dmuchawa i światła i przy włączonym silniku masz 11V ?? bardzo mało !!
To jest widok strony w wersji do druku
dmuchawa i światła i przy włączonym silniku masz 11V ?? bardzo mało !!
To dziwne ale od dawna w tym aucie sa problemy z napięciem. Bez włączonego silnika wycieraczki nie chętnie sie zabierają do pracy tylna potrafi czasem stanąć. Kazdy odbiór powoduje mały przysiad napięcia. Np podczas jazdy w nocy jak naciskam hamulec to widzę jak światła na moment lekko przygasają.
Poza tym w nocy w deszczu przy pracy wycieraczek widzę jak co pewien czas mignie wewnętrzna lampka jak wycieraczki kończą prace. Dziwne ale czasem ma kaprys ze podczas wilgotnej nocy pomimo długiej trasy którą przejechałem wcześniej potrafi się rozładować do rana. Poprzedni akumulator na % szlag trafił a nowy ma 1-2 lata max firmy Kager.
Nie wiem co się na mnie mści nie robiłem żadnych dużych przeróbek w instalacji. A zegarek który świeci ze stała średnią jasnością przecież nie ukradnie całego prądu
Czy wy w swoich autach też macie takie problemy??
Przeczyść masę :D
A gdzie dokładnie?? ta główną co odchodzi do błotnika??
wszystkie, nie wiem jak i gdzie jest w Palio. spróbuj najpierw tą główną, kup sobie preparat do styków (ja używam "IZOL") a też miałem problem z masą, szyby wolno szły do góry to przeczyściłem masę i gitarka :D
Noo czyli to będzie wina wszelakich mas w aucie?? bo szyby idą do góry tak powoli ze szok.
U mnie poprawa masy pomogła i jest elegancko
U mnie jak była słaba masa to nawet palić nie chciał :)
Mam Fachowe pytanie czy skrzynia z 1,6 podejdzie do 1,4?? ta z 1,6 ma bodajże inne przełożenia prawda (dłuższe)??
co do skrzyni chyba nie - ale moge sie mylic
a mase dokładnie tam gdzie dochodzi do błotnika - sprawdz stan zacisku z oczku - jak bardzo zasniedziała miedz to moze lepiej uciąc i zarobic na nowo to oczko - no i oczywiscie sprawdzic czy sruba mocno trzyma do karoseri - gdzies czytałęm o jakims bypassie o kablu idącym z alternatora - oryginalnie jest tak ze kabel idzie z altka do rozrusznika i dopiero potem do akumulatora - tak samo sprawdzic te połączenia
pytanko na koniec ? ile ma twoj alternator ?
z tego co pamietam z madrej ksiazki...to 1.6 mozesz jechac na 3 biegu 115......maks....a w 1.4 chyba maks. 112...ale uciac reki nie dam.
Ale tu dla mnie ważne jest ile na skrzyni z 1,6 mozna jechać na 5 biegu?. Bo moje 1,4 jest na tyle żwawe że przy 140 na godzinę ma ogromne obroty a bez problemu rozpędził by sie bardziej tylko ze zaczyna brakować mu momentu na tak wysokich obrotach. Reszta biegów nawet lepiej jak by miała podobne przełożenie bo ze słabszym silnikiem krótkie 4 przełożenia są ważne:)
Ekonomia ma tez tu spore względy bo jadąc na autostradzie z tak wysokimi obrotami niema szans na oszczędzanie.
Skrzynia pasuje. Ja mam taką w 1.4 z 1.6. Musisz tylko zobaczyć gdzie masz miejsce na rozrusznik i jakie ciężarki na skrzyni masz (z drążka zmiany biegów). Skrzynia ma te same przełożenia, tylko z 1.6 ma na 5 biegu inne. Sprawdź w książeczce serwisowej, gdzieś na końcu tam pisze jakie są przełożenia. Jak nie znajdziesz, to daj znać, ja swoją wygrzebię i przepiszę :)
Edit: Teraz na 5 biegu śmigam 70km/h na 2000obr.
z tego co ja jezdzilem swoja siena po autostradzie to przy 140 bylo ok 4 tys. a maks w ksiazce jest chyba napisane 190