To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Kup potem używane auto... Patrząc na olej zebrany na bagnecie nie tylko można sprawdzić jego poziom, ale wygląd. Osobiście nie widze problemu w tym, aby przy otwieraniu maski np. z powodu dolewki płynu do spryskiwacza, sprawdzić bagnet.
Ja też, to taki sam odruch jak za przeproszeniem podcieranie tyłka. Ale wielu ludzi problem widzi, bo dziś w miarę jak auta stały się ogólnie dostępne dla każdego jeżdzą nimi różne rośliny które nic nie wiedzą na temat tego czym się na co dzień posługują. Nie wiedzą gdzie sprawdzić olej, jeżdżą na dziennych w mgle i śnieżycy a najważniejsze jest dla nich podłączenie smartfona.
-
Cytat:
Napisał
marx30
najważniejsze jest dla nich podłączenie smartfona.
Żeby tylko, niestety za często widuję ameby umysłowe, które coś piszą i czytają w czasie jazdy... Ostatnio zainteresowałem się osobnikiem, obok którego na światłach stanąłem. Po zatrzymaniucsię delikatnie chciałem podjechać, żeby sprawdzić co ciekawego tam na ekranie ma :food: Typ w postaci ameby umysłowej uznał wtedy, że ma zielone... Dobrze, że zatrzymał się w połowie przejścia dla pieszych, nikogo nie potrącił i nie wjechał na ruchliwe skrzyżowanie.
-
Cytat:
Napisał
marx30
jeżdżą na dziennych w mgle i śnieżycy
... albo na przeciwmgielnych przednich i tylnych a mgła ledwo co, mniejsza niż smog u mnie w miejscowości. Widoczność 300m a pruje taki oświetlony jak pickup na bezdrożach Alaski.
-
Wracając do tematu - u mnie - Fiat Tipo Sedan 1.4 95km, instalacja LPG Tartarini, skonsumował między 0kkm a 15kkm 2 litry oleju, pomiędzy 15kkm a 30kkm 1,5 litra. W mojej ocenie nie jest to jednak niestety oznaka, że się konsumpcja uspokoiła, raczej kwestia tego, że w tym pierwszym okresie jeździłem częściej dłuższe trasy autostradą - sprawdzając poziom oleju po takich przelotach widziałem ubytki. Myślę, że gdyby nie jazda autostradowa, byłbym w stanie zejść do 1 litr na 15kkm, co jest już do zaakceptowania.
-
4950 km - oleju jak bylo tak jest. Ostatnio czesciej w korkach (wiadomo, deszcz ciemno itp, wiecej stluczek wiecej apaczy) ale tez byla traska 2x100km po beskidach. Oby tak dalej!
-
U mnie wyglada to tak:
Tipo 1.4 95km bez lpg.
Jazda 80% miasto 20% trasa.
Styl jazdy mieszany bo lubie pojezdzic powyzej 4tys obrotów jak i do 3.5tys.
Na autostradzie jezdze 130-150 max.
Przebieg:13.000
Przy przebiegu 3.000 dolałem 200ml
Olej wymieniony przy 8.000
Teraz 13.000 i moglbym dolac max 100ml z tego co widze po miarce...
Wnioski sa takie ze u mnie od zalecanego przez aso przegladu do przegladu (co 15.000) spala 300ml.
-
Cytat:
Napisał
mihauu
4950 km - oleju jak bylo tak jest. Ostatnio czesciej w korkach (wiadomo, deszcz ciemno itp, wiecej stluczek wiecej apaczy) ale tez byla traska 2x100km po beskidach. Oby tak dalej!
6800 km -> zero ubytku oleju. i miasto i trasa. póki co mnie to cieszy
-
Cytat:
Napisał
mihauu
6800 km -> zero ubytku oleju. i miasto i trasa. póki co mnie to cieszy
A jak pierwsze km jezdziłeś?
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
A jak pierwsze km jezdziłeś?
Pierwsze 4k km nie przekraczałem 3,5 tys obrotów. W sumie to teraz też bardzo rzadko mam potrzebę go piłować wyżej jak 3k obrotów - mam tu na myśli codzienne dojazdy do pracy (2x30km). Zdarzały się jednak też dłuższe trasy czy to nad morze czy w inną część PL i autostradą normalnie jeżdzę mniej więcej 130 kmph - obroty wtedy są pod 4k. Po mieście praktycznie nie przekraczam 3,5
-
Ja mam przebieg 82 000 km . 90% autostrada. Średnia prędkość 140-160 km/h. Wymieniam olej co 15 000 km. Gaz King. Dolewam około 1 litra oleju między przeglądami. Średnie spalanie okolice 10 litrów gazu.
-
Cytat:
Napisał
AmigoSiedlce
Ja mam przebieg 82 000 km . 90% autostrada. Średnia prędkość 140-160 km/h. Wymieniam olej co 15 000 km. Gaz King. Dolewam około 1 litra oleju między przeglądami. Średnie spalanie okolice 10 litrów gazu.
Czyli zadowolony użytkownik tipo lpg. Przypuszczam że 1,4 95 hp i głowica nie ruszana.
-
Cytat:
Napisał
AmigoSiedlce
Średnia prędkość 140-160 km/h i spalanie 10 l gazu :fiufiu:
-
Wg pomiarów na autocetrum, przy 140km/h jest 7,6litra benzyny.
https://m.autocentrum.pl/nasze-pomia...spalanie-3592/
-
Mówimy o średniej prędkości.
7,6 miałem w dieslu przy prędkości około 150 km/h.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Średnia prędkość 140-160 km/h i spalanie 10 l gazu
Żeby na sensownej długości odcinku uzyskać średnią 160km/h, to trzeba starać się utrzymywać prędkość bliską 200km/h, więc od razu widać, że to lipa :lol:
-
Po wymianie oleju na niby wypas: Millers ee Long life 5w40, i przejechaniu około 3k km - ubyło około 1/3 na wskaźniku oleju.
Jeśli od min do Max jest 1 litr to wychodzi ubytek około 100ml na 1000km.
Względem selenii zużycie oleju na pewno się nie zmniejszyło.
Jeśli chodzi o inne odczucia po zmianie oleju na millers to na razie nie zauważyłem raczej żadnych tzn cichsza praca silnika, lepsza dynamika ;p
-
-
Po selenii zalałam dokładnie tym millersem,miałem identyczne odczucia.
-
To teraz pytanie. Którego i ile mniej pije ten wielbłąd pod maską tipo?
Piszcie na co warto zmienić, i ile mniej pije do seleni na 1000
-
Motul 5w40 x-Clean . Mam 21 tys , po 3 tys zmieniłem potem po 12 i teraz przy 22 będę zmieniał. 0,5 litra dolewam na 10tys.- Co daje wynik poniżej 100 ml / 1000km.