To jest widok strony w wersji do druku
-
Dwumas z Tipo 1.4tjet pojechał do przeróbki na jednomas. Do tego docelowo zamontuje tarcze sprzęgłową z Tipo 1.3mjet. Docisk i wysprzeglik zostaje bez zmian. Z czasem się okaże, czy podjąłem słuszną decyzję.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f2baee5b65.jpg
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
O boże o k.wa, ale dlaczego, po co?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
tedybear
Ja wielki chłop z nadwagą i 183cm mam fotel wysoko, prawie z pionowymi plecami, ustawiony odcinek lędźwiowy i ręce w łokciach lekko zgięte. Jak dla mnie najlepsza pozycja z tych aut co miałem.
Nie wiem może to kwestia proporcji nogi vs reszta. Fotel musze miec na maksa do tylu a w zime w kurtkach itp.jeszcze troche brakuje. Kwestia pedalów nie kierownicy bo ta ma zapas regulacji. I tak jak mowie daloby sie to wytrzymac ale jest wtedy maks nisko. Nie jestem jakis niedolezny ale powiem Wam ze po prostu sie wygodniej wsiada i wysiada teraz jak jest wyzej. To jedna z niewielu zalet suvow tzn. taboret kilka cm wyzej w stosunku do gleby i mozna ją mieć w kompakcie bo miejsce nad glową jest.
-
Cytat:
Napisał
marx30
O boże o k.wa, ale dlaczego, po co?
A dlatego jaka jest jakość dwumasu z Luk-a, a innej alternatywy nie ma. Z tym jak z lotto, jak dobrze trafisz to wygrasz i pojeździsz. Rozmawiałem z paroma mechanikami i potwierdzaja temat słabej jakości kol dwumasowych. I to nie tylko Fiata dotyczy. Mam w rodzinie drugie Tipo 1.4tjet które miało robiony dwumas przy 12kkm, teraz ma 45kkm i słychać znów pomału. U mnie i tak wytrzymała org 130kkm. Już daje znać o sobie od 5kkm. Jakbyś wydał na naprawę zlecając od A do Z zakładowi z 3kpln (wariant optymistyczny, jak dostaniesz sprzęgło poza ASO) i po paru kkm usłyszał znów to samo to pewnie byś wk...wił, albo olał i jeździł.
-
A ja oddałem swoje Tipo na wymianę rozrządu. stuknęło 100ooo km na liczniku, więc podjąłem decyzję, że już pora....
Ciekawe jak zaboli to moją sakiewkę.:roll::?:
-
Cytat:
Napisał
jacek2
A ja oddałem swoje Tipo na wymianę rozrządu. stuknęło 100ooo km na liczniku, więc podjąłem decyzję, że już pora....
Ciekawe jak zaboli to moją sakiewkę.:roll::?:
Dobry klient jesteś, nie pytasz o wycenę tylko przywozisz i zostawiasz. Chyba że jesteś z tych co przy odbiorze pierwsze pytanie jakie zadaje, dlaczego tak drogo a później pyta o $$$. Albo pierwsze pytanie jakie zadają to jaka jest stolica Maroka[emoji1787]
-
Sakiewka to akurat najmniej istotna sprawa. Ciekawe co pójdzie nie tak, ile gwintów przekręcą w amelinium, uchwytów przewodów połamią itp.
-
Nie pocieszacie, ale właśnie otrzymałem wycenę, i idzie to przeżyć. Ale umowa była taka, że najpierw wycena potem moja decyzja czy się zgadzam na robotę czy nie. Nic w ciemno. Ostateczna decyzja zależy ode mnie. A warsztat raczej należy do konkretnych i solidnych. Robota z gwarancją, ale poczekamy zobaczymy finalnie....
-
1 załącznik(i)
a mnie dzis zdechł aku. Rano odpaliłem , pojechalem na stację, tankowanie, odkurzanie.. i juz nie odpalilem.
Uprzejmy instruktor z nauki jazdy pozyczył prąd z yarisa, dojechalem do serwisu aku, gosc pomierzyl i stwierdzil ze na razie wystarczy naładować.
OK, to zobaczymy. Jak zdechnie znowu to wymiana.
Załącznik 42262
-
Ciąg dalszy prac, dziś wymontowalem wiązkę z sterownikiem BRC. Montuje zestaw Optima.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fe0279866b.jpg
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
a mnie dzis zdechł aku. Rano odpaliłem , pojechalem na stację, tankowanie, odkurzanie.. i juz nie odpalilem.
Uprzejmy instruktor z nauki jazdy pozyczył prąd z yarisa, dojechalem do serwisu aku, gosc pomierzyl i stwierdzil ze na razie wystarczy naładować.
OK, to zobaczymy. Jak zdechnie znowu to wymiana.
Załącznik 42262
Extra praleczka, pewnie pełnoletnia nowe tyle nie pożyją:wink:
-
Cytat:
Napisał
steyr
Dwumas z Tipo 1.4tjet pojechał do przeróbki na jednomas. Do tego docelowo zamontuje tarcze sprzęgłową z Tipo 1.3mjet. Docisk i wysprzeglik zostaje bez zmian. Z czasem się okaże, czy podjąłem słuszną decyzję.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f2baee5b65.jpg
Możesz powiedzieć jaki koszt zestawu i gdzie wysyłasz?
Po 4 wymianach w ASO też już mam dość.
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
Extra praleczka, pewnie pełnoletnia nowe tyle nie pożyją:wink:
faktycznie, kupiona w 2004 roku
Działa do dziś, raz sie spieprzyl jakis krzyżak czy cos takiego. Poki dziala nie zmieniamy :)
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
Możesz powiedzieć jaki koszt zestawu i gdzie wysyłasz?
Po 4 wymianach w ASO też już mam dość.
Koło zawiozłem do tzw. Otoczaka z Radomska, gość znany na wielu forach od lat głównie z przeróbek zamachów do sportu i itp. koszt przeróbki dwumasu na jednomas 800pln. Rozbiera koło, wyrzuca tłumiki drgań z sprezynami. Skręca, spawa i na końcu wyważa. Tarcze sprzęgła sam dobrałem, na 80% pasuje z 1.3mjet. Zmieniam tarcze, bo org na ma nie wielkie tłumiki drgań skrętnych. Ty masz diesel-a. Tutaj miałbym większe objekcje czy wykonać taki manewr.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Koło zawiozłem do tzw. Otoczaka z Radomska, gość znany na wielu forach od lat głównie z przeróbek zamachów do sportu i itp. koszt przeróbki dwumasu na jednomas 800pln. Rozbiera koło, wyrzuca tłumiki drgań z sprezynami. Skręca, spawa i na końcu wyważa. Tarcze sprzęgła sam dobrałem, na 80% pasuje z 1.3mjet. Zmieniam tarcze, bo org na ma nie wielkie tłumiki drgań skrętnych. Ty masz diesel-a. Tutaj miałbym większe objekcje czy wykonać taki manewr.
Dzięki za info. Nie wychodzi jakoś strasznie drogo.
Póki co śmigam bo nie ma tragedii, ale jak będzie lipa to rozważę jednomas. Żona ma hyundaia I30 1.6 CRdi. Tam nie ma dwumasy i jakoś różnicy nie widzę.
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
Dzięki za info. Nie wychodzi jakoś strasznie drogo.
Póki co śmigam bo nie ma tragedii, ale jak będzie lipa to rozważę jednomas. Żona ma hyundaia I30 1.6 CRdi. Tam nie ma dwumasy i jakoś różnicy nie widzę.
Kwestia dobrania tarczy sprzęgłowej z tłumikami drgań skrętnych jak z jednomasu. Fabrycznie 1.6mjet ma tarcze w ogóle bez tłumików drgań skrętnych jak dobrze pamietam. Tutaj może być problem i trzeba dobrze szukać. kwestia czy się znajdzie taką fabryczną. Mi trochę zeszło. W końcu jak po katalogach i allegro stwierdziłem że 1.3mjet jest duża szansa że będzie ok, to znajomy przywiózł mi taki nowy zestaw z Luk-a sprzęgła 1.3mjet i porównałem z org. tarczą z 1.4tjet i przymierzyłem do fabrycznego dwumasu. Tipo 1.3mjet ma jednomas. Druga sprawa jak się będzie sprawować taki zestaw to się okaże. 1.3 mjet fabrycznie ma 200Nm, 1.4tjet 215Nm. Ja w dodatku mam 170km i 260Nm i org. tarcza daje radę bez problemu. Podczas eksploatacji się okaże. Nie trafiłem w sieci żeby ktoś składał i jeździł na takim zestawie.