Potwierdzam, też miałem taką ofertę z Ganinex'u za 61598pln ale nie mieli "perłowej sabbi"
więc zdecydowałem się na trochę droższy i byłem już po wstępnych rozmowach i zadatkowaniu.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja swoje tipo kupowałem w grudniu rocznik 2019. Jestem pierwszym właścicielem przebieg 0km
Za wersję TIPO SW LOUNGE+ pakiet CITY +koło zapasowe pełnowymiarowe zapłaciłem 62000 tyś. Cena regularna 74200. Rabat około 15% (12200zł)
Może w marcu udało by się coś więcej uzyskać, ale zależało mi na tej wersji i kolorze.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zapomniałem dodać silnik 1.4 95km
Co roku ceny wyższe (500 plus też robi swoje), koledze na dzień 15 stycznia 2020 proponowali rabat 14% więc szału nie ma. Dopiero jak naprawdę będą się chcieli pozbyć towaru (myślę koło marca) to zjadą z ceną. Ja byłem w 5 salonach i w żadnym nie dawali więcej.
A co ma się wydarzyć koło marca? :) z racji zmian silnikowych i wejście na rynek nowych silników 1,0 do Tipo prawdopodobnie ceny benzyniaków 1,4 95KM i 120KM zostaną utrzymane, nie sądzę żeby nagle miały spaść. Przede wszystkim z tego względu, że nadal to właśnie silniki 1,4 są najbardziej poszukiwane na rynku.
Myślę, że jedynie co się może polepszyć to oferta na auta z wyprzedaży 2019, ale do tego czasu zostaną już pojedyncze sztuki. Więc jeśli ktoś szuka konkretnego wyposażenia w konkretnym nadwoziu, silniku itd. to jest to ostatni gwizdek bo aut w salonach i na placach coraz mniej.
W razie co, pracuje w salonie więc można pytać ;)
Pojawił się nowy cennik na Tipo sedana na rok 2020 - najtańsza wersja 49500 PLN:
http://cenniki.fiat.pl/fiat/download...12.02.2020.pdf
Fiat zawiesza produkcję w swoich fabrykach - m. in. w Tychach. Fabryki Tipo w Bursie na razie to chyba nie dotyczy - niemniej jednak ciekawe czy przełoży się to na ceny samochodów w salonach. Jeśli ograniczenia produkcji potrwają dłużej niż miesiąc to ceny pewnie pójdą w górę.
W górę ? Kto wówczas kupi to auto ? Taksówkarze ? Uberowcy ? Te grupy już dziś praktycznie mają ułamek wyjazdów z tego co było przed wirusem. Indywidualni kupujący też wolą się wstrzymać z zakupem. Nawet dziś dzwoniono do mnie z salonu i brokerzy z ofertami. Wydaje mi się że zrobił się totalny zastój. Jak dla mnie to unia powinna odroczyć opłaty za CO2 aby wspomóc branże moto. Nie będzie wesoło
Kupiłem Fiata Tipo 2-mce temu w Carserwisie Warszawa Połczyńska. Było do wyboru kilka kolorów w takiej samej wersji (wzbogacony POP). Z ciekawości obserwuję na otomoto co się dzieje z tymi pozostałymi samochodami. Są z rocznika 2020, cena wyjściowa 59150zł. została obniżona na 52890zł. Ja zapłaciłem za taką samą wersję 50200zł., potem podrożały do obecnej ceny i tak stoją, żaden nie został sprzedany (przynajmniej wg tej strony). Jak widać zainteresowanie jest żadne, czyżby samochód nie był już atrakcyjny, ujawniło się w nim zbyt wiele wad? Jak może wyglądać dalsza polityka sprzedażowa dealera, przecież auta są coraz starsze, sprzeda je potem za bezcen :) ?
Ja obserwuję, że używane trzymają cenę. Swojego sprzedałem w ubiegłym roku w lipcu i wydaje mi się, że w tym roku ceny są nieco wyższe za takiego jak mój i z mojego rocznika, mimo że rok minął.
Inflacja się dopiero rozkręca. Pieniądz traci wartość... więc czego się spodziewać.
Carserwis to jeden z większych dilerów i takie pół roczne i starsze samochody rejestrowane bez przebiegu to standard. Na pewno nie sprzedają ich ze stratą tylko dostają dobry upust przy zakupie i rejestracji na siebie za wyrobienie planu sprzedaży. Nie wiem ile dany diler powinien mieć aut demo do jazdy ale na pewno ich nie kupuje za cenę katalogową. Kupując do firmy taki zarejestrowany samochód od 6miesiecy jest on traktowany jako używany i można go amortyzować 2,5 zamiast 5lat to też jest dużym plusem.
Na podobnych zasadach (rejestrowany, bez przebiegu) kupiłem fiata od dilera w 2014r. Cena dla mnie wyniosła 49900 (wyprzedawali, wygaszanie produkcji). Poprosiłem o fakturę zakupu na maila i sprzedawca, podejrzewam że przez pomyłkę, wysłał mi fakturę zakupu, lecz swoją. Salon zapłacił FCA 47900. Nawet ją chyba jeszcze gdzieś mam. Przed wyprzedażą te same auta kosztowały niecałe 60kzł.
@Ozz
Po upływie 7 lat kwoty bardzo podobne :)
W 2018 za 1,4tjet HB 120KM z wyposażenia to chyba tylko koła pełnowymiarowego nie było dołożyli mate bagażnika i dywaniki gumowe za 64500 a upust 19900 Partner fiat bez zamawiania od ręki.