To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
nie zupełnie aż taki zły nie jestem po dostaniu wyśmienitych informacji z serwisu na drugi dzień przyjechałem do salonu i powiedziałem ze chce kupić nowy samochód a "stary" zostawić w rozliczeniu (samochód kupiony u was serwisowany u was wiec musieli go odkupić)
-
Cytat:
Napisał
dario123
nie zupełnie aż taki zły nie jestem po dostaniu wyśmienitych informacji z serwisu na drugi dzień przyjechałem do salonu i powiedziałem ze chce kupić nowy samochód a "stary" zostawić w rozliczeniu (samochód kupiony u was serwisowany u was wiec musieli go odkupić)
to i tak szacunek dla Ciebie że chciałeś znów tego durnego fiata kupić po tym wszystkim , podejście tej pożal się boże firmy to głęboki PRL
-
dzięki ogólnie samochodem jeździło się dobrze a kupiłem lepsza wersje bo hb i z silnikiem 120 lpg na razie bez porównania (brak kontrolki silnika co chwile), osiągi na plus w końcu jeździ się tak jak powinno (przyspieszenie), co do wyboru w takiej cenie ciężko znaleźć cos fajnego (nowy samochód) przymierzałem się do toyoty w hybrydzie ale po jeździe próbnej stwierdziłem ze to auto nie dla mnie no i cena 2x większa. A co do serwisu to faktycznie PRL na pocieszenie gdzie indziej np. skoda nie jest lepiej (doświadczenie)
-
Normalnie zrobiliście mi wode w mózgu. Juz sam nie wiem co myśleć o tym lpg w tipo.
-
Gomez- prześpij się z tematem i nie panikuj. Cokolwiek zrobisz, to i tak będzie dobrze. To sobie masz dopasować życie a nie je utrudniać....
Spokojnie nic się nie przejmuj....
-
Po prostu myślałem ze to bedzie silnik bezproblemowy z lpg. A tu takie cuda ludziska wypisują. Trochę mnie to martwi bo zrezygnowałem z turbiny na rzecz bezproblemowosci.
-
Nie bez powodu macie fabryczne lpg montowane od razu na linii w fabryce z silnikiem tjet odpowiednio wzmocnionym...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Nie bez powodu macie fabryczne lpg montowane od razu na linii w fabryce z silnikiem tjet odpowiednio wzmocnionym...
Każde turbo jest wzmocnione i kazde turbo zmieni turbine i dwumase. Po za tym do takiego typu jazdy jak ja potrzebuje samochód to turbo nie za bardzo mi się widzi. A pewnie w cenie naprawy turbiny zrobię głowice pod lpg.
-
Co wy z tym turbo? Dzis naprawa turbo (zwlaszcza bez geometrii)kosztuje tyle co zakup opon a nastapi to... Moze za 100, 150 tys a moze nigdy za waszego zwiazku z tym autem. A turbo benzyna 120 KM to nie diesel z 400 Nm męczony niemal od obrotów jałowych. Wiadomo ze to silnik bardziej skomplikowany ale jednak nie z NASA.
A informacyjnie po raz nie wiem ktory: Tjet pod fabryczne lpg rozni sie od zwyklego glowica i zaworami. A zwykly Tjet wzgledem wolnossaka rozni sie niemal wszystim blokiem(inny przeplyw chlodziwa), korba jest kuta, inne tloki, inna glowica kolektory itp.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Co wy z tym turbo? Dzis naprawa turbo (zwlaszcza bez geometrii)kosztuje tyle co zakup opon a nastapi to... Moze za 100, 150 tys a moze nigdy za waszego zwiazku z tym autem. A turbo benzyna 120 KM to nie diesel z 400 Nm męczony niemal od obrotów jałowych. Wiadomo ze to silnik bardziej skomplikowany ale jednak nie z NASA.
A informacyjnie po raz nie wiem ktory: Tjet pod fabryczne lpg rozni sie od zwyklego glowica i zaworami. A zwykly Tjet wzgledem wolnossaka rozni sie niemal wszystim blokiem(inny przeplyw chlodziwa), korba jest kuta, inne tloki, inna glowica kolektory itp.
Dla mnie po prostu powinno być tańsze w eksploatacji i tańsze w zakupie
-
Ktoś wie jak jest z LPG w innych markach w nowych autach? Jak ktoś się interesował to niech da znać. Ciekawe czy też takie historie bo ten silnik Fiata wydawał się być idealny pod LPG w porównaniu do innych nowych aut.
-
Cytat:
Napisał
kastomat
Ja znów miałbym pytanie z innej beczki, gdzie mogę uderzyć by konkretnie dowiedzieć się na które podzespoły tracę gwarancję w przypadku montażu w nowym aucie gazu poza ASO
Wysłane z mojego C103 przy użyciu Tapatalka
Ponawiam pytanie. Do kogo adresować w Fiacia powyższe zapytanie. ? Rozważam montaż gazu u sprawdzonego i genialnego w swoim fachu (gatunek na wymarciu) gazownika. Cena z 80l zbiornikiem w kole niższa od ceny instalacji z ASO, lepsze podzespoły, 100% fachowy montaż i regulacja. Łatwiejszy późniejszy serwis instalacji praktycznie u każdego gazownika w Polsce. Same plusy tego rozwiązania poza no właśnie kwestią gwarancji chociaż z założenia sądzę, że nowe auto poza drobnymi wadami fabrycznymi nie ma prawa się psuć przynajmniej przez te 2 lata od zakupu, chociaż oczywiście zdążają się wyjątki. Silnik tjet 120 km.
-
Nie ma czegos takiego jak utrata gwarancji. Natomiast jesli modyfikacja spowoduje uszkodzenie auta gwarant nie jest zobowiazany do jego naprawienia. Tak to mniej wiecej brzmi w zapisach gwarancyjnych. W praktyce moze to oznaczac silnik i elektryke i bog wie co jeszcze. Tjeta bralbym z fabrycznym (po raz setny: to nie jest zakladane przez aso). Kasa niewiele wieksza a bez rzezbienia. Chocby nie wiem jaki gazownik byl, rozbebeszanie pół auta (zakładam że sciągnie kolektor) to slaby pomysl zwłaszcza w turbo jak jest alternatywa. No i z gwarancja nie ma problemu. Auto jest dobrze zestrojone i tak jak pisalem newralgiczne komponenty ma inne. I nie ma podokładanych badziewnych przełączników są odpowiednie zegary, wkladka w bagazniku zabezpieczenie antykorozyjne porządnie poprowadzone przewody w oslonach a nie na blaszkach z samowiercącymi wkrętami. Ja jestem oszczędny ale sądze nie ma co dupy szkłem podcierać. Po kija tak kombinować za różnicę w cenie dwóch par butów.
-
Co prawda obecny wątek traktuje o tipo ale, w moim konkretnym przypadku mam zamówionego 500L - silnik ten sam, gdzie nie ma opcji z fabrycznym gazem tylko montaż w ASO.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Po kija tak kombinować za różnicę w cenie dwóch par butów.
Drogie buty kupujesz bo wg cennika HB POP
1.4 95 KM 51900zl
1.4 120 KM 57900zl
1.4 LPG 120 KM 61400zl
Miedzy 95 koni a tjet z lpg jest wieksza roznica , ponad 9 tys wiec mozna dwie instalacje gazu zalozyc 😉
-
Cytat:
Napisał
kastomat
Co prawda obecny wątek traktuje o tipo ale, w moim konkretnym przypadku mam zamówionego 500L - silnik ten sam, gdzie nie ma opcji z fabrycznym gazem tylko montaż w ASO.
To zmienia postać rzeczy. W mito zakładałem gaz poza ASO naprawiałem drobiazgi typu zacinający sie pas, złażące chromy z ramek reflektorów i znaczka i łozyska mcpersonów. Bez żadnego gadania to zrobili.
W punto tak samo: gaz poza ASO, przegląd gwarancyjny bez uwag nawet się nie dziwili że poza nimi.
W przypadku awarii nawet nie związanej z LPG na tobie bedzie ciążyl obowiązek udowodnienia że to z winy producenta bo jak wyczują że to można pod gaz podwiesić to pewnie to zrobią.
Zresztą z tego co tu ktoś napisał nawet jak zakładasz w ASO a się coś poważniejszego wykrzaczy to cię elegancko spuszczą po brzytwie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
bahamut24
Drogie buty kupujesz bo wg cennika HB POP
Mam na mysli różnicę między gazem dokładanym w warsztacie (do turbo poniżej 2600-2700 PLN raczej nie ma szans, a fabrycznym - cennikowo 3500 PLN a powiedzmy z rabatem na całe auto 10% 3150 PLN.
Różnica 400-500 PLN. Nawet nie wiem czy jedna dobrą parę butów za to kupisz.
Porównanie wolnossaka do T-jeta a do tego zagazowanego pod względem kosztów zakupu siłą rzeczy jest bez sensu.
-
Ja dostałem cenę dokładnie 3300 zł z racji większego zbiornika 82L 650x300 montowanego w koło. Wszystko na normalnej instalacji stag którą można wszędzie serwisować. Fachowiec w pełnym znaczeniu tego słowa, gazowałem u niego już jeden samochód i zamierzam kolejne. Także tu przynajmniej będę spał spokojnie, bo to co wyczynia ASO i późniejsze serwisowanie instalacji tantarini woła o pomstę do nieba.
Przy okazji zrobię może reklamę mojemu gazownikowi. Bo szczerze polecam - wpisać w google Damian LPG Bolęcin. Warto poczytać opinie i pooglądać fotorelacje z montaży na LPG forum. Ludzie z całej Polski jeżdżą do niego przez co czeka się po 3 miesiące na termin ale warto.
-
Nie znam sie ale jestes pewny ze wejdzie taka butla w koło, tak żeby nie rezygnowac z drugiego dna bagaznika?
-
Cytat:
Napisał
maro1500
Nie znam sie ale jestes pewny ze wejdzie taka butla w koło, tak żeby nie rezygnowac z drugiego dna bagaznika?
Właśnie świadomie rezygnuję z drugiego dna. Powstanie tam schowek w wolnej przetrzeni między butlą a ściankami bagażnika na apteczkę, linkę holowniczą, dojazdówkę w sprayu, jakieś klucze i inne rupiecie.
-
Witajcie.
Mam Tipo 1,4 benzyna z zainstalowanym LPG u sprzedawcy. Problem mam taki, że gdy na instalacji gazowej jadę i naciskam pedał gazu pojawiają się słyszalne szumy w radiu. Jakby nacisnięcie pedału gazu powodowało zakłócenia. Gdy zgłosiłem się na serwis w Krakowie nie było to słyszalne, podejrzewam, że jest tam lepszy sygnał, bo gdy jeżdze w inne miejscach jest to widoczne i uciażliwe. Z serwisu nie oczywiście odesłali. Czy miał ktos podobną sytuację, Co robić w takiej sytuacji. Pozdrawiam