - dzisiaj taki przebieg się pokazał , wymiany eksploatacyjne co 10kkm, z usterek Cewka zapłonowa.
Co to sprzęgło tak pada na potęgę, dobry zamiennik typu luk czy sachs nie rozwiązuje tego problemu?, przecież sprzęgła 150k powinny dawać radę bez problemu, moja była mazda zrobiła niecałe 200, przecież sam jak wymieniałem przy 50 w swoim tipo to byłem w szoku że to się rozleciało bo było w stanie na 5 tyle że docisk się rozklekotał
Tymczasem, może mój przebieg nie jest godny tego wątku, który lata temu sam założyłem, ale z okazji 7. urodzin Tipka kilka zdań podsumowania:
* aktualny przebieg: 109kkm
* największe awarie po gwarancji:
- 40kkm wymiana łączników stabilizatora na Meyle HD, służą do tej pory,
- rozszczelniony przewód od klimy, wymiana w ASO, za ok. 1000zł,
- naprawiony odprysk po kamieniu na przedniej szybie,
- miejscowa korozja aluminiowej osłony nad wydechem, póki co przykręcona większymi podkładkami,
- wymieniony amortyzator klapy bagażnika,
- akumulator,
- ..... i to chyba tyle, czyli nuda ;-)
* z większych rzeczy eksploatacyjnych:
- rozrząd, klocki hamulcowe, przy przebiegu ok. 90kkm (tarcze nadal z fabryki),
- opony letnie/zimowe --> Michelin Crossclimate2
U mnie przebieg 115000 km, usterki podobne, ale zamiast przewodu klimy, wymieniony na gwarancji zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego. śię rozszczelnił świnia....
Mi ta świnia rozszczelniła się po gwarancji.
a co do sprzęgła to ja mam juz tez wymienione po peknieciu docisku czyli wady fabrycznej i tak sie wlasnie zastanawiam ze jak ktos znowy wymienial to dlatego ze znowu pekl docisk czy o co chodzi? Pytam bo tylko w tym modelu slysze aby sprzeglo wymieniac jak klocki...
Ja zaraz po zakupie przy 50 tysiącach kilometrów rozleciał się docisk, ciekawe ile wytrzyma nowe od Sachsa, bo faktycznie wymiana sprzęgła co 50 tysięcy albo nawet mniej to z leksza przesada, tymbardziej przy zwykłej benzynie. Tyle dobrze że jest tanio, ale zawsze naprawa wychodzi 2x tyle co sprzęgło.
Nie wiem jak używał auta poprzedni właściciel,ale ja jeżdżę jak dziadek, a samo sprzęgło zawsze używam najdelikatniej jak tylko się da, żadnego szarpania, ruszania po piskach itd.
Jeden gościu na FB pokazał tipolota z nabitymi 533 tys km