Ostatnio na fiatforum.com znalazłem (rzekomo) aplikacje do podłączania się do ECU MM IAW 1AF przez zwykły interfejs KKL (schemat również w załączniku). Aplikacja jest po czesku, ale to chyba jest najmniejszy problem. Zlutowałem interfejs, moim zdaniem działa poprawnie (przy próbie połączenia stan na linii K zmienia się, na linii L zmienia się zdecydowanie wolnej (na tyle na ile dzisiaj zmierzyłem woltomierzem - napięcie spadało prawie do zera), czyli dobrze bo inicjalizacja jest po linii L z prędkością 5 bodów a to jest naprawdę wolno. Pomimo tego nie udało mi się połączyć z laptopa z Pentium 2 z sprzętowym portem COM i Windowsem 98. Jakkolwiek wiem, że porty COM w laptopach bywały kapryśne, szczególnie linie sterujące przepływem (np. popularny Girder nie zawsze chciał działać), a tu linia sterująca jest używana do linii L - czyli do inicjalizacji, która jest najważniejsza.
Dobrze by było jakby ktoś się przyjrzał tej aplikacji - szczególnie ktoś, kto ma fabryczny interfejs KKL (np. na transoptorach).
Jeszcze krótki instruktaż - chyby to błędy, parametre to parametry. Do czego służy ProjectEEPROm - nie wiem. Aplikacja używa portu COM1, żeby uruchomić aplikacje port ten musi istnieć w systemie. Możliwy jest do wyboru jest również Euroscan.