Generalnie one w trasie nie palą oleju. Od kiedy naszym jeździ małżonka "po bułki - w około komina" też nie ubywa jakoś oleju. Eksploatując go natomiast po mieście co tysiąc kilometra musiałem podnosić maskę i dolewać.
To jest widok strony w wersji do druku
Generalnie one w trasie nie palą oleju. Od kiedy naszym jeździ małżonka "po bułki - w około komina" też nie ubywa jakoś oleju. Eksploatując go natomiast po mieście co tysiąc kilometra musiałem podnosić maskę i dolewać.
małe pocieszenie dla posiadaczy 95 kunia, otóż t-jet też pije olej- przynajmniej u mnie- po przebiegu 5500 km ubyło ok. 0,3 zakresu między min i max
Z mojej strony chciałbym dodać że zauważyłem dziwną rzecz. Po jeździe i krótkim postoju około 5 minut po odpaleniu słychać inna pracę silnika, tak jakby klawiatura dawała znać na kilkanaście sekund. Później wszystko wraca do normy. Oczywiście olej bierze i na pokładzie lpg 1,4 95km przebieg 2000.
Poprawka. Na liczniku 14500 km, ostatnia dolewka była przy 9500 i od tego momentu (przejechane 5000km) nie ubyło chyba nic albo śladowe ilości bo bagnet wciąż PRAWIE full. Jazda to 60% miasto, 40% trasa, wychodzi na to, że zgodnie z instrukcją po pierwszych 10k zużycie oleju ustabilizowało się i znacznie zmalało. Zobaczymy co będzie po wymianie na przeglądzie :)
Mi się wydaje że u mnie dopiero po 20ooo km zużycie oleju się ustabilizowało i jakby zmalało. Rzadziej zaglądam pod maskę, a styl jazdy niezmienny. Co nie znaczy że apetytu auto na olej nie posiada.....:autko::dresik:
U mnie nic sie nie ustabilizowalo.wciąga olej calt czas.przebieg 61000
Jak powoedzialem na serwisie przy przegladzie 30 tys km ze pomiedzy serwisami wciągnął 1 litr oleju, to w odpowiedzi uslyszalem ze taka ilosc to sladowe zuzycie dla tego silnika :) ;)
Dlatego ja osobiscie nie narzekam, ogolnie napisalem jak niektore egzemplarze muszą spożywać olej jesli ta ilosc uwazana jest za znikomą. Przy instrukcjach niektorych aut jak 1 litr/1000 km to mozna tylko zapłakać ...
Ja myślę, że producenci piszą ak na wyrost żeby nie było reklamacji w związku z apetytem silnika. Bo nie oszukujmy się litr na tysiąc to sporo
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Panowie mam do sprzedania około 0,6L oleju selenia 5w40 kpe do tipo 1.4 95KM. Zmienilem Olej na inny i ten mi został. 100% oryginał z aso;) Cena wywolawcza około 20PLN. Sprzedaż wysyłkowa raczej nie będzie opłacalna więc odbiór osobisty w okolicach Zawiercia lub dąbrowy górniczej.
Od 13kkm, czyli od przeglądu, zero ubytku, a jeśli jest to go nie widać na bagnecie bo cały czas maks. Olej na dolewki kupiony jakieś 27kkm temu nawet nie ruszony.
Pomiedzy serwisami czyli 2 litry dolałem przez 30 tyś, troche niefortunnie napisalem. Dolewałem na dotarciu do poerwszego przegladu i teraz przed drugim. Pomimo tego 1 litr na 15 tys jest przeze mnie akceptowalne
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Chociaz jest to i tak denerwujace bo znam osoby z nowymi autami ktore nie wiedza gdzie jest bagnet oleju, a dokladniej nie potrzebuja wiedzidc bo spokojnie oleju wystarcza od przegladu do przegladu